Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Po wymianie rozrządu pojawił się"check engine"i błędy:P0117-czujnik temperatury cieczy chłodzącej-sygnał wejściowy zbyt niski; i P0118-czujnik temperatury cieczy chłodzącej-sygnał wejściowy zbyt wysoki.Warsztat już kilka dni walczy z tymi błędami i na początek wymienili czujnik i dalej to samo,potem sprawdzili instalację pod katęm przerwy w obwodzie i zwarcia.Oczywiście dalej nic i auto stoi w warsztacie.Teraz zamówli oryginalny czujnik,bo próbowane było na zamienniku no i trzymam kciuki że na oryginale błędy znikną.Miał może ktoś podobną usterkę?Bo jak nie pomoże montaż oryginalnego czujnika to już chyba pomysły się skończą:(

https://forum.opel24.com/topic/95027-opel-meriva-16-cdti-check-engine-i-b%C5%82%C4%99dy-p0117-i-p0118/

Witaj. Jeśli zamiennik był coś w guście "topran" , "maxgear" to może tak być z tą usterka .

Dzięki za odpowiedź,niestety nie wiem jakiej firmy zamiennik(i)był montowany ale teraz podobno czekają na oryginał.

Niestety wymiana czujnika temperatury płynu chłodzącego nie pomogła,teraz warsztat zabrał sterownik silnika do elektronika bo coś tam podobno nie tak z dwoma pinami.

Oby. Bo na to jak się okaże wiązka to chyba wprowadzi Cię to w stan frustracji 

Frustracja już jest bo auto w warsztacie stoi 2 tygodnie

Właśnie obawiam się że jak nie pomoże podmienienie sterownika to warsztatowi skończą się pomysły i wtedy będe musiał zaprowadzić auto do dobrego elektryka.Trzymam sie na razie tego warsztatu bo usterka wynikła u nich po wymianie rozrządu i zobowiązali się wziąść koszty tej naprawy na siebie

Zapewniają że wszystkie wiązki sprawdzone

Do ArKos:Błędy te mogą być wynikiem źle ustawionego rozrządu?Dzwoniłem do takiej większej firmy zajmującej się regeneracją sterowników i oni też powiedzieli,że to nie sterownik ale źle(może nawet o 2-3mm)przestawiony rozrząd.Oczywiście rozmawiałem o tym z mechanikiem ale on mnie prawie zakrzyczał że na pewno rozrząd ustawiony dobrze bo na blokadach robili i że jakby był źle ustawiony to błędy by sypało z wału korbowego a nie z czujnika temp.W ciągu kilku dni będe wiedział,co dała podmiana sterownika i jak dalej będzie to samo to zabieram auto i niech inny warsztat sprawdzi poprawność ustawienia rozrządu.

W tym rozrządzie blokuje się tylko wałek. Łańcuchy posiadają kolorowe ogniwa a koła mają cechy i tak się to ustawia. Na zblokowanym wałku kolorowe ogniwo na cechę wałka, kolorowe ogniwo na cechę pompy, kolorowe ogniwo na cechę wału. Bajo.

37 minut temu, gummis43 napisał:

zabieram auto i niech inny warsztat sprawdzi poprawność ustawienia rozrządu

Żeby sprawdzić poprawność ustawienia rozrządu, trzeba WSZYSTKO rozebrać do zera, bo inaczej nie da się tego sprawdzić. Koło zębate pędzone z wału jest przykryte pokrywą aluminiową która jest przykryta dwumasą.

36 minut temu, gummis43 napisał:

jakby był źle ustawiony to błędy by sypało z wału korbowego a nie z czujnika temp.

Jeśli już to z wałków. Wał jest nadrzędnym elementem i koło foniczne podając informację o położeniu wału, czyni go punktem wyjściowym do reszty czyli wałków.

Tu robiłem ten silnik

https://www.facebook.com/serwisopelford/posts/pfbid0WUZJGKGfQJ5yVKmRkUdVKgnQLxfvnGMkwQsAGsAUncJ3seQk3NqzTh8VNeBL4rzil

Wielkie dzięki za podpowiedzi!Mam znajomego mechanika któremu postaram się przekazać te cenne informacje,on rozbierze i sprawdzi,innego wyjścia nie ma.Pozdrawiam!