Skocz do zawartości

przepisy ruchu drogowego - sygalizator świetlny i znak nakazu

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy w pracy taka rozkminę, mimo że każdy ma prawo jazdy.

Sytuacja drogowa, krzyżowanie z sygnalizacją świetlną i znakiem nakazu skrętu w prawo. Sygnalizator bez strzałkowy, czyste zielone.

Pytanie, czy mając zielone światło można jechać na wprost czy stosujemy się do znaku nakazu skrętu w prawo.

Ja uważam że można jechać na wprost, jak jest zielone a stosujemy nakaz jak sygnalizator jest wyłączony.

https://forum.opel24.com/topic/69117-przepisy-ruchu-drogowego-sygalizator-%C5%9Bwietlny-i-znak-nakazu/

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Światła bez kierunków jazdy regulują tylko na wjazd na skrzyżowanie, za światła. Kierunki w tym przypadku są określane przez znaki poziome lub pionowe

Ale jak macie znak STOP i syglalizator z zielona strzałką to sie nie zatrzymujecie na stopie przecież?

Wg mnie hierarchia znaków jest taka ze jak jest sygnalizator to nie bierzemy pod uwagę nakazu. To jest znak nakazu a nie informujący o pasach ruchu.

Jezeli masz czerwone swiatło z zieloną strzałka to masz obowiązek sie zatrzymać i po upewnieniu sie ze masz "wolne"mozesz jechac

Edytowane przez mk5

Ale my nie mówimy o żadnej zielonej strzałce, wiec to nie na temat.

Mozecie podac podstawę prawną tego co radzicie, czyli że pomimo zielonego światła na sygnalizatorze mam stosować sie do znaków?

Napisano dziś, 12:34

Ale jak macie znak STOP i syglalizator z zielona strzałką to sie nie zatrzymujecie na stopie przecież?

Wg mnie hierarchia znaków jest taka ze jak jest sygnalizator to nie bierzemy pod uwagę nakazu. To jest znak nakazu a nie informujący o pasach ruchu.

Moja wypowiedz była do tego postu

Edytowane przez mk5

OK masz rację bardzo żle to napisałem. W tym poście chodziło o znak stop i zielone światło na sygnalizatorze a nie zieloną strzałkę. nie wiem dlaczego to napisałem!

A co do mojego pytania, To sygnalizacja świetlna jest ważniejsza niż znaki pierwszeństwa a nie nakazu. czyli stosować nakaz muszę pomimo zielonego światła.

Wazniejsze sa znaki nakazu i zakazu a sygnalizacja informuje jedyne czy mozesz wjechac lub nie na skrzyzowanie stosujac sie przedtem na znaki zakazu lun nakazu.Wyobraz sobie zielone swiatło i zakaz wjazd-drogi jednokierunkowej ,czy zielone swiatło zezwoli na jazde pod prąd?