Skocz do zawartości

Wartość rzeczywista w voltach inna niż w procentach, problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukasz_sc

Tak faktycznie EGR jest sterowany minusem PWM.

Będę musiał w pierwszej kolejności sprawdzić zacisk 15, dlaczego jest takie napięcie.

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak PWM to nie idzie napięcie liniowo tylko wycina impulsy z pełnego zakresu napięcia. 

Gość lukasz_sc

Witam, chciałem jeszcze zapytać, czy ktoś posiada schemat wyprowadzeń ze sterownika 1.6 SZR, sprawdzałem napięcie na wyjściu ze stacyjki jest ok. 12V, więc wszystko ok, chciałem również sprawdzić napięcie przy sterowniku, stąd moje pytanie. Prosiłbym również o numery pinów z EGR, z góry dziękuję.

Dwie opcje

Ściągnij sobie Tis 2000 V116.00

Albo AutoElektro  nr. 77 i 78

Gość lukasz_sc

Posprawdzałem przewody idące z egr-u do sterownika, wychodzi na to że jest ok, a jeśli chodzi o napięcie na styku 15 nadal w odczycie wyskakuje 9v, sprawdzałem styki które biegną od stacyjki aż do sterownika, wszędzie jest napięcie jak na akumulatorze, niestety odczyt na komputerze pokazuje tylko 9 V. Pytanie, czy jest to wina sterownika że tak zaniża napięcie, czy może być jeszcze gdzie indziej problem.

Czym to było czytane

Gość lukasz_sc

OP-COM

Zauważyłem że podczas rozruchu silnika, napięcie wzrasta do 12V a po chwili maleje ponownie do 9V, a z czasem spada do ok. 7V.

Edytowane przez lukasz_sc

2020-12-14_200344.jpg

2020-12-14_200406.jpg

2020-12-14_200414.jpg

Gość lukasz_sc

Wykonałem pomiary, praktycznie wszystko się zgadza tak jak w tabeli, jakieś minimalne dziesiąte wolta różnicy.

A jakie masz napiecie na pinie 2 

To jest po zapłonie

2020-12-14_214902.jpg