Skocz do zawartości

Corsa D Z14XEP, zerwany łańcuch 34000 km/10lat. Czy warto naprawiać ?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Herbert napisał:

WYTARTE KRZYWKI WAŁKÓW,

Zaraz... auto ma 34000 czy 340000?
Wytarte krzywki to mają silniki z przebiegiem rzędu >200000 a nie 34000. Chciałbym zobaczyć zdjęcia tych wytartych krzywek. Nadal uważam, że niemożliwych rzeczy przy tym przebiegu kilka zaistniało - oczywiście zdaniem mechanika. Nie wierzę, nie ufam. To za mały przebieg, jeśli jest autentyczny.

Witam,

Ja osobiscie jestem w stanie uwierzyc w te wytarte krzywki, jeśli smarowania nie bylo przez dluzszy okres. Chociaż rzeczywiscie na moje oko trochę za wcześnie. Ale z drugiej strony został zerwany łańcuch przy trzydziestu paru tysiącach, na pewno nie bez powodu. Moze także akurat w tym egzemplarzu była jakaś wada od początku spotęgowana brakiem dostatecznej dbałości o silnik oraz cieżkimi warunkami eksploacji-tylko krotkie jazdy 2 razy dziennie, bez dalszych podróży. Sam przebieg jest autentyczny, bo samochód jest od nowości w rodzinie. Martwi mnie natomiast możliwość dalszych kosztów związanych z tłokami, cylindrami, panewkami, etc. Boję się, że ten remont nie zakończy się na 6000. Tyle to jeszcze bym jakoś z bólem przełknął.

Pozdrawiam,

H.

51 minut temu, Herbert napisał:

na pewno nie bez powodu. Moze także akurat w tym egzemplarzu była jakaś wada

Nie znasz specyfiki ych silników. Problemem powodującym zerwanie łańcucha było

52 minuty temu, Herbert napisał:

warunkami eksploacji-tylko krotkie jazdy 2 razy dziennie, bez dalszych podróży.

Każdy zimny start to praca na półsucho. Zanim olej dotrze do napinacza i napręży łańcuch, to lata trochę - sprężyna napinacza jest dość słaba.

53 minuty temu, Herbert napisał:

Martwi mnie natomiast możliwość dalszych kosztów związanych z tłokami, cylindrami, panewkami,

Tu będzie dobrze i moim zdaniem nie ma powodu do zmartwienia.

PW mam wyłączone, numeru telefonu nie udostępniam - już mi przeszło siedzenie godzinami i odpowiadanie na PW albo odbieranie telefonów o 23.30 bo "stoje w trasie i nie wiem co robić".

Problem z autem? temat na forum proszę, ktoś inny też pewnie się udzieli :)

Gość max77max

Ok nie odpisaleś w temacie jak wymienić chłodniczkę oleju 1.4 turbo bez ściągania turbo,kolektora itp a mam to do zrobienia dlatego chciałem się poradzić lub nawet zlecić naprawę bo mamy do siebie niedaleko...

Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem. Nie pisałem w żadnym miejscu, że wymieniałem bez demontażu turbiny. Mogłeś w tamtym temacie napisać ponownie.

Kolego max77max...

Daj sobie na wstrzymanie i przestań dzwonić po ludziach i po moich miejscach pracy próbując uzyskać mój numer telefonu.

Przeczytaj ze zrozumieniem:

W dniu 4.02.2020 o 15:08, ArKos napisał:

numeru telefonu nie udostępniam

A jeśli nie rozumiesz znaczenia tego zwrotu to przeczytaj raz jeszcze i w razie potrzeby jeszcze raz...

Takie zachowanie jest irytujące delikatnie mówiąc. Daj sobie odbój - to moja ostatnia sugestia.