Skocz do zawartości

Wymiana koła dwumasowego i sprzęgła 1.9 CDTI 150KM DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pogodziłem się właśnie z faktem konieczności wymiany koła dwumasowego wraz ze sprzęgłem i wysprzęglikiem w swojej Astrze H GTC 1.9 CDTI 150KM DTH. Problem polega na tym, że w dostępnych punktach sprzedaży/aukcjach internetowych widzę przeróżne zestawy (a może różnica tylko w cenie?). Przykładowo, samą dwumasę można dostać za niecałe 900zł:

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sachs-vectra-c-signum-1-9cdti-150km-i4785553956.html

I do tego sprzęgło z wysprzęglikiem LUK za 816zł:

http://allegro.pl/sprzeglo-kpl-opel-astra-h-signum-1-9cdti-2004-i4831124072.html

Czy taki zestaw będzie pasować do mojego auta?

Widzę również oferty takie jak ta:

http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumasowe-vectra-c-1-9cdti-150km-s-l-i4867819434.html

Tylko w opisie sprzęgło do skrzyni F40. Czy takie samo idzie do M32, czy są różne?

Proszę o pomoc, gdyż chcę zakupić potrzebne części, a zaliczyć wtopę w postaci pomyłki byłoby nieprzyjemnie :)

https://forum.opel24.com/topic/69928-wymiana-ko%C5%82a-dwumasowego-i-sprz%C4%99g%C5%82a-19-cdti-150km-dth/

Sam będziesz wymieniać, czy jedziesz na warsztat - Mechanicy mają dobre ceny (marże itp). Zanim kupisz warto popytać może się okazać że parę setek ci zostanie pod choinkę.

Każdym autem w rodzinie, tej bliskiej jak i dalszej, zajmuje się od a do z mój wujek - największa jego pasja - mechanika. Za przysłowiowy czteropak wszystko będę mieć zrobione lepiej jak w fabryce. Ale same części muszę kupić na własną rękę - tu pytanie czy wyżej przedstawione się nadadzą, czy nie będą pasować?

Kolego tak czy inaczej u mechanika zapłacisz ok 1900 zł za komplet, nawet jeśli kupi go po rabacie za 1700zł to różnica londuje w jego kieszeni. Niestety takie są realia :-) rabaty są dla mechanika, nie dla klijenta :-)

Edytowane przez bad

To zależy od człowieka - jak zwykle - ja kupuję u mechanika i zawsze mam rabat, u koleżanki w sklepie też (chociaż tu trochę mniejszy).

Myślę że najlepiej zdemontować i dopiero wtedy kupować żeby jakiś zonk nie wyszedł - niedawno do Turana 2,0TDI z uszkodzoną dwumasą i już skrzynią - ogólnie dość popularne autko - z hurtowni przyszło złe koło dwumasowe jeden telefon i za godzinę było takie jak potrzeba.

Sprzęgła/dwumasy są różne dla skrzyń M32 i F40, więc nie pasują zamiennie.

Pamiętaj o zakupie zestawu do konkretnej wersji silnikowej, dwumasy 120KM i 150KM są też inne.

Polecam zakup zestawu, masz pewność że całość będzie pasować.

A jak to jest ze sprzęgłem Panowie? Czy do różnych wersji silnikowych są różne części? Przeglądam katalogi, oferty, aukcje i trafiam na coraz lepsze kwiatki. W niektórych widnieje zapis, że komplet sprzęgła pasuje do każdej wersji 1.9 CDTI ze skrzynią M32 (począwszy od 100KM na 150KM kończąc), w jeszcze innych jest szczegółowa rozpiska i rozbicie na DTH, DTL, DT itd.

I podobnie z kołem dwumasowym - wiadomo, są przeznaczone do wersji 100 i 120KM, inne do 150KM. Ale czy tu gra jakąś rolę model skrzyni? Widzę, że te do DTH mają okrutny rozrzut cenowy - kupi się za 900zł, ale są, na moje oko identyczne, za grubo ponad 1300zł. To tylko marża, czy coś jest na rzeczy?

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sachs-vectra-c-signum-1-9cdti-150km-i4785553956.html

weźmy na tapetę to kółko - będzie odpowiednie do 1.9 CDTI DTH 150KM ze skrzynią M32? Czy to jest przeznaczone do F40?

Człowiek chce najzwyczajniej w świecie kupić części zamienne, a okazuje się, że to nie takie proste.

Kupiłbym zestaw i nie zawracał sobie głowy, ale na przestrzeni ostatniego miesiąca sporo pieniędzy wrzuciłem w auto (kompletny rozrząd, przednie zawieszenie, intercooler, nabicie klimy, termostat, komplet filtrów, olej, tarcze i klocki z tyłu), więc jeśli można dostać trochę taniej poszczególne części... jak wiadomo każdy grosz się liczy, a już zwłaszcza dla studenta z dziurawymi kieszeniami i skarbonką pod nazwą "Opel"

Edytowane przez MrSeeba

zdjecie pogladowe. "prosze nei dobierac na podstawie zdjęć" Tak tam pisze. Musisz sie kontaktowac ze sprzedawca do cego ten zestaw. Generalnei liczy sie rodzaj skrzyni nie silnika.

Zacznijmy od tego jaką masz skrzynię.

Faktycznie, zapomniałem napisać jaką mam skrzynię w aucie. Już się poprawiam, skrzynia to oczywiście M32 - tylko takie szły do Astry H 1.9 CDTI DTH - potwierdzone w rozkodowanym VIN

@ 1800zł za komplet sprzęgła LUK z wysprzęglikiem + koło dwumasowe Sachs - dobra cena?

Edytowane przez MrSeeba