Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Swiezak89

Opel corsa 2006

1.2

80km

Jak w temacie przy ruszaniu kółkiem zapalaja się kontrolki, gaz nie działa, obroty albo male albo same wskakują na 2tys ogólnie jechać się nie da, po podłączeniu kompa usunięciu błędów działa, ale za chwilę znów to samo . Auto odpala tylko ze startera aku był kupiony dopiero co nowy z tydzień temu, wcześniej paliła się kontrolka auta z kluczykiem ale sama znikła. Nie wiem czy już go złomować czy próbować ratować same problemy z tym autem .ktos jakiś pomysł? Na ten moment auto uziemione totalnie 

https://forum.opel24.com/topic/89057-przy-ruszaniu-k%C3%B3%C5%82kiem-pa%C5%82a-si%C4%99-wszystkie-kontrolki/

Gość Swiezak89

Zapalaja się dosłownie wszystkie możliwe kontrolki check engine ABS auto z kluczem ręczny aku wszystkie możliwe, odpali i na pych i na plag, a błędy na kompie które są to wszystkie te które się zapalaja po usunięciu auto znów reaguje na gaz ale za chwilę znów się zapalaja i tak błędne koło auto nie do jazdy totalnie, nie wiem co to może być, sterownik silnika? Od rozrusznika takie cyrki? Nie znam sie na tym, liczę na jaką kolwiek wskazówkę bo nie wiem czy warto wogole ciągnąć to laweta do mechanika czy odrazu utylizacja

Co to jest plag?

37 minut temu, Swiezak89 napisał:

błędy na kompie które są to wszystkie te które się zapalaja

No jakie?

Myślisz, że kasowanie błędów to jest poprawne naprawienie auta?

Złom to dobry pomysł.

Chcesz pomocy, a konkretów zero.

Edytowane przez ja37

Gość Swiezak89

Konkret jest taki że kontrolki pojawiły się nagle, nigdy nie było problemu np z abesem, ESP, czy ręcznym, WSZYSTKIE to konkret bo pala się wszystkie jakie są możliwe tylko do zapalenia na liczniku od każdego możliwego systemu, co mam dodać więcej. problem pojawił się nagle więc napewno coś z elektryka bo po odpaleniu silnika że startera (takie coś na kółkach co podłącza się do aku) wspomaganie ani pedał, gazu nie dziala, tylko nie wiem gdzie szukać przyczyny tydzień temu na kompie nie było żadnych błędów a auto poza gubieniem prądu na postoju nie robiło takich cyrkow. Dodam jeszcze że gdy auto nie chce odpalić słychać dźwięk zawieszonego rozrusznika. Po podłączaniu tego startera lub świeżo naładowanego aku odpala normalnie. Czasami postoi sobie z dwa dni nie ruszane też odpali. Rozrusznik może powodować takie cyrki w aucie? 

Edytowane przez Swiezak89

3 godziny temu, Swiezak89 napisał:

Rozrusznik może powodować takie cyrki w aucie? 

Może jeżeli robi zwarcie do masy.

Sprawdź pobór na postoju.

Sprawdź napięcie ładowania

Sprawdź masy na silniku i na karoserii.

Gość Swiezak89
15 godzin temu, adam1954 napisał:

Może jeżeli robi zwarcie do masy.

Sprawdź pobór na postoju.

Sprawdź napięcie ładowania

Zamówiłem właśnie multimetr na weekend zmierzę i podzielę się wynikami pomiaru, napewno też sproboje wymienić ten rozrusznik nowy już kupiony 

7 godzin temu, Swiezak89 napisał:

sproboje wymienić ten rozrusznik nowy już kupiony 

A po kiego grzyba?

Sprawdziłeś że to jego wina?

A może na przewodach jest zwarcie ?

A może alternatorem prąd upływa.

Najpierw pomiary  apotem zakupy.

Ale nikt nikomu zabronić nie może.

Gość Swiezak89
W dniu 20.02.2020 o 19:23, adam1954 napisał:

A po kiego grzyba?

Sprawdziłeś że to jego wina?

A może na przewodach jest zwarcie ?

A może alternatorem prąd upływa.

Najpierw pomiary  apotem zakupy.

Ale nikt nikomu zabronić nie może.

Zszedłem dziś do auta o dziwo odpalil za pierwszym razem pochodzil chwile kontrolki wszystkie sie nie zapalily pali sie tylko kontrolka akumulatora, zgasiłem i juz nie dało się go odpalić.Zmienilem aku na stary ale naladowany(juz jest lipny) i dokonalem pomiaru.

Na postoju pobór na poziomie 1,74A

Aku ma 12,4 , po odpaleniu i obciazaniu dlugie tylna szyba przednia szyba 11,8

Masa na karoseri i silkniku ( w kilku miejscach udalo sie zlapac) od 001 do 030.

Co sadzisz o takim wyniku ?

Edytowane przez Swiezak89

Pobór był kiedy mierzony?

11,8 to alternator szmelc.