Skocz do zawartości

Meriva B 1,7 CDTI 110KM odpala na zimnym, na ciepłym silniku już nie

Rekomendowane odpowiedzi

Naturalnie adaptacja czujnika była  ? Wężyki ciśnieniowe drożne ? 

• Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

12 minut temu, Marcin 83 napisał:

Naturalnie adaptacja czujnika była  ? Wężyki ciśnieniowe drożne ? 

o co chodzi z tą NATURALNĄ adaptacją chodzi????

wężyki są nowe

Trzeba sterownikowi wskazać że jest nowy czujnik ciśnienia, na tej podstawie będzie naliczał realne zadane ciśnienie. Wężyki nowe, a krucce też udało się zaobserwować, w tym przewężeniu gromadzi się syf. 

5 minut temu, Marcin 83 napisał:

Trzeba sterownikowi wskazać że jest nowy czujnik ciśnienia, na tej podstawie będzie naliczał realne zadane ciśnienie. Wężyki nowe, a krucce też udało się zaobserwować, w tym przewężeniu gromadzi się syf. 

Czujnik nowy ale nie wiem jak adaptację wykonać

Zależy jaki masz program , interfejs. Podejrzewam że nie masz nic co potrafi wykonać adaptacje, no chyba że masz cos co łączy się z tym silnikiem . W maxi ECU wchodzisz w silnik- adaptacje - i tam masz do wyboru . Przy wymianie SCV także należy dokonać adaptacji, przyuczenia małej dawki paliwa

3 minuty temu, Marcin 83 napisał:

Zależy jaki masz program , interfejs. Podejrzewam że nie masz nic co potrafi wykonać adaptacje, no chyba że masz cos co łączy się z tym silnikiem . W maxi ECU wchodzisz w silnik- adaptacje - i tam masz do wyboru . Przy wymianie SCV także należy dokonać adaptacji, przyuczenia małej dawki paliwa

posiadam Opcoma ale nie wykrywa mi Merivy B. Mam też Delphi i on wykrywa mi Merive

Delphi ma te opcje. Tylko pytanie czy Twój fejs to ogarnie, bo od astry j i Merivy b można nim zdecydowanie mniej zrobić niż w poprzednich generacjach. I jeszcze pytanie czy masz tam czujnik różnicy ciśnienia czy czujnik ciśnienia . No i na wpiętym programie czy pokazuje jakieś wartości ogólnie . 

Mi Delphi też się łączył , ale pokazywał tylko Vin i jakieś pierdoły można było wysterować. Nie było obsługi DPF i adaptacji. 

Piszemy naturalnie o klonach. Bo oryginał ogarnia , ale to już inna półka cenowa 

2 minuty temu, Marcin 83 napisał:

Delphi ma te opcje. Tylko pytanie czy Twój fejs to ogarnie, bo od astry j i Merivy b można nim zdecydowanie mniej zrobić niż w poprzednich generacjach. I jeszcze pytanie czy masz tam czujnik różnicy ciśnienia czy czujnik ciśnienia . No i na wpiętym programie czy pokazuje jakieś wartości ogólnie . 

Mi Delphi też się łączył , ale pokazywał tylko Vin i jakieś pierdoły można było wysterować. Nie było obsługi DPF i adaptacji. 

Powiedz gdzie szukać tych opcji bo Delphi kupiłem 2 dni temu i się uczę dziada dopiero

jeśli chodzi o czujnik to na zdjęciu go zobacz, bo w sklepie powiedziałem jaki to czujnik a oni powiedzieli że on ma inną nazwę

czujnik1.jpg

Tak jak podejrzewałem , to czujnik ciśnienia , nie czujnik różnicy cisnien . W Delphi nie pamiętam gdzie to było. Ale po wyborze auta , rocznika i silnika wchodzisz albo testy adaptacje, po lewej lub jakoś poprzez silnik . Nie pamiętam dokładnie bo Delphi porzuciłem w momencie jak było widać że za wiele nie dam rady nim zrobić. Jest tam chyba szukajka , wpisz adaptacje lub ciśnienie. I poszukaj odpowiednią zakładkę