Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, WariatPSM napisał:

Mam w Cytrynie takie zwyklaki Boscha i dają radę, w Vectrze mam Valeo, prawa ma wyższy adapter i zbiera o wiele lepiej jak lewa kierowcy z niższym adapterem. Jak wiadomo są już inne długości prawej i lewej wycieraczki. Nawet chyba wyższy adapter działa lepiej bo jest większa siła nacisku na szybę.

W golfie mnie te adaptery wku.... Bo sie wycieraczki wizualnie nie chowaly

A to można kupić wycieraczki większe, tzn dedykowane mam 450 i 550mm. Bosh'a znalazłem za 80 zł.

https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-bosch-opel-astra-h-3-iii-2004-2012-6851905783

Nawet na Aliexpress za 8$ z kodem znalazłem takie

https://www.aliexpress.com/item/4001014541149.html?spm=a2g0o.cart.0.0.17503c00ExpTmu&mp=1

Wziąłbym na próbę, bo tylko 35 zł.

Oleje i wszystkie filtry zamówię w sierpniu i w domu na wakacjach co się da wymienię sam, a co nie, to do mechanika.

Jeszcze inna sprawa. Niestety, miałem mały wypadek. Czy da się to jakoś samemu zreperować? Naoglądałem się troszkę filmów na Youtube i niby są zestawy naprawcze, plus papier ścierny. Ile takie coś może kosztować u mechanika? Nic nie jest wgniecione, ale jest obdarte. Zdjęcie poniżej. Wolałbym to sam zrobić ze względu na to, że w następnym roku auto będę sprzedawał, a chciałbym uniknąć wysokich kosztów naprawy.

IMG_20200717_151146.jpg

Edytowane przez Mateuszek17

Zalezy jaki chcesz efekt, jesli jak dla obcego to mozesz sam to zeszlifowac , podklad i lakier w spreyu. Ale raczej nie bedzie dobrego efektu. Poszukaj zderzaka pod kolor. Sporo anglikow na rynku jest na części

Widzę, że same zderzaki to koszt 250zł + i to wcale nie są w lepszym stanie niż mój. 

Wystarczyłoby mi, gdyby to było tylko pomalowane, by nie rzucało się w oczy. 

1 godzinę temu, Mateuszek17 napisał:

Widzę, że same zderzaki to koszt 250zł + i to wcale nie są w lepszym stanie niż mój.

Ale jest jeszcze opcja żeby podjechać w swojej okolicy do jakiegoś lakiernika/blacharza lakiernika - przecież gdy go zapytasz o wartość naprawy - za info przecież cie nie skasuje.

Plastik jak i aluminium wymaga innych podkładów i lakierów i jest trochę upierdliwy w malowaniu.

A kupno używki to raczej bym szukał osobiście niż w internecie - na fotce można sporo ukryć jak i odcień może być inny.

Inna rzecz jest w tym że czasem gdy się kupuje osobiście można znacznie taniej kupić niż przez all....

Rozumiem, dzięki :)

Racja, przecież to zwykły plastik, a lakier na masce jest nienaruszony. Nigdy nie miałem samochodu i cały czas myślałem, że jakiś metal, a nawet nie sprawdziłem dokładnie :glupek:

Na złomowisku zapewne takie rzeczy się znajdą. Będę miał urlop to będę myślał.

Zderzak na zewnątrz to przecież zwykła plastikowa wytłoczka, dopiero pod nią są belki i elementy pochłaniające wytłoczone z jakiegoś tworzywa.

Nie wiem jakie koszty sobie u ciebie lakiernicy liczą ale spróbować zapytać nic nie kosztuje a będziesz miał swój.