Skocz do zawartości

vectra 1.9 cdti bardzo duże spalanie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam

Podepnę się do tematu , mam pytanie do ,,Zbyszek670" napisałeś (Jak jeździsz dużo w trasie

to wypalanie DPF-a nie za uwarzysz (u ciebie powinna już migać kontrolka świec żarowych i informuje cie o zapchanym filtrze) co to znaczy ,,u ciebie" chodzi o rocznik auta?. Pytam dlatego że moja viki jest z 2007 roku. Jak kupowałem ją to mrugała kontrolka świec żarowych . jak wracałem do domu to przestała mrugać i do tej pory się nie zapaliła. Zrobiłem około 2 tys km. Moje pytanie : czy w mojej viki zapchanie/wypalanie jest sygnalizowane ową kontrolką? Niestety nie mogę sprawdzić chwilowego spalania-mój komputer jest bardzo ubogi

Pozdrawiam

Gość marcinek 76

Halo.

Niewiem czy cuda jakies czy co ale w tym tygodniu wszystko wydaje sie w porzadku. Jak zrobie jakas dluzsza trase to bede wiedzial lepiej , oczywiscie odezwie sie. Nara dzieki

ps. kontrolka od swiec zarowych niemrugala

Gość zbyszek670

mam pytanie do ,,Zbyszek670" napisałeś (Jak jeździsz dużo w trasie

to wypalanie DPF-a nie za uwarzysz (u ciebie powinna już migać kontrolka świec żarowych i informuje cie o zapchanym filtrze) co to znaczy ,,u ciebie" chodzi o rocznik auta?. Pytam dlatego że moja viki jest z 2007 roku.

Tak-w twoim roczniku ta kontrolka świec żarowych ma info odnośnie zapchanego filtra-a to mówi instrukcja;

-kontrolka świec żarowych-lampka miga-filtr wymaga czyszczenia-jak warunki na to pozwalają przekroczyć prędkość 40 km/h-lampka kontrolna gaśnie po zakończeniu procesu czyszczenia filtra.

Gość marcinek 76

Drogi Zbyszku670 czy mozesz napisac jak dlugo trwa proces wypalania DPF-u i co jezeli podczas wypalania zgasze silnik?

A jeszcze z innej beczki : czy ktos moze mi podac jaki jest rozstaw srub na felgach w modelu C. Sorry , wiem ze to odbiega od tematu ale pilnie potrzebuje wiedzy.

drogi marcinek 76, uprasza sie czytac forum... juz jest to opisane...

jesli z ajkichs powodow raz, badz 2 razy wylaczysz wypalanie to nic sie nie stanie - filtr po prostu nie wypali sie do konca i nastepnym razem wlaczy sie wypalanie wczesniej. natomiast jesli permanentnie wylaczasz silnik podczas wypalania ryzykujesz zapchaniem filtra "na amen".

ile trwa wypalanie? srednio ok 10min,

co do rozstawu srub - sprawdz sobie na www.reifen.com w fiszce z danymi dotyczacymi dowolnej felgi pasujacej do twojego auta... (zapewne 5x110, ale moge sie mylic)

zbyszek670, czasem sie mi udaje :drunk:

marcinek 76, znasz to powiedzenie: jak chcesz liczyc to licz na siebie... szukajka forumowa naprawde nie gryzie...

a i jeszcze jedno na dole postu mozna znalezc przycisk "pomogl" warto kogos wynagrodzic, jesli uwazacie to za sluszne...

• 9 lat później...

mam opla zafirę 1.9 2007r -mam taki problem - na wolnych obrotach mam spalanie 0.8 l/h - przy jezdzie pokazuje aż 15-20l/100km- i jeszcze jedno jak ściągne noge z gazu to mi sam przyspiesza. Czy ktoś mi pomoże

Edytowane przez czesław1

Czyli patrzysz na spalanie chwilowe. A jak trzymasz obroty albo włączysz tempomat to jest jakaś różnica w spalaniu jadąc stałą prędkością przez pewien czas? Spada w zakresie 5.5-8L? Jest to automat/manual ile ma koni 120/150KM? A to przyspieszanie to na każdym biegu?