Skocz do zawartości

Opel Corsa spadek mocy przy większej prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Misjonarz

Witam, mam ostatnio problem z moją Corsą.

Jadąc do pracy przy próbie jazdy powyżej stówki coś jakby odcięło mi dopływ paliwa i w tym samym czasie zaczęła migać żółta kontrolka samochodu z kluczem. Od razu puściłem nogę z gazu i kontrolka po kilku sekundach znikła i jechałem dalej lecz było czuć że samochód już nie ma pełnej mocy.
Po pracy wracałem bez problemu na pełnej mocy jadąc nie więcej niż 90km/h.
Problem ten występuję, gdy chcę pojechać więcej..
Ktoś ma pomysł w czym leży problem?
Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/89939-opel-corsa-spadek-mocy-przy-wi%C4%99kszej-pr%C4%99dko%C5%9Bci/

No cóż... nierozwiązany problem sprzed kilku m-cy powrócił. Choć przy przy przeładowaniu kontrolka zapalała mi się ciągły światłem, a nie migającym. Pozostaje Ci porządnie zdiagnozować (chyba kupiłeś interfejs po zeszłorocznych problemach), czy nadal winne jest przeładowanie turbiny, czy inna przyczyna. A jak u Ciebie z wypalaniem DPFu, bo za mocno zapchany też może powodować jakieś problemy, na szczęście dziś można łatwo kontrolować DPFa.

Edytowane przez bogoes
poprawienie stylistyki

2 godziny temu, Misjonarz napisał:

Wtedy winą był EGR.
Zapychał się i dlatego nie odpalał.

A teraz EGR odpala?

Bez kabelka sprawy nie ruszysz.

Było kupić?

Czas miałeś.

Teraz żałuj.

To szkoda, że nie zainwestowałeś w interfejs. Ja sobie nie wyobrażam użytkowania obecnego samochodu bez możliwości podpięcia pod kompa (a także wglądu przez apki w telefonie)... I pewnie sam widzisz, że bez podania błędów z komputera, a w razie potrzeby odczytów niektórych parametrów, to nie da się uzyskać pomocy przy tego typu objawach, bo przyczyn może być wiele i to bardzo różnych, a nikomu nie chce się zgadywać.

EDIT: Ja pisząc o problemie sprzed kilku m-cy nie miałem na myśli wątku o odpalaniu, tylko: tego o podobnym błędzie .

Edytowane przez bogoes