Skocz do zawartości

Astra H 1.9cdti, 120KM 16v, bez DPF. Szarpanie przy 2 tysiącach obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem niedawno Astrę H, podaną w temacie, problem dotyczy szarpania podczas wolniejszego przyspieszania od 1,8-2 tys obrotów. Samochód jakby tracił moc. Ktoś wie co może być przyczyną? Dodam że podczas zakupu, mój mechanik podpiął samochód pod komputer i nie wyskakiwały żadne błędy

Edytowane przez Sztorcu17

https://forum.opel24.com/topic/90608-astra-h-19cdti-120km-16v-bez-dpf-szarpanie-przy-2-tysi%C4%85cach-obrot%C3%B3w/

Jakies błędy?

Przyjrzyj dolot. Czy nie masz zasyfiony, ale przyczyn moze byc wiele. Na odleglosc ciezko stwierdzic. 

Edytowane przez Marcin 83

Po weekendzie się za to zabiorę i dam znać, bo niestety teraz jestem na wyjeździe. Dzięki i pozdrawiam 

brak dpfu może swoje dawać...

czemu dpf został wycięty?

Kolega nic nie wspominal o wycieciu dpf

8 godzin temu, Marcin 83 napisał:

Kolega nic nie wspominal o wycieciu dpf

Jest w tytule od początku, że bez DPFa. Ale to też nic nie mówi, bo nie jest znany rocznik auta, i autor tematu nie napisał czy fabrycznie go nie było czy ktoś wyciął bo się zapychał. Czekamy na rozwinięcie tematu i odpowiedź związaną z filtrem cząstek stałych...

1 godzinę temu, WariatPSM napisał:

Jest w tytule od początku, że bez DPFa. Ale to też nic nie mówi, bo nie jest znany rocznik auta, i autor tematu nie napisał czy fabrycznie go nie było czy ktoś wyciął bo się zapychał. Czekamy na rozwinięcie tematu i odpowiedź związaną z filtrem cząstek stałych...

Masz racje, tam chyba wszystkie mialy dpf. Kicaj tez słusznie zapytał z jakiego powodu wycięty, pewnie sie zapychal, tylko co było przyczyna, jak długo bez dpf jeździł , i czy jakos to sie ze soba wiąże

Odpowiadając, DPFu nie ma fabrycznie, rocznik 2005, produkcja z Belgii, były egzemplarze fabrycznie bez DPFu. 

Dziś wymieniłem filtr paliwowy i po krótkiej jeździe wydawało się jakby jeździł płynnie ale dalej łapały go taki przydlawienia. Znajomy mechanik powiedział że może też być to wina wtrysków. Aczkolwiek muszę podjechać w wolny dzień i dać to do sprawdzenia. Jak uważacie?

Dodając jeszcze przy sprawdzeniu góry, powyżej 3 tys jakby brakowało mocy, jak gdyby samochód był w trybie awaryjnym, lecz nie pojawiają się żadne kontrolki.

Edytowane przez Sztorcu17