Skocz do zawartości

Tryb awaryjny blad P0090-09 oraz ciężko odpala POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moja Vectra C 1.9 cdti 120KM  zapalił mi sie blad P0090-09 auto straciło moc i do tego wszystkiego bardzo ciężko odpala na ciepłym silniku jak i na zimnym. Nie wiem juz co jest wymieniony zawor na szynie wtryskowej filtr paliwa swiece zarowe sa dobre wtryski sprawdzone. Proszę o pomoc 20191031_155229.thumb.jpg.21f58555a792f15d02c7a9ec36ceb1bb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/88022-tryb-awaryjny-blad-p0090-09-oraz-ci%C4%99%C5%BCko-odpala-pomocy/

To teraz poczytaj załącznik2019-10-31_171548.png

Ok tylko że teraz sprawdziłem że jak dodam gazu od razu po odpaleniu to nie ma błędu. Jak odpala bez dodania gazu po chwili to blad wywala i ciężko pali. Dokładnie gdzie szukać przyczyny może być przewod przerwany?

Czego nie rozumiesz w załaczniku który ci posłałem?

Pierwsza z lewej rubryka mówi o kodzie błędu.

Druga opisuje usterkę.

Trzecia podaje co należy sprawdzić.

Ok teraz powiedz mi czy to jest ten w pompie czy na szynie wtryskowej bo ja już nie wiem gdzie szukać przyczyny

Masz przecież w opisie który podałeś sam że chodzi o szynę paliwa.

Według Tisa błąd dotyczy pinu 4 i 34 w złaczu XC57

2019-10-31_222116.png

2019-10-31_222140.png

Gość Bastionik13

Ok jutro dostanę się do kompa i będę sprawdzał przejścia między czujnikiem a komputerem na tych pinach. Moze gdzies kabel na stykach nie łączyć.

Gość Bastionik13

Witam problem rozwiązany jeżeli komuś się przyda to u mnie pomogła tylko wymiana zaworu na szynie wtryskowej A dokładnie to co na foto i wymienione na nowe bo czyszczenie i uzyska drugą bić nie dała. Pozdrawiam

Zawor-cisnienia-paliwa-OPEL-Vectra-C-1-9-CDTi.jpeg

Koszt w granicach 500 zl ale auto chodzi bez porównania 

Edytowane przez Bastionik13

Bardzo dobrze że kupiłeś nowe i markowe z tymi zaworami/czujnikami na szynie lepiej nie bawić się w używane.