Skocz do zawartości

przepisy ruchu drogowego - sygalizator świetlny i znak nakazu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jest sobie taki układ znaków: patrzac od gory próg zwalniajacy pod spodem 20m a jeszcze nizej ograniczenie do 20 km/h

pytanie co to oznacza

Tzn za 20 metrów będziesz miał próg zwalniający i masz jechać nie więcej niż 20 km/h. Ograniczenie prędkości do 20 km/h obowiązuje zaraz za znakiem/ w tym przypadku za znakami.

To może teraz coś ja zapodam. Cały czas nurtujacy kłopot. Czy w miejscach gdzie nie są wyznaczone drogi rowerowe mogą się poruszać rowerzystki? Np. po chodniku i kostce. ?

Nie, jeśli niema wyznaczonej drogi dla rowerów, to Twoje Ciastko nie może jechać po chodniku

Natomiast z gaśnicą to tak jak pisał Bad, no chyba że w ostatnim czasie coś się zmieniło. Policja może sprawdzić tylko czy masz gaśnicę, a nie jej legalizację, to może wykonać tylko w obecności straży pożarnej

Edytowane przez silvo44
zbędny cytat

Nie nakaz Ola !!

kolega się napije kawy i przeczyta raz jeszcze co napisałam :gwizd: ... albo napisze o co mu chodzi.

Dobra to ja wam dam zagadkę :)

Jedziemy sobie drogą i po prawej stronie widzimy znaki:

- przekreślony napis "TAXI"

- Parking "P"

- napis "KONIEC"

Czy wolno nam zaparkować za tym znakiem?

Wracając do gaśnicy, kupiłem całkowicie nową więc i dobrą, ale nie ma nigdzie na niej daty ważności i to mnie właśnie zastanawia. U nas ostatnio wyrywkowo ITD sprawdzała stan techniczny pojazdów i obowiązkowo padło pytanie o gaśnice.

Osobiście wymóg takiej gaśnicy dla mnie to jedna wielka ściema. Jak ktoś jej używał to wie dlaczego ściema. Te kilowe gaśnice kończą szybciej niż ..... a nie będę dokańczał :P hehe

W Niemczech natomiast ważną role przy kontroli odgrywa apteczka. Jeśli jest otwarta to koniecznie muszą być w niej rękawiczki + nożyczki. Chyba, że to tylko mi się tak trafiło, że na to uwagę zwrócili.

A wiesz że nie wiem.

Koniec jest. Ale zakazu nie.

Ważna jes szerokość chodnika jak zostaje po zaparkowaniu. Chyba 1,5m jest w przepisach. Wtedy wolno. ;)