Skocz do zawartości

Astra F X14XE Cykanie przy przepustnicy, auto nie odpalało, po wyciągnięciu wtyczki odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem z moją astra, kiedyś po odpaleniu na parkingu sama z siebie po chwili zgasła i nie chciała już więcej odpalić. Zmostkowałem piny w gnieździe przekaznika pompy paliwa, pompa chodziła na krótko nadal nie odpalała. Żadnych błędów nie wyrzuca. Wkurzyłem się i zacząłem analizować elementy pod maską. Na włączonym zapłonie zauważyłem, że z okolicy przepustnicy dochodzi co jakiś czas cykanie. Zacząłem odpinać wtyczki, każdą po kolei aż cykanie ustało. Odpiąłem 4pinową wtyczkę wchodzącą od spodu w gniazdo z tyłu przepustnicy. Kolory kabli we wtyczce to zielony, zielono-biały, niebieski, niebiesko-zielony. Po odłączeniu wtyczki samochód odpalił bez problemu ale wszedł na około 2,2k obrotów. Zgasiłem go po chwili po czym podłączyłem z powrotem w/w wtyczkę, tym razem cykania nie było słychać, samochód odpalił od kopa, utrzymał się odrazu w przedziale idealnych obrotów, jednak na jeździe testowej wyczułem jakby nie miał wogóle mocy i nie chciał się zbierać.

Moje pytanie do was od czego jest ten czujnik? Czy to aby nie TPS? Dlaczego takie coś się zdarzyło, czemu ECM nie wyrzuca błędów i czemu silnik zachowuje się jakby nie miał mocy.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez vayizmir

Podpiąłem się OP-COMem, Astra ma błąd P0200, którego nie da się usunąć i występuje podczas pracy silnika. Zrobiłem 3 zrzuty bloków pomiarowych, byłbym wdzięczny gdyby ktoś na nie zerknął.

bloki.zip

Tak ogarnąłem już co to było, odpiąłem, potem wykręciłem cały dokładnie wyczyściłem zamontowałem z powrotem styki w gnieździe i wtyczce zabezpieczyłem, ale nadal pojawia się problem taki jak w 2 poście. Dorzucam jeszcze livedata

Livedata_1996_Astra-F_Silnik__X 14 XE_201309041445.zip

• 2 miesiące temu...

Wadliwy okazał się czujnik temperatury wkręcany obok termostatu podający temperaturę płynu chłodzącego do ECU. Nie mylić z termowłącznikiem wentylaotra! 46zł oryginalny czujnik z BOSCHa i astra chodzi idealnie, ale to idealnie jak z salonu, a ja jestem szczęśliwy jak nigdy, pozdrawiam ;)