Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nietypowy problem z wiatrakiem chłodnicy, pacjent to corsa d 1.2 z 2011 roku, silnik a12xer. 

Jak silnik nabierze temperatury to wiatrak działa jak należy dopiero po odpięciu czujnika w chłodnicy, jak podepne go zpowrotem to się nie załącza i silnik się grzeje. Dodam że wymieniony czujnik w chłodnicy i rezystor. Z tego co wiem powinien się też załączać po uruchomieniu klimatyzacji i tu niestety nie włącza się niezależnie od tego czy czujnik w chłodnicy jest podpięty czy nie.

Jeśli ktoś miał podobny problem to prosze na nakierowanie mnie w dobrym kierunku i dziękuje za przeczytanie postu

https://forum.opel24.com/topic/97081-problem-z-wiatrakiem-ch%C5%82odnicy/

Myślę, że problem jest z biegiem1 (wolnym), odpięcie czujnika powoduje załączenie wentylatora na bieg maksymalny, a klima włącza bieg1. Także może być rezystor, ale wymieniłeś, więc pewnie nie to, w takim razie na pozostaje uszkodzony przekaźnik od biegu wolnego, lub uszkodzony przewód sterujący przekaźnik, lub przewód od rezystora, ewentualnie zaśniedziałe styki w złączach, które są w obwodzie sterowania i pracy wentylatora... Ściągnij sobie TISa (Opel TIS2000 v116.0D), tam masz dokładne schematy, widoki wiązek, złączy, wszystko co Ci potrzebne do poszukania przyczyny usterki.
Jeżeli masz opcoma, bądź inny interfejs, to możesz podłączyć kompa i sprawdzić w teście, czy wszystkie biegi wentylatora działają.

Poniżej masz podstawowy  schemat wentylatora chłodnicy z TISa, choć żeby kompleksowo ogarnąć temat, to trzeba byłoby jeszcze przejść przez kolejne schematy (klikając na odnośniki, np. na sterowanie cewek przekaźników), dlatego jak pisałem, ściągnij TISa.

2023070806_42_17.thumb.png.4f8117323914a8cb1c1f67b6a6729614.png

Edytowane przez bogoes
dodanie grafiki i tekstu

https://forum.opel24.com/topic/97081-problem-z-wiatrakiem-ch%C5%82odnicy/#findComment-797137

Przy rezystorze jest jeszcze taki bezpiecznik termiczny, pewnie on padł.

Taki srebrny.

https://forum.opel24.com/topic/97081-problem-z-wiatrakiem-ch%C5%82odnicy/#findComment-797138