Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim. 

To tak od razu, od jakiegoś czasu mam problem z zapalaniem i gaśnięciem kontrolki ABS w Zafirze A 1.8 125km. 

Na początki myślałem, że to przepływomierz (wymieniony), oczywiście wywalało błąd P0100, potem P0115 termostat (wymienione) i cała rzeszę innych błędów (P0134, P0130, P0170-możliwe, że coś pominąłem). Dodam, że wymieniłem piasty przód z czujnikami. I dalej to samo.

Już myślałem, że coś "pomajstrowałem" podczas wymiany amortyzatorów, albo, że szlak trafił sterownik silnika.

I tu ciekawostka, w końcu jak to mówi mój znajomy mechanik wybrałem się do niego na diagnostykę (swoją robię za pomocą zwykłego interfejsa lub hamulec-gaz) i zaskoczenie takie, że podczas zapalenia się "check" (wcześniej tylko kontrolka ABS), a na profesjonalnym sprzęcie brak wyżej wymienionych błędów za to znalazł błąd jak coś to mnie poprawicie C0196. 

Początek świadczy o błędach w module/układzie ABS.

I tu padło określenie "czujnik przyspieszenia poprzecznego".

Wszystko fajnie tylko czy ktoś mi powie gdzie to znaleść w Zafirze?

muszę sprawdzić sam czujnik przewody, ale znów Was poproszę o pomoc.

Pozdrawiam.

• Upvote 1
https://forum.opel24.com/topic/99609-czujnik-przyspieszenia-poprzecznego-ilub-wzd%C5%82u%C5%BCnego/

No właśnie tak. Ten Kod jest już zczytany z OP-COM. Chodzi mi o lokalizację, czy to jest pod fotelem, w tunelu środkowym, pompie ABS (tam ostatnio grzebałem w innej Zafirze i nie widziałem). Bo nawt żadnych schematów nie mogę znaleść.

Nie nic nie mam, zadnego zrzutu ekranu.

no to się robi bardziej konkretnie🙂

• Like 1

Jeżeli chodzi o czujnik wskazany przez @waldek2020, to masz screen lokalizacji z TISa.

2024060806_25_29.thumb.png.423da337add5c01d0def2ef4ea586233.png

2024060806_23_53.thumb.png.e34055ecc40fc5053b659dc1da79d28b.png

Dobra dziś/jutro próbuję się za to zabrać. Na ten moment dziekuje Wam, a resztę relacji zdam po 🙂

No to tak dzięki Wam znów łatwo i sprawnie poszło🙂

Jestem po jeździe testowej i było oki

Teraz trochę dla żartów-niestety kuna przegryzła mi kabel, no jak się tam dostała to nie wiem (podkreślę żart)

a wygladało to tak; 

20240608_194307.jpg

Bardzo fajnie się do tego dostać, trzeba tylko dwie osłony sciągnąć ze słupka (odkręcić dwie śrubki torx od tego schowka/kieszeni z boku).

Potem żeby łatwiej było trzeba okręcić fotel (cztery śrubki torx 40) 

po wstępnej zabawie tak to wygląda;

Edytowane przez kondzio1313

• Upvote 1

image.thumb.jpeg.ab0c4b8680e3685bccd4e434c95d370f.jpeg

Sory nie umiem obrócić tego😃

Sam czujnik wygląda tak (sciąga się osłonę i odkręca dwie śruby 10');

20240608_193734.jpg

Ostatnie zdjęcie (kostkę bardzo łatwo się wypina, przyda się mały śrubokręt);

20240608_193708.jpg

I na koniec jak to bywa z (mam nadzieję) każdą Zafirą, po wymianie i próbie jazdy testowej nie przełączyło mi na gaz. Wstępne oględziny i główny bezpiecznik padł. Po powrocie do domu wymiana bezpiecznika na ten sam (15A) i znów to samo. Wmontowałem większy (20A) i wszystko działa jak dawniej.

Ja strasznie nie jestem biegły w elektromechanice i jak usłyszałem, że jest taki czujnik to się za głowę złapałem (podobno nawet w takich starszych samochodach jak ten jest ich jeszcze więcej-nie mówię o tych w komorze silnika). 

Za to jako na zamknięcie tematu bo do tego zmierzam skąd macie takie fajne schematy, gdzie to można znaleść/wykupić/dostać itp?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki🙂

Jeszcze dodam, że ta osłona plastikowa na czujnik nie zabezpiecza go od strony kabli, więc mój patent osobisty, wstawiłem tam kawałek blachy nierdzewki żęby odizolować kable od okładziny i wygłuszenia.

Edytowane przez kondzio1313

• Like 1

Kuny to wredne zwierzaki, mi opierdoliła kabelki przy samej wtyczce do cewki zapłonowej......

Gratki za zdjęcia i opis sytuacji :)

Schematy - szukaj autodata albo TIS.

Dodam obrócone (irfan view i po otwarciu wciskamy R do skutku potem zapisz :) ) bo mi się w głowie kręci

image.jpeg.af648f2ebaccdc660b1345a5b15c05f5 obr.jpg20240608_194307.jpg.cbfd2eb414ee4a64af8b131c6e765115 obr.jpg20240608_193734.jpg.02ef37b43809f25ffe05e599fb940aef obr.jpg20240608_193708.jpg.720e01d907a71731bcebf77b90137230 obr.jpg

10 godzin temu, kondzio1313 napisał:

I na koniec jak to bywa z (mam nadzieję) każdą Zafirą, po wymianie i próbie jazdy testowej nie przełączyło mi na gaz. Wstępne oględziny i główny bezpiecznik padł. Po powrocie do domu wymiana bezpiecznika na ten sam (15A) i znów to samo. Wmontowałem większy (20A) i wszystko działa jak dawniej.

Żeby coś z czasem tutaj nie wyszło :) skoro fabryczny 15A wybijało to coś tam nie halo - zresztą skąd w gazie taki bezpiecznik wielki??

Dzięki, proszę ja Was to, że cos wyjdzie to w to nie wątpię ;)

(jak mówiłem ja nie ogarniam wielu rzeczy-musiał bym telefon pokazać to wszystko było by jasne :P )

Pozdrawiam. 

To chyba ten czas, żeby zamknąć temat.

Jak by się coś działo to dam znać.