vvhitesmoke Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) Ostatnio staram się doprowadzić do stanu używalności Opla Agilę A (H00) z 2000 roku. Rozpocząłem od hamulców (przód, tył) i natrafiłem na problem: dwie szpilki tylnych kół są ewidentnie naderwane - w połowie długości gwint jest jakby rozciągnięty, szpilki w tym miejscu są też lekko przekrzywione, na pewno urwą się przy którejś wymianie kół (znając życie, byłoby to gdzieś w trasie, daleko od cywilizacji i w środku nocy ). Szpilki na szczęście są wymienne: są wbijane w otwory w bębnie, posiadają radełkowaną część przy łbie, i to radełko utrzymuje szpilkę po wbiciu jej w otwór. Udało mi się ustalić numer oryginalnych szpilek (na tylną oś): OPEL 4701077 / GM 9206389. Niestety, takie szpilki okazały się nie do kupienia - niby są w niektórych sklepach internetowych, ale ze statusem "niedostępne". Poszedłem więc nieco inną drogą: skoro Opel Agila A to to samo, co Suzuki Wagon R+, próbowałem znaleźć szpilki do takiego Suzuki. Oryginalne szpilki (na tylną oś) Suzuki Wagon R+ mają numer 911912016. No i oczywiście okazały się również niedostępne. Postanowiłem znaleźć więc coś, co będzie pasować. Zmierzyłem dobrą szpilkę (wybijałem wszystkie, bo wymieniałem bębny): długość szpilki 33mm, gwint M12 o skoku 1.25mm, długość radełka ~10mm, średnica radełka 12.2mm. Okazało się, że dostępne (o dziwo!) szpilki do przedniej osi Opla Agili A / Suzuki Wagon R+ NIE PASUJĄ: radełko jest znacznie dłuższe, przez co wystawać będzie z bębna i uniemożliwi dokręcenie nakrętek kół do końca. Po całym dniu szukania udało mi się jednak znaleźć rozwiązanie: otóż prawie identyczne i dobrze dostępne (w rozsądnej cenie) są szpilki o numerze Suzuki 911912007, używane w modelach SUZUKI ALTO II, ALTO III, ALTO IV, BALENO, GRAND VITARA I, GRAND VITARA II, JIMNY, SAMURAI, SWIFT II, SWIFT III, SX4. Różni je jedynie długość: są 2mm dłuższe (długość 35mm). Zakupiłem więc takie szpilki: pasują jak ulał, są rzeczywiście ciut dłuższe (oryginalne nie wystają ponad nakrętkę koła, te nowe wystają jakieś 1.5mm), ale to jedyna różnica. Problem rozwiązany - dzielę się więc, może komuś się przyda. Edytowane 13 godzin temu przez vvhitesmoke Uzupełnienie treści   2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111160-szpilki-do-k%C3%B3%C5%82-tylnych-opel-agila-a-zamiennik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holcu Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Szacunek za konkretny research! Mało komu chce się tak drążyć temat, a te ustalenia na pewno komuś uratują tyłek. Agila to w 90% Suzuki w przebraniu Opla, więc szukanie części po numerach GM często kończy się właśnie taką „ścianą” w hurtowniach. Warto tylko doprecyzować dla innych: ten skok gwintu 1,25 to typowy „japończyk”. Standardowe Ople mają zazwyczaj 1,5, więc gdyby ktoś próbował tam na siłę wkręcić zwykłą nakrętkę od Astry czy Corsy, to po prostu zetnie gwint. Co do tych 2mm różnicy w długości – przy nakrętkach przelotowych to w ogóle nie ma tematu. Jeśli masz nakrętki kryte (te z „kapturkiem”), sprawdź tylko dla pewności, czy felga sztywno siedzi i czy szpilka nie opiera się o dno nakrętki, ale przy takim naddatku powinno być okej. I jedna ważna rzecz: po przejechaniu jakichś 50km/100km koniecznie sprawdź dociągnięcie kół kluczem. Nowe szpilki muszą się dobrze „ugnieździć” i ułożyć w bębnie pod obciążeniem. Dzięki za wrzucenie gotowego numeru części!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111160-szpilki-do-k%C3%B3%C5%82-tylnych-opel-agila-a-zamiennik/#findComment-830134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu W EL mamy bardzo fajny sklep z częściami do kół. Jak potrzebuję śrubę dłuższą, to właśnie tam mają. Pewnie szpilki też byś znalazł. https://www.alufelgidanex.pl/akcesoria/ Tanio chyba nie jest, ale jest od ręki   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111160-szpilki-do-k%C3%B3%C5%82-tylnych-opel-agila-a-zamiennik/#findComment-830137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi