Skocz do zawartości

Moduł sterowania świecami żarowymi Astra H 1.7 cdti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam problem tego typu : poniżej 0 stopni ciężko odpala, świece żarowe 4 sztuki sprawne natomiast po sprawdzeniu okazuje się że brak jest napięcia na świecach. Czujnik temperatury płynu chłodniczego sprawny mam pytanie jak fachowo sprawdzić moduł sterowania świecami żarowymi???? Sprawdzalem na forum ale brak jest dokładnej i jasnej pomocy.

https://forum.opel24.com/topic/69917-modu%C5%82-sterowania-%C5%9Bwiecami-%C5%BCarowymi-astra-h-17-cdti/

odpiac wtyczke od czujnika temp cieczy i wtedy powinien podac prad naswieczki. SPrawdzic czy wszystkie dostaja prad bo sterowanie jest parami. i jeden obwod mogl pasc.

odpiac wtyczke od czujnika temp cieczy i wtedy powinien podac prad naswieczki. SPrawdzic czy wszystkie dostaja prad bo sterowanie jest parami. i jeden obwod mogl pasc.

Odpiąłem wtyczke czujnika temp. ale jest dziwny objaw po włączeniu zapłonu dalej świece nie grzeją dopiero jak odpalę silnik zaczynają grzać. Już na włączonym zapłonie powinny świece grzać.....

Sprawdziłem napięcie na kostce do modułu podgrzewnia świec jest tylko na zacisku 30 i DI czy tak powinno być?. Sprawdzałem na samym zapłonie i na włączonym silniku. Świece zaczynają grzać tylko w momencie zapalenia silnika, nie grzeją podczas włączenia samego zapłonu.

Poszukaj styku 15 - ten powinien być po zapłonie - 30 to stałe napięcie z aku. Może jakiś bezpiecznik wyleciał?

Poszukaj styku 15 - ten powinien być po zapłonie - 30 to stałe napięcie z aku. Może jakiś bezpiecznik wyleciał?

Mówisz że na styku 15 po zapłonie powinno być napięcie ile Volt? Jutro spr. bezpieczniki.

Mówisz że na styku 15 po zapłonie powinno być napięcie ile Volt? Jutro spr. bezpieczniki.

Takie jak na aku. :boshe:

To ty jeszcze bezpieczników nie sprawdziłeś :?::!:

Przecież od tego się zaczyna.

Edytowane przez rafalgrzegorz

Takie jak na aku. :boshe:

To ty jeszcze bezpieczników nie sprawdziłeś :?::!:

Przecież od tego się zaczyna

Gdyby bezpiecznik był spalony to przecież świece wogóle by nie grzały......

Zresztą gdzie masz bezpiecznik w Astrze H 1.7 cdti odpowiedzialny za świece żarowe? :?: Nie ma takiego ani w przedziale silnikowym ani w przedziale bagażnikowym. Tu masz schematy : http://astra-3.pl/tips.php?id=18#up i http://astra-3.pl/tips.php?id=19#up

Edytowane przez hehu

Kolego ja tylko zgaduję i próbuję pomóc - może ktoś w okolicy ma moduł do podmiany, to by było najprostsze rozwiązanie. Założyć na próbę inny sprawny moduł i sprawdzić dla porównania jego działanie, jak jest podobnie szukać dalej.

Kolego ja tylko zgaduję i próbuję pomóc - może ktoś w okolicy ma moduł do podmiany, to by było najprostsze rozwiązanie. Założyć na próbę inny sprawny moduł i sprawdzić dla porównania jego działanie, jak jest podobnie szukać dalej.

Zostaje mi tylko właśnie tak jak napisałeś podmiana innego modułu.....już mam dosyć tego samochodu dwa dni z nim walczę!!!!!

Edytowane przez hehu