Skocz do zawartości

Wielokrotnie poruszany problem kontrolki z samochodzikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zafirkę od ponad pół roku. Wszystko z autkiem było ok, tzn, jeśli chodzi o kontroli. Jako, że zapodział mi się jeden kluczyk, dorobiłem w salonie (płacąc jak za zboże). Po zaprogramowaniu auta i kluczyka, po przekręceniu kluczyka kontrolka z kluczykiem nie gasła, dopiero po odpaleniu, po 4-5 próbach zaczeła gasnąć i było OK. Teraz po ok 5-6 miesiącach, problem ponownie się pojawił, przekręcam kluczyk w stacyjce i zapala się kontrolka auto z kluczykiem (normalnie gasła po ok 3 sekundach), a teraz pali się do momentu odpalenia silnika. Gdy silnik odpali wszystkie kontrolki gasną prawidłowo. Na 99% zdaje mi się, że nie powinno tak być i tak nie było wcześniej. Auto w czasie jazdy jest OK, przyśpiesza prawidło i nic sie na konsoli nie pojawia. Napiszcie jak jest w waszych autkach, nie chcę siać paniki ale jest to mój pierwszy diesel, mały mam pogląd w tej materii. Proszę o radę i POZDRAWIAM

• Odpowiedzi 199
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 1 miesiąc temu...

To mój pierwszy post, ale przeczytałem wiele i mam sprecyzowane pytanie.

Problem w Mojej zafirze 2.2 DTi 2002 rok obejmuje wszystko co tu wyminiliscie to znaczy:

-- kluczyk nie gasnie po przekręceniu stacyjki tylko po odpaleniu

-- w czasie jazdy (zazwyczaj w mieście na trasie rzadziej) zaświeca sie kluczyk i pod nogą nie ma nic (tak jakby mi ktoś turbine zapiepszył)

-- po wrzuceniu na luz (ok 10 sek) kluczyk gaśnie, jedziemy dalej

Proszę abyście napisali u kogo pomogło:

-- wymiana świec żarowych

-- samo skasowanie błędu

-- czyszczenie, smarowanie itd wymienione w tym poscie

Z postu wynika ze mamy na forum co najmniej 10 aut z ta usterka ale nikt nie pisze czy udało sie to naprawić, co pomogło i ile kosztowało.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko.

Oprócz zafiry mam jeszcze BMW w którym komputer oblicza mi kiedy mam zmienić olej i nazywa sie to OilSerwis, oprócz tego mam opisany powyżej Inspection. Proszę napiszcie mi jak to jest w zafirze, to znaczy czy skasowanie INSP (metodą podaną w tym poscie) spowoduje także skasowanie OilSerwis? Bo w BMW olej zmieniam sam a na kasowanie INSP i OILSERWIS są dwa różne sposoby.

Dziekuje za wyrozumiałość ale dopiero poznaję tego Opla wcześniej miałem

Astre I 1.7tds Isuzu i jedyną rzeczą jaką w niej zmieniłem przez 8 lat (250tyś km) to 4 komplety gałek kierowniczych i dwie pasażerki przedniego siedzenia. A tutaj mamy schody na samym początku....

pozdrawiam

Mi przydarzyło się kilkakrotnie zapalenie tej kontrolki i z moich przypuszczeń może to być także wina oleju silnikowego!!! Jak kupiłem samochód to po około miesiącu wymieniłem olej i właśnie przez ten pierwszy miesiąc kontrolka zapalała się teraz już drugi miesiąc po wymianie i kontrolka ani razu się nie zapaliła :wesoly:

Wlałem olej Castrol Magnatec 5W/40

Panowie u mnie tak jak wcześniej wyczytałem jest walnięta świeca żarowa kontrolka zapala sie tylko na zimnym silniku po dodaniu gazu do ok 3 tys gaśnie lub pochodzi 3-4 minuty. Mechanik juz ustawiony na środę. Pytanie moje dotyczy tego czy można jeździć z walniętą święcą?? Czy nie bedzie żadnych konsekwencji??

IMVHO jesli nie bedziesz jezdzil na niedogrzanym silniku i to tylko pare dni - nic wielkiego ni epowinno sie stac - swieca zarowa pomaga tylko w samozaplonie gdy silnik jest zimny.

objawy - utrudniony zaplon,nizsza kultura pracy silnika gdy zimny, wolniejsze nagrzewanie (ale do pominiecia)

aha to wielkie dzieki. jutro tylko pojade do roboty 40 km i w srode do mechanika na wymiane. Jeszcze pytanko do swiec NGK, Beru czy moze jakis inny wynalazek?? Jest wogole jakas znaczaca roznica??

przepraszam że zapytam w tym poscie o to, ale czy ktoś z was korzystał przy sprawdzaniu usterki z interface-ów dostępnych na allegro do opla?

Czy to wogóle działa?

Kolega ma do Golfa cos takiego i podobno bez problemu się komunikuje, sam usuwa błędy kiedy tylko chce, a koszt takiego urządzenia to 150zł Vw lub 250-300zł Opel, ale nie chce wydać w ciemno kasy bo nie wiem czy na Oplu to zadziała?

pozdrawiam