Skocz do zawartości

Przejście z oleju mineralnego na półsyntetyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Co do tego środka do czyszczenia i wyciszania popychaczy u mnie nie zadziałał i niestety musiałem wymienić popychacze przy okazji wymiany rozrządu.Teraz tylko słychać cykanie wtryskiwaczy ;)

• Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Witam!

Byłem z Asterką u "mechanika" twierdzi, że na jego oko silnik pracuje w miarę dobrze. Powiedział, że popychacz odpada ponieważ silnik byłby głośniejszy. Jedyne co stwierdził to, że auto jest pewnie zmulone (że pewnie poprzedni właściciel w Niemczech jeździł bardzo delikatnie i auto "dostosowało sie do tego stylu jazdy" OK coś o tym czytałem podobnego, ale w moim przypadku to bzdura. Po zakupie auta dwa lata temu Asterka miala takiego kopa, że sam sie dziwiłem że autko z 96 roku chodzi jak nowa astra F 2001 z Gliwic.

Nic mi się nie wydaje. Krótko po wymianie oleju na mineralny auto zmuliło sie i koniec. Już sam nie wiem czy jest to związane ztym czy nie.

Wstrzymałem się z wymianą oleju na półsyntetyk ponieważ została jeszcze jedna opcja z która też spotkałem sie na forum: ścięcie klina przy kole pasowym.

Gdy odpalam np. rano silnik (wiadomo są większe opory) czasami odpala tak z lekkością (charakterystyczny dźwięk jak to astry 1,6 8V) natomiast czasami odpala z takim uderzeniem-szarpnięciem.

Po świętach jadę z powrotem do mechanika. Jak sądzicie czy taka usterka jest też w moim przypadku mozliwa?

z góry dziękuje za wszelkie sugestie

pozdrawiam

Gość Anonymous

Ja chciałbym się podpiąć i zadać jedno pytanie, ponieważ jestem trochę zielny w tym temacie :?:

Czy przy przebiegu około 165kkm wypada zalać półsyntetykiem? Ostatnio był lany mineralny ze 2 razy. Rozumiem ze na Syntetyk przy tym przebiegu sie nie przechodzi.

Gość Cologero

Czy przy przebiegu około 165kkm wypada zalać półsyntetykiem? Ostatnio był lany mineralny ze 2 razy. Rozumiem ze na Syntetyk przy tym przebiegu sie nie przechodzi.

Ja przy przebiegu 202 kkm dopiero zalałem półsyntetyk, i jest ok :?: . Co prawda nie wiem jaki olej był wcześniej lany, ale zaryzykowałem, na mineralny zawsze przyjdzie czas.

Gość Anonymous

Ja swoją teraz także zalałem półsyntetykiem przy 200kkm- a poprzennio 60kkm na mineralu. Zrobiłem na razie 50km ale jutro pyknie 500km . Zobaczymy co z tego wyjdzie. Kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi :?:

• 3 miesiące temu...
Gość 26grisza

Witam,czy jak zmienie olej z mineralnego Lotos-a na jakis półsyntetyk to silnik bedzie lepiej pracowal i ciszej?,dodam ze narazie nie mam zadnych wycieków.

Gość Anonymous

kolego nigdy nie zmienia sie mineralnego na polsyntetyk! w zadnym wypadku mozna zmieniac w dol czyli z lepszych do gorszych od syntetykow do mineral. ale nigdy odwrotnie pozdrawiam

Gość DAROMV6

26grisza, Jesteś na forum dosyć długo, ale opcji SZUKAJ nie używasz.