Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeże temat bo nic nie pochwalił się wartościami z oryginału ale wiadomo drive2 ru przez google coś w końcu znajdzie ;)

https://www.drive2.ru/l/616974458325847368/

6rNeStBZWi_ncczCGJMDSBlF9L4-960.jpg

dcRspiy-fRe8N7HC3Eb6_cge6i4-960.jpg

KaoBIDu92wAPoUu1lLsy0u-YtTs-960.jpg

RSJ7EYFYXCZXy_lgdNtL-ht7U3c-960.jpg

troche translatora https://www-drive2-ru.translate.goog/l/616974458325847368/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

czyli chodzi o pożenienie obu manetek czyli 90560990 z oryginałem bez guzików od tempomatu  9185413 (czy każdej innej od merivy/corsy/ tigry)

Troche zdjęciów różnych

https://vk.com/topic-7863882_39687715

Modowanie sterowania radiem z kierownicy pod tempomat

https://patchwork--info-ru.translate.goog/cruise-control-meriva/?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl

7 minut temu, waldek2020 napisał:

bo nic nie pochwalił się wartościami z oryginału

A jak Ty sobie wyobrażałeś jazdę z wyjętą manetką aby załączyć tempomat powyżej 40km/h i sprawdzenie jakie ma wartości ?

W Ru. wszystko jest możliwe ale czy naprawdę działa ?

Rezystory siedzą jak teraz widać na płytce w manetce - więc da się wszystko pomierzyć poprostu wycigając manetkę i mierząc opór pomiedzy 3 i 4 pinem. Potem reszte czyli wartości dla wciskanych przycisków.

Przez chwile myślałęm czy jakiś rezystorów nie ma na płytce w podstawie manetki - ale widzę że wszystko jest przy samych przyciskach a kabulki idą tylko z gotowym sygnałem.

Teraz kwestia zmontowania manetki  - najtańsza około 170 zeta na olx, więc albo dorabianie przycisków albo klejenie manetki z dwóch ewentualnie mogę użyć manetki od omegi co mam do wycieraczek (ma dwa przyciski).

4 minuty temu, waldek2020 napisał:

najtańsza około 170 zeta na olx

Nie pamiętam ile dałam za swoją ale oryginał to oryginał. Klejenie cudowanie a jak działać nie będzie to dopiero się ucieszysz. 
Ja bym kupiła o ile zależy Ci na tempomacie.
Jak dla mnie super sprawa. Wciskam i auto jedzie samo a ja mogę się pomalować w tym czasie :)

Do stówki bym kupił jeszcze ale powyżej to już przesada :)

Lepiej już zdrutowąc 2-3 przyciski lub poprostu wykorzystać dwa guziki od już wstawionej manetki z regulacją pracy wycieraczek ;)

Działać zawsze będzie bo to tylko przyciski ;)

2 minuty temu, waldek2020 napisał:

Lepiej już zdrutowąc

No to drutuj .

Tylko pamiętaj aby pokazać druciarstwo. 😛

Jak to zwykle bywa trochę zejdzie - ciągle mało czasu :)

Jeszcze poszukać wtyczek a raczej kompletnych wtyczko-gniazdek na dawce  pinów w tych złączach x14 czy x5 ;)

edit

który to podsłuchuje ;p

zarr.jpg

• 2 tygodnie później...

Trochę się zeszło...

Manetka używana z powyższego screena - przełożyłem tylko końcówkę tą ktora pracuje w środku bo faktycznie wylatana - jak będzie chodzić wyjdzie z czasem.

Czyli mamy oryginalną manetkę.

Czujnik sprzęgła kupiony używany bo chodziło żeby był z wtyczką co by nie drutować za bardzo.

Kupiłem takie coś CZUJNIK SPRZĘGŁA OPEL ASTRA II G 09185907 - wszystko pasuje, podłączone podlutowane i działa wyłączanie tempomatu.

X5 i x14 zwiedzone złącze - polutowane od strony męskiej czyli już idącej do BCM/Silnika bo jak pamiętam tylko od tych stron były obsadzone kable a od strony żeńskiej pusto. Więc nie było trzeba ciągnać nic dalej niż poza lewy próg/boczek przy kierownicy. Oczywiście kabule 4 pin od manetki i od czujnika sprzęgła trzeba tam ciągnąć.

AKtywacja w dwóch miejscach opcomem - coś nawet chyba w BCM nie zaskoczyło od razu. Pozycje widoczne od cruise control w danych rzeczywistych przy wciskaniu odpowiednich klawiszy.

Ikona na liczniku działa przy aktywnym tempomacie.

Ps

przy okazji przeglądu w opcomie zauważyłem że działa opcja komfortu - czyli domykanie szyb ale jak to odpalić poza opcomem??

W opcomie domyka obie przednie szyby ale nie przyciskiem z pilota czy też przekręceniem zamka fizycznie + przytrzymanie nic nie reaguje - ktoś coś wie?

Czyżby jakiś moduł? Jakieś braki w okablowaniu?

waldek2020. Miałem identycznie jak u Ciebie, tzn kabloteka od sterownika silnika i od BCM do złącz w progu była. I  tam kończyła bieg. Musiałem dorabiać od złącz w progu do manetki i do czujnika . Ale po aktywacji w BCM i ECU wszystko ruszyło od razu...

• Like 1
W dniu 8.09.2024 o 10:35, waldek2020 napisał:

W opcomie domyka obie przednie szyby ale nie przyciskiem z pilota czy też przekręceniem zamka fizycznie + przytrzymanie nic nie reaguje - ktoś coś wie?

Czyżby jakiś moduł? Jakieś braki w okablowaniu?

Też grzebałem w swojej Mery, aby była opcja domykania, Bawiłem się ostatnio, lecz nic z tego nie wyszło, Przetestowałem wszystkie indeksy kodów, i nic. Moja mery z 2005 roku, szyby domykają się tylko po włożeniu kluczyka w drzwi i przekręceniu go w pozycję zamykania i przytrzymaniu w pozycji zamykania. Są indeksy kodów, w ustawieniach Jest jeden, który tę opcję domykania z pilota posiada, lecz po zaryglowaniu zamków i zaczynaniu domykania szyb, otwiera zaryglowane zamki i zatrzymuje szyby. Zamek zostaje zablokowany, wyskakuje błąd w module i nie działa, Dałem sobie spokój i dołożyłem moduł uniwersalny domykania szyb i działa, W innej mery z 2007 roku. Którą naprawiałem, posiada tę opcję z tym samym modułem komfortu / YF111111/ i z tym samym modułem zamka. I w niej jest indeks kodo 031 opcja z domykaniem, u mnie działa tylko 021, ale nie ma tej opcji domykania. Dołożyłem moduł i jest ok.

• Like 1