Skocz do zawartości

Prawidłowa wymiana hydraulicznego napinacza łancucha rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy może ktoś podpowiedzieć jak wymienić napinacz łańcucha rozrządu w Z22SE ? Wystarczy wykręcić stary i wkręcić nowy , czy po wkręceniu nowego (poprawionego) trzeba go jakoś odblokować ??

Edytowane przez bad
od razu poprawiłem tytuł

https://forum.opel24.com/topic/64846-prawid%C5%82owa-wymiana-hydraulicznego-napinacza-%C5%82ancucha-rozrz%C4%85du/

To już wlaśnie widziałem .. z tego wynika że jednak trzeba zdjąć pokrywę zaworów, i pchnąć łańcuch z prowadnica by odblokować napięty napinacz. Znalazłem też opisy , ze tylko z zewnątrz się wkrea i to wszystko .. Może starego typu trzeba było odblokować, a ten nowy poprawiony napinacz tylko się wkręca ??? Ten stary napinacz jak jest napięty i tłoczek cofniety , to przy mocnym ściśnięciu zwalnia się sprężyna .. W nowym tłoczek pracuje luźno , jest zamknęty , przy próbie dociskania jest sztywny .. jakby tam sprężyny nie było :<

• 2 miesiące temu...

Witam.

Panowie kto wymieniał samodzielnie napinacz łańcucha rozrządu, ten górny albo ma pojęcie jak on działa ? Zakupiłem nowy napinacz, nowego typu i chcę go wymienić ale pobawiłem sie nim i mam problem. Mianowicie był on w stanie takim że trzpień chodził sobie luźno i dało się go bez oporu wsunąć w korpus, ale wcisnąłem go mocno tak jak do odblokowania w silniku i sprężyna odblokowała się - trzpień wyskoczył. Teraz jest wysunięty, sprężynuje i nijak nie mogę wcisnąć/wkręcić z powrotem do takiej pozycji jak był. Nie wiem teraz czy mogę go montować w takim stanie położenia trzpienia czy co z nim trzeba zrobić ??

Sprawa sie wyjaśniła .Chcąc skręcić napinacz do stanu fabrycznego należy go rozmontować - wyjąć segera i cały tłoczek i wtedy da się to zrobić analogicznie jak w napinaczu starego typu.

• 1 rok później...

Witam

Kolego prosze sprecyzowac krok po kroku tak po chlopsku ja ma przebiegac ta wymiana , co trzeba i w jakiej kolejnosci robic aby wymienic ten przeklety napinacz.Przypuszczam , ze wykreca sie stary normalnie a wkreca nowy z odblokowanym pierscieniem Segera nastepnie odblokowuje sie sam bolec wedlug rysunku .

post-46404-0-69312100-1426611603_thumb.jpg

Edytowane przez karino