Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym Was prosić o zdanie w sprawie delikatnie parciejących opon. Mianowicie posiadam w swoim aucie Kia Sorento, założone 4 opony zimowe, które z powodu swojego wieku (2005) zaczęły powoli parcieć. Są to opony, które poprzedni właściciel otrzymał z salonu wraz z zakupem pojazdu.

Letnie opony w ubiegłym sezonie poszły do utylizacji, więc nie chcąc drenować portfela a zarazem widząc wiek opon zimowych oraz to, że już wtedy zaczynały parcieć, postanowiłem założyć je i "dojeździć" do końca ich żywota. Gdyż nie zmieniałem w każdym sezonie letnich opon na zimowe

Dziś sam się zastanawiam czy już nadszedł ten moment by je wymienić, czy jeszcze względnie bezpiecznie można na nich się poruszać.

Poniżej wrzucam fotki w jakim są stanie i proszę Was o nakierowanie mnie. Auto rocznie pokonuje ok. 8-10 tys km.

IMAG1221.jpg

IMAG1214.jpg

IMAG1217.jpg

IMAG1218.jpg

IMAG1219.jpg

https://forum.opel24.com/topic/75132-czy-delikatnie-parciej%C4%85ce-opony-nadaj%C4%85-si%C4%99-jeszcze-do-jazdy/

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość koni2305

Ja bym jeszcze zostawił, to są opony 4x4 więc są bardziej wzmocnione niż w zwykłym aucie. Na początek je przesmaruj na bokach czymś w rodzaju "BOLD" z K2. I prędkości autostradowej tym nie osiągaj, powinny wytrzymać do kolejnej zimy.

Pomijam fakt wystrzelenia, ale jazda z taki oponami po deszczu.......

Moim zdaniem śmietnik

Edytowane przez mk5

zeby nie drenowac portfela na letnie i zimowki

kup dobre AT

mam w grandzie hankook dynapro ATM RF 10 i zima daja rade

dobre sa tez goodyear wrangler AT/S

5 lat temu powinienes je wywalic...

Do niczego sie nie nadaja, opona to jedyna powierzchnia styku z asfaltem!

Oszczedzasz na wlasnym zyciu

Zastanawiałem się właśnie dzisiaj rano nad gumami, poczytałem różne opinie i chyba wybór mój padnie na: Uniroyal Rainexpert 3, ale chyba poczekam do czerwca by kupić oponki DOT 16.

Unioroyal bardzo dobre opny w stosunku do ceny, choć ja osbiscie nie kupie opn asymetrycznych do starego auta, okropnie trzeba pilonowac zbieznosci, jezeli cos nie halo pozostaje przełozenie na tył