Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wymieniłem czujnik ciśnienia oleju bo mi padł (świecił cały czas raz mocniej raz słabiej a ciśnienie oleju było ok). Po wymianie pojawił się problem a mianowicie kontrolka oleju gaśnie jeszcze przed uruchomieniem silnika (chwilę po włączeniu zapłonu) - mam światła dzienne więc szybko zauważyłem problem bo zapalają się, gdy silnik jeszcze nie odpalił. A żeby było ciekawiej to silnik przestał odpalać, kręci ale nie chce zaskoczyć. Podczas kręcenia silnikiem kontrolka silnika (ta żółta) pali się co chwilę migając.

Podczas wymiany czujnika zdjąłem: napinacz paska, czujnik Halla (zdjąłem czujnik razem z obudową bo było mi łatwiej), filtr powietrza i chyba to wszystko (+czujnik oleju oczywiście). Wszystko zostało założone i sprawdzone czy się trzyma.

No i się trzyma tylko jeździć nie chce...

Ma ktoś jakiś pomysł? Przychodzi mi tylko do głowy czujnik Halla uszkodzony bądź źle założony ale wydaje mi się, że wszystko jest na swoim miejscu. Poza tym, czujnik Halla ma się nijak do ciśnienia oleju.

ps. zakładam jeszcze możliwość, że po wymianie wystąpiły niezależnie dwa problemy - nowy czujnik jest uszkodzony (myślałem czy nie założyć starego po wyczyszczeniu - cały uwalony czarną mazią z oleju z zatkanym otworem) :arrow: zbyt wcześnie gasnąca kontrolka oleju i drugi problem to coś z czujnikiem Hall'a (tylko co?) :arrow: nie odpalający silnik.

dzięki za pomoc

https://forum.opel24.com/topic/66475-kontrolka-oleju-ga%C5%9Bnie-zbyt-wcze%C5%9Bnie-po-wymianie-czujnika/

Podczas kręcenia silnikiem kontrolka silnika (ta żółta) pali się co chwilę migając.
czyli masz problem z immobilaizerem

co rozwaliles to nie wiem

podlacz pod kompa to sie dowiesz co robic

• 2 tygodnie później...

Problem rozwiązany. Przyczyną była obrócona o dosłownie 2-3mm obudowa od czujnika Hall'a - zdejmowałem czujnik razem z obudową bo to bardziej mi ułatwiało dostęp do czujnika oleju i przykręciłem go lekko obróconego w stosunku do pozycji pierwotnej. W każdym razie auto pali bez problemów, kontrolka oleju gaśnie wtedy kiedy powinna, itd.