Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie może ktoś walczył z takim problemem, główny powód to brak wspomagania i dmuchawa nawiewu które zwalnia i przyśpiesza.  Na opcom błędy komunikacji na screenie, czujnik kąta skrętu nie wykryto, stąd rozłącza wspomaganie, ale ze względu na listę błędów problem wydaje mi się poważniejszy niż sam czujnik kąta skrętu. Masa dodatkowa puszczona na silnik z akumulatora nic nie zmienia, napięcie jest w zakresie 14.4-14.7 nawet pod obciążeniem, wtyczka na pompie ABS, nie jest zaśniedziała. Ktoś ma pomysł gdzie szukać dalej ?

IMG20260116154007.jpg

IMG20260116154534.jpg

https://forum.opel24.com/topic/109725-corsa-d-12-2006-brak-komunikacji-z-modu%C5%82ami-brak-wspomagania/

Za niskie napięcie nie zawsze znaczy, że nie ma ładowania.

Może świadczyć o przerwie w obwodzie.

Ja bym szukał jakiejś zaśniedziałej masy wspólnej dla tych odbiorników.

3 godziny temu, ja37 napisał:

Za niskie napięcie nie zawsze znaczy, że nie ma ładowania.

Może świadczyć o przerwie w obwodzie.

Ja bym szukał jakiejś zaśniedziałej masy wspólnej dla tych odbiorników.

Ładowanie jest dobre, myślałem, że spada za mocno i wyłącza poszczególne moduły, ale to nie to.  A jest taka masa ? Wiesz gdzie jej szukać ? Bo tą główna puściłem nowym przewodem już i bez zmian

Ta "główna" służy przeważnie do rozruchu i ładowania.

A pewnie w aucie masz kilkanaście takich mniejszych "mniej ważnych".

W astrze tylko pod akumulatorem mam chyba z 5 sztuk takich mas.

Musisz szukać.

Odpaliłem TISa i wychodzi mi, że jest 12punktów podłączenia masy... wszystkie punkty są na 9-ciu rysunkach, także raczej nie będę wrzucał, ściągnij sobie TIS2000 v116.0D (np. z popularnego gryzonia) i wszystkie punkty masy znajdziesz, ja dołączam przykładowo jeden z rysunków z TISa (Tunel-2).

3392026_01_1710_35.thumb.jpg.9ddd0367ccc71637fcb566ac94238c95.jpg