Heli99 Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Witam, autko Corsa D 1.6 Turbo. Od pewnego czasu(jak zrobiło się mroźno) zacząłem słyszeć piski z lewego przedniego koła, w rytm jazdy. Dzieje się tak, gdy hamulce są już nagrzane, lecz nie zawsze ten problem wystepuje, stad gdy odstawiłem do mechanika nie był w stanie stwierdzic co jest nie tak.. Sprawdzałem zaciski, trzymal tylko z drugiej strony, nie ten gdzie piszczy, na tym co piszczy była rdza na zacisku, której się pozbyłem, ale problem nie zniknął Tarcze mają 2.5 roku, zero rysek, rantu, są w bardzo dobrym stanie, klocki również - ceramiczne ATE. Sprawdzałem czy któreś koło i hamulce nie grzeją się bardziej, nic z tych rzeczy. Parę tygodni temu zauważyłem ubytek płynu hamulcowego, więc dolałem, okazało się, że cieknie z pompy sprzęgła, którą wymieniłem. Tutaj link do filmu na którym pokazane jest jak to brzmi: Ktoś ma jakiś pomysł co by to mogło być? Edytowane 8 Lutego 2021 przez Heli99   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91799-piski-z-ko%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Korozja na zacisku. Mało precyzyjne. Jak wyglądają prowadnice jarzma i czy były nasmarowane, jesli tak to czym. Prowadnice klocków, uszczelki kurzowe i uszczelka tłoczka. O zaciskach i jarzmach mozemy elaborat napisac, podstawa to czyste nasmarowane odpowiednimi smarami mechanizmy , zero wycieków. Kiedy ostatnio płyn był wymieniony? Ma on właściwości hidroskopijne i dolewki do "starego" płynu wiele nie wniosa. Przyczyna moze być prozaiczna, kawałek rdzy gdzieś tam siedzi i ociera, klocek krzywo chodzi w jarzmie, trzeba sie temu przyjrzec dokładnie. Co prawda nie ma tam wielu elementow ale wszystkie sa wazne.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91799-piski-z-ko%C5%82a/#findComment-731600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WariatPSM Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Klocki są ceramiczne a tarcze? Tak to już jest z tymi hamulcami w sportowych autach. Często są przegrzewane klocki i tarcze mimo wentylowania. Jeśli nie są wyrobione żadne ranty co potwierdzasz to może wystarczy wyciągnąć klocki i potrzeć je o siebie albo lekko zetrzeć papierem ściernym pod równiutkim klockiem. Mogły się zeszklić przez temperaturę. Tak jak Marcin wyżej pisze klocki muszą schodzić się równolegle do siebie, nie może być mowy o nie poprawnym dociskaniu klocka do tarczy hamulcowej, wyżej zostały wymienione elementy ukł. hamulcowego przy kole.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91799-piski-z-ko%C5%82a/#findComment-731608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heli99 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 8.02.2021 o 22:22, WariatPSM napisał: Klocki są ceramiczne a tarcze? Tak to już jest z tymi hamulcami w sportowych autach. Często są przegrzewane klocki i tarcze mimo wentylowania. Jeśli nie są wyrobione żadne ranty co potwierdzasz to może wystarczy wyciągnąć klocki i potrzeć je o siebie albo lekko zetrzeć papierem ściernym pod równiutkim klockiem. Mogły się zeszklić przez temperaturę. Tak jak Marcin wyżej pisze klocki muszą schodzić się równolegle do siebie, nie może być mowy o nie poprawnym dociskaniu klocka do tarczy hamulcowej, wyżej zostały wymienione elementy ukł. hamulcowego przy kole. Tarcze są zwykłe, wentylowane z TRW. Abstrahując, auto było dziś u mechanika, dałem rano samochód, po pracy odebrałem. Sprawdził zacisk lewy przód skąd wydawało mi się, że słyszę piski, zacisk w dobrym stanie, tłoczki, prowadnica, wszystko dobrze, więc przeszedł do tylnego zacisku z lewej strony, z którym to właśnie okazało się, że jest problem..Zapieczone były prowadnice i to mocno zapieczone. Profilaktycznie wyczyścił i nasmarował wszystkie 4 zaciski i prowadnice itp. Jadąc od mechanika nie słyszałem już żadnych pisków, więc myślę, że problem rozwiązany. Ogólnie powiedział, że tarcze w super stanie, rantów nie ma, żadnych rysek, prosta, klocki też dobre. Przy okazji wyszło, że mam niewyważone koła co by tlumaczyło bicie w kierownicę powyżej 140km/h i czasami przy hamowaniu. Także, problem wydaje się być rozwiązany. Edytowane 10 Lutego 2021 przez Heli99   1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91799-piski-z-ko%C5%82a/#findComment-731742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Dopytałeś czym to wszystko wysmarował? Jesli smar miedziany to nalezy go usunąć i dac to co trzeba. Jesli wlasciwymi smarami to cieszyc sie z ciszy   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91799-piski-z-ko%C5%82a/#findComment-731744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi