Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'problem' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 59 wyników

  1. Witam użytkuję od nowości merivę z 2014r(60 000km) z fabrycznym lpg i występuje pewien problem z którym aso się boryka i umywa ręce(gwarancja 2+3) ubywa minimalnie płynu chłodzącego w ilości znikomej na dystansie ok kilkudziesięciu km ale jednak. Drugie sprawa zerknąłem na miskę i spadła mi szczeka A od nowości byliśmy w aso z kilkoma pierdolalmi których "u niemca" raczej bym się nie spodziewał ,nasuwa mi się pytanie na ile użytkuje wadliwy model a na ile to ze samochód ma rodowód niemiecki nie ma zdanego znaczenia? PS aktualnie poduszka powietrzna padła i murze się udać do osa :D Zmień tytuł na taki jak pisze w regulaminie https://forum.opel24.com/forum/5349-regulamin-forum/
  2. Witam mam problem z tylnym lewym zamkiem Corsa C , od jakiegoś czas nie otwiera/nie zamyka ani z kluczyka ani ręcznie z zamka kierowcy, tylko od środka przez ten ,,wodzik " , Mechanik stwierdził uszkodzenie zamka, po zakupie i założeniu innego o tyh samych numerach, dalej jest to samo, że nie zamyka ani nie otwiera .. Pomoże ktoś ?
  3. Witam wszystkich, niedawno kupiłem Vecie 2003r silnik 1.8 16v. Przechodząc do sedna sprawy, mam problem a mianowicie często zapala mi się żółta kontrolka autko z kluczykiem, na początku myślałem, że jak zaprowadziłem ją do mechanika na wymiane rozrządu płynów i tak dalej, to mechanik po prostu tego nie odznaczył i dlatego tak się pojawia, ale wczoraj byłem u dobrego elektromechanika i powiedział mi, że od nowości w samochodzie nie było czujnika sprzęgła zamontowanego, tłumaczył mi że komputer widział tak jakbym cały czas wciskał sprzęgło, błędów ogólnie trochę wyszło niestety... Poszperałem tutaj na forum i mam podobne objawy jak osoby które muszą wymienić CIM, z tą różnicą, że u mnie nie pojawia się żadna kontrolka z kierownicą i wykrzyknikiem, ani nic innego, tylko ta kontrolka z kluczykiem Na początku po przekręceniu kluczyka zapala mi się ABS i Kontrola Trakcji na 2-3 sekundy, czy to normalne czy mam się obawiać, że coś się kończy? Proszę o odpowiedź, bo nie wiem już co mam myśleć, a widziałem że znajdę tutaj ludzi którzy się na tym dobrze znają i pomagają Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi
  4. Witam. Podczas jazdy na nierównościach brzęczy coś spod kolumny kierownicy. Rozkręciłem plastiki i nic takiego nie zauważyłem z czego mógł być ten dźwięk.
  5. Panowie, siedzie w garażu i utknąłem, podjąłem się demontażu alternatora ponieważ wczoraj znikło ładowanie. Jak odkręcić zaznaczoną śrubę plusową ponieważ przy próbie odkręcenia kręci się ze wszystkim w środku plus z miedzianą blaszką przewodu +. Nie chce niczego w środku ukręcić lub urwać przewodu, już mi się ułamał kawałek plastiku przy kręceniu(strzałka na foto). Śruba na klucz 17. robienie zdjęć online
  6. Witam. Posiadam Corsę C rocznik 2001 o pojemności 1.0 Benzyna. Dzisiaj przy próbie wymiany płynu chłodniczego napotkałem problem - przy już prawie końcowym etapie wymiany jakim jest wlanie nowego płynu nie wlała się wyznaczona ilość (w internecie wyczytałem, że powinno wejść około 4,9l). Mi weszło 3,2l i dalej nie chciało schodzić i nie wiem co mam dalej z tym zrobić. Wszystko raczej zostało zrobione prawidłowo, spuściłem stary płyn, następnie "przeczyściłem" układ zwykłą wodą, gdyż były pojedyncze brudy, po wyczyszczeniu zabrałem się za wlewanie nowego płynu i doszedłem do opisanego wyżej momentu. Dodam, że płyn do 2 litrów schodził ładnie, lecz następnie jedynie co mi pomogło to dmuchanie w rurki od obiegów i takim sposobem doszedłem do jedynych 3,2 litrów. Wie ktoś z czym może być związany z ten problem? Może obejdzie się bez wizyty u mechanika.
  7. Witajcie Mam dosyć dziwny problem a jest nim to że kiedy włączam podgrzewanie tylnej szyby (climatronic) podgrzewa się szyba (chyba) i non stop działa tylna wycieraczka tak jak przednie wycieraczki na 2 biegu. Pisząc chyba chodziło mi o to, że mnie irytuje włączona wycieraczka i wyłączam podgrzewanie i nie mogę sprawdzić czy działa, ale raczej tak. Ostatnio z napraw a raczej wymian to wymieniłem gumowy przycisk klaksonu lewy bo miałem pęknięty co wiąże się z odkręceniem poduszki, ale to raczej nie ma nic wspólnego. Myślicie że może to być coś z przerwanymi kablami w przejściu do klapy? Podejrzewam właśnie jakieś przerwanie bo dosyć często chowam swoją antenę cb do bagażnika bo nie mam ochoty kupować drugiej presidenta za 150zł. i mogło się coś przerwać, ale mimo to czekam na pytania na które postaram się w miarę szybko odpowiadać i sugestie.
  8. Witam! Przychodzę do Was drodzy forumowicze z dość sporym problemem z jakim się borykam od dłuższego czasu. Mianowicie chodzi o to co na filmie (pozwolę sobie dodać link do YT) Asterka jest mułowata, gdy chcę dodać gazu występuje taki problem jak w linku wyżej, na gazie chodzi ładnie, ale też muł i w dodatku bierze 12L gazu. Mam nadzieję, że mi pomożecie lub dacie sugestie gdzie szukać problemu, pozdrawiam.
  9. Witam. Panowie w mojej Astrze od jakiegoś czasu mam problem przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Silnik zwiększa swoje obroty ale dźwięk przypomina motor, albo silnik 3 cylindrowy. Wszystko co trzeba jest wymieniane. Macie jakieś pomysły? Podaje link z wideo jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=EIcNnOInOc0&feature=youtu.be Dodam tylko, że nie jest tak cały czas. Występuje to przy rozgrzanym silniku i czasami ustępuje po chwili.
  10. Witam. Posiadam Corsę C i mam zamontowane radio Blaupunkt CAR300. Problem jest taki, że nie wyświetla mi się informacja o danej stacji oraz częstotliwość. Czytałem już na kilku forach o kombinacji 3+5 oraz 4+6 i nic mi to nie dało. Nie wyświetla się żaden digit. Temperatura, godzina i data wyświetla się normalnie. Sprawdzałem ostatnio instrukcję od radia, ale dotyczyła ona CAR2003. Prosiłbym o pomoc, gdyż jestem zielony w tym temacie. Temat dotyczy radia więc powinien być w ?Car Audio? Teraz przenoszę ale następnym razem będę zamykał
  11. Hi, mam problem z autem mojej mamy, auto nie chce odpalić, tak jakby rozrusznik nie działał. Jeśli już uda się "zakręcić" to nawet nie odpali tylko od razu gaśnie, słychać po tym taki dziwny dźwięk. Zdjęcie z miejsca z którego dochodzą dziwne dźwięki + filmik: https://imgur.com/a/FhRBV https://www.youtube.com/watch?v=oHg3aTYX_5U&feature=youtu.be Co może być przyczyną?
  12. Witam mianowicie mam problem ze swoja Asterka Podczas jazdy autko strasznie muli i na rownej predkosci przerywa, autko niegazowane, kontrolki zadne sie nie swieca a autko jest bardzo zamulone Mianowicie wymienilem ostatnio swiece na NGK, pompe paliwa, listwe zaplonowa, filter paliwa, powietrza, sterownik silnika i wszystkie problemy elektryczne zwiazane z napieciami, a autko nadal jest strasznie zamulone co moze byc tego przyczyna, gdzie szukac przyczyny
  13. Opel (Vauxhall) Insignia 2012 - SRi VX-line 2.0 Diesel 160km przebieg 130tyś mil = około 200 tyś km. (przebieg sprawdzony), historia auta sprawdzona w internecie az do 110 tyś mil. Witam wszystkich, przepraszam ze tak dość chaotycznie i bez przywitania ale mam poważny problem, jestem na drugim końcu polski i mam czas do jutra by podjąć decyzje czy wycofać się z tranzakcji kupna auta. szanowni Klubowicze mam dość poważny problem z moją nowo zakupioną Insignią. Problem postaram się opisac najbardziej szczegółowo jak mogę. Jestem od 4 dni na drugim koncu polski w górach i nie moge wrocić do domu bo nie wiem czy zwrócić auto sprzeadjącemu czy pomęczyć się jeszcze troche w warszstacie z fachowcami. Opowiem krótko całą historie. Nie znam się na autach i to byl moj pierwszy zakup diesla w zyciu. poczytalem troche w necie i na forum na co zwrocic uwage, ale popelnilem kilka kardynalnych bledow totalnego amatora który kupuje auto nie sprawdzając go dokładnie. ok. po pierwsze po dojechaniu na miejsce zakupu (500km) - 8h pociagiem, okazalo sie ze auto juz bylo odpalone na chodzie.. to mnie lekko zaniepokoilo ale ok. sprawdzilem wnetrze obejrzalem cale auto z zewnątrz .. jest troche niedoróbek i pekniety plastik w jednym miejscu, przednie opony do wymiany bo są prawie slicki, ok.. silnik pracuje w miare równo, przy przygazowaniu troche kopci jasnym dymem ale to podobno normalne w przypadku zapchanego filtra DPF.. no i wlasnie Pierwszy problem Auto było odpalone - sprzedawca powiedzial ze nie mam go gasić bo jest słaby akumulator i musi sie naladowac bo moge nim nie ruszyc.. druga rzecz: na komputerze czerwony napis, DPF filter is FULL, continues drive mandatory. - czyli teoretycznie jak pozniej doczytałem konieczność kontynuowania jazdy bo jest on w trakcie wypalania DPF'a ? - tego nie wiedziałem prosze od razu mnie nie wieszać za to ale nigdy wczesniej nie mialem diesla nowoczesnego z takimi rzeczami i popełniłem błąd . pytanie czy nawet jesli przepaliłbym DPF'a w trakcie jazdy do domu czy problem by zniknał? i czy to wlasnie DPF sprawia te problemy z odpaleniem? ok, zatankowalem na stacji 40 litrów diesla. pojechalem w trase powrotną. zatrzymalem sie na 3h na maly spacer po górach bo chciaelm wykorzystac pogode i radosc z zakupu auta i sprawic sobie taka mala przyjemnosc przed powrotem do domu. (przejechałem od miejsca zakupu ok 25KM) , w trakcie oględzin auto caly czas bylo zapalone na niskich obrotach (ok 800/900) ok 1.5h , w tym czasie jazda próbna . Dojechalem w góry 25km od miejsca zakupu, auto w tym czasie bylo gaszone moze 2/3x (postoj 10min w biedronce, oraz tankowanie na stacji) odpaliło i nie bylo z tym problemu chociaz nie odpalilo od razu tylko za 4 / 5 rozruszeniem. ok pochodziłem po górach, zadowolony Wracam do auta.. prawie 21 wieczorem, otwieram auto.. auto nie odpala. jestem w czarnej d... ok obok był domek i pewien mily starszy pan zaczal mi pomagać, probojemy odpalic z jego akumulatora - (Mitsubishi terenowe Diesel) - nic nie daje rady.. kręci kręci ale nie chce odpalic.. pomslelism ze kiepskiej jakosci kable.. no dobra podjalem decyzje ze zostaje do rana. i rano przywioze mechanika z dobrymi kablami do diesla.. nocuje w tej miejscowosci w góach nastepnego dnia rano znajduje mechanika z ktorym jade ze starterem do auta i probojemy odpalic.. ani ze startera nie idzie, ani przez porządne kable. ok. jedzemy kupic nowy porządny akumulator. 400zl. włoski - 85Ah, dalej nic. po podlaczeniu nadal nie odpala.. jedziemy do warsztatu gdzie specjalizuja sie w naprawie silnikow Diesla glownie marki fiat, (alfa romeo itp) , rozkręcają wtryskiwacze, czyszczą ultradzwiękowo i testują na maszynie (nie zrobili pelnego testu ale je przetkali 170Bar) zostaly oczyszczone.. zamontowali.. probojemy odpalic na nowym akumulatorze.., przeczyszczonych wtryskiwaczach i nic. dalej nic! Prosze pomozcie co moze byc powodem tego ze przejechalem te 25km bez wiekszego problemu.. auto moze nie chodzilo super równo (co potem zauwazylem jak stalem na postoju) ale dojechalem i pozniej juz nie moglem go odpalić, czy to moze być związane z DPF'em ? panowie w warsztacie odkręcili rure przed dpf i probowali odpalic auto bez tego.. rowniez bez powodzenia!.. czytalem na forum ze DPF moze sprawiac ogromne problemy.. , ale moze to byc rowniez Zawor EGR ? prosze o pomoc jesli macie jakies sugestie co moze być przyczyna prosze o wiadomość, siedze w górach juz 4 dzień.. jutro będzie piąty.. i nie wiem czy wycofywać się z tranzakcji.. auto miało być sprawne a niestety nie jest! nie wiem co jest grane, czuje sie lekko mowiąc wygłupiony.. oszukany, occzuwscie zdaje sobie sprawe ze to przez moją głupote i brak fachowej wiedzy.. jutro - w poniedzialek od 7 rano panowie z serwisu będą sprawdzać tzw Mostki (o ile czegos nie pokręciłem) - odkręcą gorna pokrywe silnika i sprawdza czy nie są połamane.. jest ich podobno 16sztuk. jesli to nie to to wtedy moze być juz tylko coś głębiej w silniku.. juz wydałem na naprawę 450zł + akumulator 450 nie licząc noclegów stresu i kosztów dojazdu.. jedyne co sie udalo to zalatwilem holowanie zamiast lawety. u bardzo pomocnego mechanika. Auto bylo podłączane pod 3 rozne komputery, zadnych błędów nie wyświetla (nie byl podpinany w serwisie opla) ale pod porządny komputer. - druga wazna rzecz próbowali go odpalać naprawde chyba ze 100x. odpalił tylko na chwile ale zaraz po odpięciu na chodzie jednego z wtryskiwaczy (zeby sprawdzic który jest wadliwy) auto zgasło i dalej nie dalo sie go znowu odpalić. jutro dzień sądu ostatecznego jesli nie dojdą do tego co jest przyczyną to mam nadzieje ze sprzedawca przyjmie auto spowrotem i zwróci mi pieniądze. prosze pomóżcie, co moze być powodem ze auto nie odpala? co moze być problemem? - z góry wielkie dzięki za kazdą choć najmniejszą podpowiedz.
  14. Witam. Kupiłem nowe auto, a właściwie powinienem napisać złom jakim jest Opel Movano. Jeszcze dobrze nie wyjechałem z salonu, a już wróciłem na serwis. Strzelało w przednim zawieszeniu przy skręcaniu kołami. Wymienili mi obydwie kolumny MacPhersona. W tej chwili auto ma przejechane 2000km i pojawił się nowy problem. Pojawiają się coraz częściej zgrzyty/zakleszczanie biegu między jedynką a dwójką. Objaw jest taki, że skrzynia potrafi zgrzytnąć przy przełączeniu biegu z 1 2, tak jakbym nie wyciskał do końca sprzęgła. Poza sporadycznymi zgrzytami, miałem już parę przypadków że przy przełączeniu na "dwójkę", skrzynia jakby zawiesiła się na jedynce, powodując zgrzytanie trybów, a drążek zmiany biegów wibrował. Nie chcąc go "wyrywać na siłę" zatrzymałem się aż zgrzytanie ustało, i ponownie rozpoczynałem rozpędzanie auta od pierwszego biegu. Jak myślicie, powodem będą synchronizatory, czy coś innego? Dodatkowo mam wrażenie że jadąc pod górę z obciążeniem, jedynkę trzeba jakby na siłę wyrywać skrzyni, żeby przełączyć na dwójkę. Zazwyczaj zmiana z 1 2 działa płynnie, ale czasami jakby coś uderzało w skrzyni przy zmianie tych biegów. Oczywiście sprzęgło zawsze wyciskam do końca. Auto jest już umówione na kolejną wizytę w serwisie, ale póki co to może ktoś z was miał już z czymś takim do czynienia?
  15. Witam. Tak jak w temacie mam problem pompą paliwową. Pierwszą zauważoną rzeczą jest to, paliwo przestaje dochodzić na niskich obrotach np. czekając na przejeździe bądź przy wysadzaniu pasażera. Jak i podczas dłuższego postoju przy wyłączonym silniku również jest problem z odpalniem (nie słychać pompy paliwa ). Słychać "cyknięcie" przekaźnika lecz to nic nie daję. Najgorsze jest to, że te objawy raz występują a raz nie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam : SMILE : #EDIT: Po podłączeniu bezpośrednio akumulatora pod styki od gniazda przekaźnika pompka zadziałała. A po ponownym włożeniu przekaźnika w gniazdo i odłączeniu akumulatora od styków nagle pompka przy zapłonie normalnie działa i samochód odpala Jakieś pomysły żeby po wyjeździe z domu sytuacja się nie powtórzyła ?
  16. Witam, z początku chciał bym się przywitać ponieważ jestem nowy na forum, mam problem ze swoim Vivaro(2,0 cdti 115km ,2009r,380 tys przebiegu(100% oryginalny),100 tys po wymianie wtryskiwaczy) Problem pojawił się miesiąc temu, samochód stał wówczas kilka dni nie używany, później po przejechani jakiś 2 km zgasł w prawym zakręcie( kontrolka stop i "check engine"),z każdym kolejnym odpaleniem coraz częściej gasł(co kilka sekund), ledwo wróciłem do domu. Później dolałem paliwa i silnik zaczął dłużej pracować jednak pod większym obciążeniem(wyższe obroty lub górka) znów gasł ze wspomnianym błędem , wymieniłem filtr paliwa bo przypuszczałem że problemem może być "letnie paliwo" i wytrącona parafina. Teraz problem wygląda trochę inaczej ,samochód gaśnie po odpaleniu i tak kilka/kilkanaście razy w zależności od temperatury( im zimniej tym gorzej, poniżej 0 ciężko ma zaskoczyć). Po pierwszym udanym odpaleniu samochód później pali do strzału i już nie gaśnie(przejechałem z 500 km bez żadnego problemu, zachowuje się dobrze, nie kopci, nie brakuje mu mocy), na ciepłym to samo-nie ma problemów z odpaleniem. W filtrze paliwa gromadzi się powietrze po dłuższym postoju.Wszystkie sugestie wyczytane na forum starem się zweryfikować ale nie mogę sobie poradzić nadal z tematem, mechanicy również rozkładają ręce. Pojawia się błąd P2146(zasilanie wtryskiwaczy grupy 1,można go skasować jednak po porannym odpalaniu z gaśnięciem znów się pojawia). Poszukuje mechanika w okolicach Andrychowa/Wadowic (+50 km) który zajmuje się głównie Vivaro/Trafic i pomoże znaleźć przyczynę a nie wymieni połowę silnika bezpodstawnie. Wszelkie inne sugestie z Waszej strony mile widziane jeśli ktoś przerabiał już taki problem . Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
  17. Witam, mieszkam w Anglii, mam problem z Oplem astrą 97 r. 1,6 kombi. Byłam u kilku mechaników, żaden nie rozwiązał mojego problemu, wiec próbuje sama szukać przyczyn. Zaczęło się od tego, że w aucie zaczęły rosnąć obroty na biegu jałowym (nawet do 4 tysięcy), mechanik powiedział, że to wina przepustnicy. Przeczyścił ją i zapieczony silniczek krokowy. Jakiś czas było okej, później problem wrócił. Sprowadziłam z Polski nowy silniczek krokowy i wymieniłam go sama. Na razie jest okej, poza tym, że obroty czasem nieznacznie wzrastają lub spadają. Niestety doszły dodatkowe problemy, takie jak to, że samochód przestał jeździć na gazie (po przełączeniu na gaz albo gaśnie albo wciskając pedał gazu nie przyspiesza), prędkościomierz i licznik przestały działać. Udałam się więc do innego mechanika, który powiedział, że samochodu się nie naprawia tak, że podejrzewamy, że jest to wina czegoś tam i to wymieniamy tylko będzie po kolei wymieniał to co widać. Ponaprawiał przewody od ciśnienia. Po odebraniu auta nic się nie poprawiło tylko doszedł kolejny problem. Przy zmianie biegów zauważyłam cichnięcie wiatraka od ogrzewania i przygasanie świateł. Chciałam sprawdzić kody błędów, ale nie wiem dokładnie jak je odczytać. Rozpoczęcie diagnostyki powinno zaczynać się kodem 12 (kontrolka migać powinna najpierw raz a po sekundzie 2 razy, u mnie miga 10 razy a po sekundzie 2 razy). Wiem, że są kody czterocyfrowe w niektórych samochodach, ale w wyjaśnieniach nie znalazłam kodu 1002, pewnie jest to jako kod 12. Tylko nie wiem jak w takim razie mam odczytywać pozostałe błędy. Proszę o pomoc Dodam link do filmiku z odczytywania błędów, za jakąś godzinę jak się wgra na youtube. edit:
  18. Witam serdecznie. Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał podobną usterkę. Po przekręceniu kluczyka, silnik zimny/ciepły nie odpala; słychać szybko powtarzające się zgrzytnięcia (prawdopodobnie z obracającego się wirnika w rozruszniku). tutaj przedstawiam objaw: https://youtu.be/78tt7s7UERs Na Youtube ktoś miał analogiczny problem, co zostało opatrzone komentarzami na temat padniętego akumulatora: Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, co może być przyczyną niniejszej usterki. pozdrawiam serdecznie.
  19. Witam Mam problem z wentylatorami w mojej astrze. Problem polega na tym że po przekręceniu kluczyka wentylatory(od wody i klimy) działają cały czas oczywiscie silnik zimny, klimatyzacja wyłączona.
  20. Witam od kilku miesięcy posiadam vectrę c 1.8 od jakiś trzech miesięcy mam,problem z,dlawieniem sie silnika na wolnych obrotach silnik pracuje równo lecz przy przyspieszaniu tak do 2 /2.2 tys obrotów samochód zaczyna szarpać dlawic sie powyżej tych obrotów wszystko wraca do normy bylem z tym u mechanika stwierdził ze jest to wina klimatyzacji (stawia za duży opor na kole ) pojawia mi sie tez check engine z bledem od sondy lambda ale kiedy auto postoi dzień lub dwa check znika mechanik u którego bylem z problemem powiedzial ze,lambda nie,ma,nic z tym wspólnego . Szukałem informacji na forum w Internecie lecz nikt do konca nie wyjaśnił co jest przyczyną moze ktos z was mial taki problem i wie co jest powodem . Proszę o pomoc pozdrawiam.
  21. Witam. Koledzy pilnie potrzebuję Waszej pomocy. Moje auto stoi obecnie u mechanika, była robiona uszczelka pod głowicą i wymieniane glowice (oczywisce planowane itd,). Problem jest taki, że mechanik nie może ustawić rozrządu tak aby nacięcia na kołach zębatych i obudowie zgrywały się ze znacznikami na pasku tj. Jeżeli ustawi się najpierw pasek znacznikiem z zębatką na wale potem ustawi koła zębate na lewej glowicy (stojąc twarzą do auta) zgodnie z nacięciami na obudowie i znacznikami na pasku, to znacznik na pasku na prawej głowicy nie ustawia się równo z nacięciami na kole i obudowie rozrządu i nie chce naciągnąc się na napinacz. Ja się na tym nie znam za bardzo, ale mechanik jest w porządku. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Komplet rozrządu SKF VKMA 05501- dobierany prawidłowo po nr silnika- sprawdzone tez przez mechanika, że pasuje do mojego numeru. Szukalem w necie ale nie znalazłem odpowiedzi- martwi mnie ta sytuacja. Czy zmiana głowic mogła mieć na to wpływ? Osobiscie wątpie bo są identyczne jak poprzednie a koła zębate mają te same numery. Czy olać oznaczenia na pasku i ustawić rozrząd jedynie po nacięciach między kołem zębatym, a obudową rozrządu? Auto: Opel Omega B FL rok 1999/ MR'00 silnik x30xe
  22. Witam. Mam problem z moją Corsą B z 1997 roku. Otóż każdego ranka lub kiedykolwiek kiedy odpalam samochód po dłuższym postoju( cała noc) silnik nierówno pracuje, dławi się oraz czasami strzela. Nawet jak dodam gazu to dusi się jeszcze bardziej. W ogóle nie idzie nawet z miejsca ruszyć bo szarpie i nie ujedzie nawet 1 metra.. Problem znika po chwili gdy silnik się zagrzeje. Wtedy nie ma już żadnych problemów z nim chodzi jak strzała Nie wiem co już robić z nim .. oddawałem go do kilku mechaników i żaden nie dał rady tego naprawić.. Wymienione zostały już wszystkie świece,chłodnica(stara po prostu była dziurawa),filtr paliwa, przepływomierz powietrza,filtr powietrza. Wszystkie płyny i oleje są nowe gdyż niedawno były wymieniane. Proszę o pomoc bo nie wiem co tutaj może być nie tak, a takie czekanie aż silnik się zagrzeje żeby jechać jest rano denerwujące ..
  23. Dodam ze jak sie zapali to auto traci moc i obroty maksymale to 3.5 tys obrotow. Jak wcisne pedal sprzegla i obroty spadaja do chcek gasnie Wymienilem egr na nowy wyczyscilem klapy zawirowan i caly ten syf sprawdzilem pompe vacum daje 0.9 sprawdzilem wszyskie wezyki od podcisnien nie wiem co dalej
  24. Witam. Szukałem na forum podobnego problemu ale nie doszukałem się więc napiszę nowy temat. Chodzi o tylną szybę za kierowcą (elektryczne otwieranie) Kupiłem auto to właśnie ta szyba w ogóle nie działała, dzisiaj zabrałem się za to okazało się ze wtyczka od silniczka prowadnic leży obok, więc podłączyłem, zaświeciła się lampeczka w przełączniku i o dziwo zadziałało. Szyba opuściła się elegancko, i teraz mój problem: nie da się jej podnieść. Wciskam przycisk podnoszenie a szyba ani drgnie a co lepsze zablokowała się gdzieś chyba bo ręką też jej nie ruszę. Proszę o jakąś radę co w takiej sytuacji zrobić. Silniczek jest chyba w porządku skoro szybę opuścił, sprawdzałem też sam przycisk (wymontowałem z drzwi obok bo tam działa wszystko podłączyłem i dalej nic. Jak wciskam opuszczanie to słychać takie kliknięcie a jak daję podnoszenie to jest cisza)
  25. Witam. Kupiłem sobie niedawno Corse E z 15 roku i przebiegiem 5339km. Silnik 1.4 Turbo benzyna 120km. Problem pojawił się z rozrządem. W momencie gwałtownego dodawania gazu na jałowym biegu z silnika dobiega niepokojące ''obcieranie''. Udałem się na warsztat,zdjąłem pokrywę zaworów i po długim gdybaniu doszedłem do wniosku że w pewnym momencie obracania silnikiem(za wał) łańcuch na wałkach rozrządu robi się luźny(idzie go uniećś na ok 0,5cm). Gdzie tkwi problem? Obstawiam napinacz.. Ktoś ma inny pomysł?
Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.