Gość Mistrugi23 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam, posiadam astrę H 1.6 116km z nową instalacją LPG firmy Optima z wtryskiwaczami barracuda. Póki było ciepło wszystko było w porządku. Teraz natomiast okazuje się, że samochód przy temperaturach w okolicy 0'C pracuje 5-7 minut na wolnych obrotach, i potem po 10-12 km włącza się gaz. Wykorzystując menu diagnostyczne sprawdzałem temperaturę cieczy chłodzącej i tak gaz włącza się przy temperaturze 53-60'C, gdzie przy serwisie 2 tygodnie temu zapewniali mnie że temperatura ustawiona jest na 40 stopni i wszystko według komputera z działa prawidłowo. Poza tym ostatnio miejsce miała sytuacja gdzie przejechałem 150km jak się okazało na samej benzynie, bo kontrolka od gazu świeciła się jakby gaz był włączony, a ze zbiornika nie zeszło nic (tankowałem dla sprawdzenia, a przed wyjazdem w trasę był gaz zalany do pełna). Z tym też fachowcy twierdzą że wszystko jest w porządku i nie wiedzą skąd taka sytuacja... Proszę o porady co robić. Temperatyra na komputerze przy temperaturze na zewnątrz około 0'C po 13-14 minutach osiągnęła dopiero 60 stopni o nie wiem czy jest to normalne czy termostat nadaje się do wymiany.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Przecież wystarczy sprawdzić jak szybo nagrzewa się wąż od termostatu do chłodnicy. Samo przekłamanie czy 40 ustawiona a 50-60 się włącza może być spowodowane podłączeniem redutora LPG do układu chłodzenia. Czyli gdy masz podłączony jako drugi po nagrzewnicy a nie jako równolegle czyli płyn idzie do nagrzewnicy i do reduktora równocześnie   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/#findComment-743510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 4 godziny temu, Mistrugi23 napisał: ostatnio miejsce miała sytuacja gdzie przejechałem 150km jak się okazało na samej benzynie, bo kontrolka od gazu świeciła się jakby gaz był włączony, a ze zbiornika nie zeszło nic (tankowałem dla I to świadczy o tym że "fachowcy" od lpg coś skopali. Wiadomo że gdy temperatura na zewnątrz jest w okolicach "0" lub na minusie to sterownik od LPG później uruchomi układ ale bez przesady po 12km?? Mam obecnie dwie Zośki - jedną A a drugą B. W obu instalacja STAG. Temperatura uruchamiania ustawiona na 35st C. W mojej (ZA) instalacja uruchamia się dość szybko - wskazówka od chłodziwa zaczyna się ruszać to LPG już pracuje. U córki w ZB już tak fajnie nie jest- potrzebuje trochę km zrobić żeby centralka LPG uruchomiła gazownie - ale góra 2-3km. Przed wymianą termostatu faktycznie musiała przejechać trochę więcej ale z tego co pamiętam to około 5km (temperatura na zewnątrz ok 0 stopni C). Termostat miał uszkodzoną uszczelkę - i przepuszczał. Został zamontowany BEHR i aluminiowa obudowa bo ebonit już był już kiepski. Astra H ma podobny układ chłodzenia do ZB.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/#findComment-743522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi