Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam pytanko... jak wiecie teraz są okropne mrozy do -20 ... i podejrzewam że to może przez to ale mogę być w błędzie a mianowicie...

Gdy auto postoi i rano odpalam to na zgaszonym samochodzie pedał hamulca jest strasznie twardy mało co się go wciska... gdy samochód odpalę to gdy wcisnę pedał ze 3-4 razy (auto mało co hamuje) to jest już dobrze... potem pedał jest już okej wciska się normalnie i hamuje okej.

Gdy auto zgaszę wcisnę z 5 razy hamulec to znów robi się twardy... Czy to normlane ?

Dodam że mój silnik to Diesel, 1.7 :)

https://forum.opel24.com/topic/74467-peda%C5%82-hamulca-mr%C3%B3z-wy%C5%82%C4%85czony-samoch%C3%B3d/

Serwo działa tylko przy odpalonym silniku. Sprawdził bym jeszcze przewód z waku do serwa.

Kiedy wymieniany był płyn hamulcowy?

Może już zamarza.

Płyn wymieniany około 2 miesięcy temu :)

Jedyny problem z hamulcami co mam to to że jedno tylne koło hamuje wcześniej niż drugie... powiedzieli mi na przeglądzie że mam do wymiany ten (samoregulator siły hamowania) ale to już stare autko i nie chcę pchać się w koszta (ponoć ta część nie należy do tanich) pasuje pojeździć jeszcze ten rok i kupić coś nowego :)

Masz człowieku Astrę 1.Co tam możesz mieć takiego drogiego.Jeżeli masz bębny to koszt naprawy niewielki.A gdybyś się pokwapił i poczytał trochę o naprawach tylnych hamulców w twoim aucie to sam byś to zrobił.Możesz mieć samoregulator szczęk do czyszczenia.Zaczyna się zima i nie boisz się że kiedyś przy hamowaniu tyłkiem ci zarzuci?

,,gdy samochód odpalę to gdy wcisnę pedał ze 3-4 razy (auto mało co hamuje) to jest już dobrze,,Może jeszcze go dobrze odpowietrz.

Edytowane przez adam1954

Regulator siły hamowania też można naprawić - tylko chęci trochę i/lub dobry mechanik.

Czasem spadnie sprężyna lub ramie się popuści i tylne hamulce żyją własnym życiem.

Spotkałem się też ze złym odpowietrzaniem tyłu na regulatorze - jedno koło brało dobrze drugie nie zawsze.

Astra F ma nierozbieralny regulator siły hamowania jeśli mowa o tym w szereg montowanym.

Kombi ma podobny wyglądem do pompy hamulcowej i ten i owszem.

Ale my tu gadu gadu i dziury w całym szukamy bez sensu.

Edytowane przez BENY72

Beny fakt w starym VW rozbierałem w oplu nie.

I chyba masz racje - jałowa rozmowa.