Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

 

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jestem nowy na forum i nowym użytkownikiem pewnego egzemplarzu Corsy D za 2008 roku.

Po zakupie zastanawia mnie wyświetlana literka F na wyświetlaczu GID.
Szukałem na forum odpowiedzi i znalazłem coś takiego

 

"symbol F na wyświatlaczach CID/GID to brak komunikacji wyświetlacza z magistralą CAN...."

 

Dodam, że pytałem poprzedniego właściciela o ten błąd. Odpowiedział, że tam wyświetla się temperatura i że czasami się nie wyświetla. Może jakiś błąd z czujnikiem temperatury. Dodał, też że jak wyświetla się ów literka (F), nie wyłącza się radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

 

Podsumowując usterki, które nie wypływają na jazdę ale są upierdliwe i chciałbym wyeliminować to:

 

Literka F na wyśietlaczu

Nie wyłączające się radio po wyjęciu kluczyka

Brak podświetlania radia

zegarek za każdym razem gdy ustawie, zaczyna się spóźniać (o 4min, o 8min)

Nie działa multifunkcja na kierownicy, sterowanie radiem i nie wiem co robią guziki po lewej stronie kierownicy.

 

Jeśli symbol F to brak komunikacji wyświetlacza z magistralą CAN, jak to wyeliminować, tylko podłączenie do kompa w serwisie/warsztacie czy jak?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyświetlacz raczej nie pasuje do działu silnik.

Przenoszę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o czujniku temperatury zewnętrznej.

 

Sent with handy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie czytałem, że może mieć to związek z czujnikiem temperatury. Znajdę go i wymienię bo nie są to duże koszty.

 

A co do braku podświetlania radia i jego braku automatycznego włączania macie jakieś pomysly?

Radio się nie podswitla, trzeba włączać i wyłączać manualnie (nie reaguje na zapłon silnika), sterowanie z kierownicy też nie działa. Poza tym radio działa normalnie, pamięta ustawienia i stacje radiowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie czytałem, że może mieć to związek z czujnikiem temperatury. Znajdę go i wymienię bo nie są to duże koszty.

 

A co do braku podświetlania radia i jego braku automatycznego włączania macie jakieś pomysly?

Radio się nie podswitla, trzeba włączać i wyłączać manualnie (nie reaguje na zapłon silnika), sterowanie z kierownicy też nie działa. Poza tym radio działa normalnie, pamięta ustawienia i stacje radiowe.

 

Szukając czujnika temp. chyba gdzieś go ruszyłem palcami. Ale ciężko jest się do niego dostać (albo nie wiem gdzie szukać). Stojąc przed autem po lewej pod zderzakiem?

Na drugi dzień auta nie dało się odpalić. Ruszył z kabli. Ku zdziwieniu, temp się wyświetlała, radio się samo włączyło po przekręceniu stacyjki, podświetlenie działało, przyciski na kierownicy też.

Efekt trwał pół dnia.

 

Minęło 2tyg, samochód stał od soboty do poniedziałku rano nie ruszany. W pon znowu nie chciał wystartować. Okazało się, że znowu wyświetla się temp...

Aku nowy

Czy może być tak, że ten czujnik kradnie prąd?

Pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby sprawdzić co pożera prąd na postoju trzeba zrobić pomiar poboru .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale nie od razu, tylko jak przejdzie w stan czuwania.

 

Sent with handy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak by to było :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oddałem auto do elektryka, skasował mnie 300zl. Wyjeżdżając z warsztatu działało, po odpaleniu wieczorem znowu to samo.

Mechanik, zdejmował zegary i wyświetlacz mówi, że przylutowal dwa kable w sieci WAN?

Dzwonię do niego, że nie działa a ten to będziemy szukać dalej (oczywiście odpłatnie). Ręce opadają.

Czujnik poboru w tym momencie nic nie pokazał, że prąd gdzieś ucieka.

 

Mam wrażenie, że gdy w aucie nie działa podświetlanie itp plus świeci się ikonka F na wyświetlaczu, po zgaszeniu samochodu i zamknięciu. Coś się dzieje takiego w nocy, że zaczyna to działać i w ten czas rozładowuje akumulator.

 

Za każdym razem gdy akumulator jest rozładowany i odpali się auto z kabla to wszystko działa.

Teraz wieczorem jak zostawiam auto na noc to ściągam kleme z aku.

 

PS Samo odłączenie i podłączenie aku nie powoduje, że funkcje wracają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czujnik poboru w tym momencie nic nie pokazał, że prąd gdzieś ucieka.

 

 

O jakim czujniku ty piszesz?

Jak robiłeś ten pomiar poboru prądu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.