Gość krzysiek.banan Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam. Jak w temacie. Oddałem auto do mechanika w celu wymiany sprzęgła. Cała operacja poszła bez jakiegoś większego problemu. Niestety tuż po odebraniu auta od mechanika okazało się że nie mam piątego biegu. Wróciłem do niego. Oboje myśleliśmy że jest to szybka kwestia regulacji... Niestety rzeczywistość okazała się bardziej bolesna. Już drugi dzień próbuje (mechanik a ja mu pomagam jak mogę) wyregulować biegi. Za każdym razem mamy sytuację że w momencie gdy jest piąty bieg to znika wsteczny (manetkę da się wrzucić w miejsce wstecznego biegu niestety przy próbie ruszania okazuje się że jest to pierwszy bieg). I tak też walczymy. Mechanik pod autem ja w aucie i próbujemy regulować. Trochę w lewo - jest piątka nie ma wstecznego. Trochę w prawo - jest wsteczny nie ma piątki... Próbowaliśmy również z kwestią blokowania drążka zmiany biegów (pod mieszkiem jest otwór, który rzekomo ma pomóc w ustawieniu biegów). Niestety i tutaj fiasko. Czy tutaj jest jakiś trick aby to ustawić poprawnie? Wydaje mi się że trzeba będzie coś wymienić (auto jest z 2000 roku tak też wiele elementów posiada drobne luzy). Tyle że nie wiem co może być powodem takiego stanu rzeczy. Jedna osoba mówi że wymienić wszystkie cięgła, druga że gumowy krzyżak przy skrzyni etc. Co człowiek to inne zdanie. Jakie macie propozycje do wyjścia z tej patowej sytuacji?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/62721-astra-f-14-60km-problem-z-regulacj%C4%85-bieg%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAROMV6 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Zmienić mechanika skoro rozkręca nie to co powinien Ustaw lewarek centralnie na środku i niech ktoś trzyma zluzuj bodaj 13 tą obejmę wybierak od skrzyni musi być na luzie w położeniu jak najbardziej wyśrodkowanym przyłap delikatnie i sprawdź. W razie niepowodzenia - ponów próbę bardzo delikatnie (o minimetry) przesuwając lewarek w lewo bądź prawo i skręć obejmę. Przy wyrobionych elementach wybieraka musisz metodą prób dobrać najlepszą pozycję. Zużycie w/w elementów ma wpływ na pracę całego układu, a ustawienie całości jest odrobinę utrudnione.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/62721-astra-f-14-60km-problem-z-regulacj%C4%85-bieg%C3%B3w/#findComment-493551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Jak blokujesz przy lewarku to i musisz zblokować też wybierak wciskając kołek. Oczywiście najpierw trzeba znaleźć pozycję wybieraka która to umożliwi. Wtedy dopiero skręcasz łącznik.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/62721-astra-f-14-60km-problem-z-regulacj%C4%85-bieg%C3%B3w/#findComment-493563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi