Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem Asterkę, która ciężko paliła, pomyślałem, że to przez zapowietrzanie się na przelewach (odpalała lepiej pod górkę i przelewy były zalane ropą). Od dłuższego czasu nie mogę nie mogę jej ani odpalić, ani zczytać kodów błędów ze sterownika silnika, komputer się łączy z ABS, AirBag itd. ale z silnikiem "brak połączenia ze sterownikiem (Silnik)". Ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna? Proszę o pomoc.

Edytowane przez NestoX

https://forum.opel24.com/topic/83272-astra-ii-nie-odpala-nie-%C5%82%C4%85czy-si%C4%99-ze-sterownikiem-silnika/

Jaki ten komputer?

Spróbuj innego.

Opcom ,Tech 2 ,

Sprawdziłeś bezpiecznik nr 6 ?

Przekaźnik K18?

post-37019-0-06546700-1520885678_thumb.png

post-37019-0-15295000-1520885682_thumb.png

post-37019-0-33995200-1520885686_thumb.png

Spróbuj innego.

Opcom ,Tech 2 ,

Sprawdziłeś bezpiecznik nr 6 ?

Przekaźnik K18?

bezpieczniki wszystkie całe, styki ich ładne, przekaźnik mam przed sobą, nie wiem jak sprzwdzić czy działa... Podłączałem sie przed chwila przez interfejs ELM i PC z VauxCheck i też kaplica, ten nic nie odczytał.

Dodatkowo cały czas na zegarach wyświetla mi się ikonka chłodnicy i włącza sie wentylator chłodnicy.

Edytowane przez NestoX

Według schematu to z silnikiem się powinieneś łączyć przez pin 7 we wtyku diagnostycznym

Ale do silnika idzie przez Immo (brązowo-biały pin 6 )

Z immo wychodzi z pinu 7 do sterownika silnika.

Może idź tym tropem i szukaj przerwy w połaczniu

Pin 4 i 5 to masa wtyku (brązowy)

Kabelki całe, "przejście" przez jest, szukamy dalej, a można prosić o jakiś schemat podłączenia samego sterownika? Szukam głównie zasilania i wyjścia na pompę wtryskową.

I jest jakaś szansa, że sterownik już się skończył? Z tego co widzę to jest on cały mokry i zabłocony,

Edytowane przez NestoX