Skocz do zawartości

Astra 1.6 + LPG późno włącza się gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mistrugi23

Witam, posiadam astrę H 1.6 116km z nową instalacją LPG firmy Optima z wtryskiwaczami barracuda. Póki było ciepło wszystko było w porządku. Teraz natomiast okazuje się, że samochód przy temperaturach w okolicy 0'C pracuje 5-7 minut na wolnych obrotach, i potem po 10-12 km włącza się gaz. Wykorzystując menu diagnostyczne sprawdzałem temperaturę cieczy chłodzącej i tak gaz włącza się przy temperaturze 53-60'C, gdzie przy serwisie 2 tygodnie temu zapewniali mnie że temperatura ustawiona jest na 40 stopni i wszystko według komputera z działa prawidłowo. Poza tym ostatnio miejsce miała sytuacja gdzie przejechałem 150km jak się okazało na samej benzynie, bo kontrolka od gazu świeciła się jakby gaz był włączony, a ze zbiornika nie zeszło nic (tankowałem dla sprawdzenia, a przed wyjazdem w trasę był gaz zalany do pełna).

Z tym też fachowcy twierdzą że wszystko jest w porządku i nie wiedzą skąd taka sytuacja... Proszę o porady co robić. 

Temperatyra na komputerze przy temperaturze na zewnątrz około 0'C  po 13-14 minutach osiągnęła dopiero 60 stopni o nie wiem czy jest to normalne czy termostat nadaje się do wymiany.

https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/

Przecież wystarczy sprawdzić jak szybo nagrzewa się wąż od termostatu do chłodnicy.

Samo przekłamanie czy 40 ustawiona a 50-60 się włącza może być spowodowane podłączeniem redutora LPG do układu chłodzenia.

Czyli gdy masz podłączony jako drugi po nagrzewnicy a nie jako równolegle czyli płyn idzie do nagrzewnicy i do reduktora równocześnie

https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/#findComment-743510

4 godziny temu, Mistrugi23 napisał:

ostatnio miejsce miała sytuacja gdzie przejechałem 150km jak się okazało na samej benzynie, bo kontrolka od gazu świeciła się jakby gaz był włączony, a ze zbiornika nie zeszło nic (tankowałem dla

I to świadczy o tym że "fachowcy" od lpg coś skopali.

Wiadomo że gdy temperatura na zewnątrz jest w okolicach "0" lub na minusie to sterownik od LPG później uruchomi układ ale bez przesady po 12km??

Mam obecnie dwie Zośki - jedną A a drugą B. W obu instalacja STAG. Temperatura uruchamiania ustawiona na 35st C.

W mojej (ZA) instalacja uruchamia się dość szybko - wskazówka od chłodziwa zaczyna się ruszać to LPG już pracuje.

U córki w ZB już tak fajnie nie jest- potrzebuje trochę km zrobić żeby centralka LPG uruchomiła gazownie - ale góra 2-3km.

Przed wymianą termostatu faktycznie musiała przejechać trochę więcej ale z tego co pamiętam to około 5km  (temperatura na zewnątrz ok 0 stopni C).

Termostat miał uszkodzoną uszczelkę - i przepuszczał. Został zamontowany BEHR i aluminiowa obudowa bo ebonit już był już kiepski. Astra H ma podobny układ chłodzenia do ZB.

https://forum.opel24.com/topic/93808-astra-16-lpg-p%C3%B3%C5%BAno-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-gaz/#findComment-743522