Skocz do zawartości

przekaźnik pompy paliwowej, Corsa B 1.4 97 rok benzyna + gaz

Rekomendowane odpowiedzi

"Kable od niej musisz wpiąć na cewkę przekaźnika, a te od wtrysku na styki rozwierne przekaźnika.

Znaczy na te, co jak gaz włączysz, to sa rozwarte."

tak własnie mamy podpięte i wczoraj wieczorem przejechaliśmy się po okolicach i wszystko było ok, na benzynie chodził miodzio na gazie też nie miał problemu z przełączaniem ani jazdą.

dziś jednak mieliśmy problemy.

Na benzynie wszystko ok, ruszył, jeździ dobrze i na niskich i na wysokich obrotach. Gaz już nie tak wesoło, na początku w trakcie jazdy przełączyliśmy na gaz, no i zachowywał się tak jakby w ogóle nie miał mocy. Redukcja biegów nic nie dała. Potem z postoju sprawdzaliśmy, normalnie rusza na gazie jak się doda obrotów przełącza całkowicie na gaz i rusza, jednak później znów to samo jakby nie miał mocy i auto zwalnia. nie jest to wina zimnego silnika bo sprawdzaliśmy i na takim i na takim. A i jeszcze jak raz na wyższych biegach sprawdzaliśmy to szarpał tak jak szarpie gdy się gaz kończy, tylko trochę inaczej, jakby z innego miejsca lub z innej przyczyny. Oczywiście gaz jest.

Ma ktoś jakąś teorię? Czy to może powodować to co andrzej_m55 napisał? ale w takim razie czemu wczoraj dobrze chodził?

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

No samo się niue psuje, jak było wczoraj ok, to dziś też musi być ok, chyba, że :

widzę na zdjęciu że na filtrze LPG jest wszystko pośniedziałe

Końcówki kabli powinny być czyste

, cewka to samo

Cewkę należy odkręcić bo może nie mieć przejścia

A jednak się da samemu :lol:

Z małą pomocą Andrzeja :roll:

Gość piechu2121213

witam mam na imie marcin mam ten sam problem co kolega na pinie 86 nie mam pradu 12v w przekazniku od pompy ... i nie swieci mi sie kontrolka check engine jak polaczylem podalem na krotko ten 12v do tego kabla i polaczylem na krotko pompe w kostce przekaznika to przekaznik tyknol kotrolka check sie pokazala i auto zapalilo ale nie szlo zgasic z kluczyka tylko rozlaczajac zasilanie na pinie 86.... czasem odpalajac na krotko auto migalo check z braku zgodnosci immo z tego co doczytalem ostatnio teraz juz nawet na krotko nie pracuje pompa i nie ma iskry i niechce odpalic szukam juz 4 dzien usterki i nie moge znalesc prosze o prade jakas czy to moze byc uszkodzona petla od immo?? aha jeszcze jed no jak podlaczen na kroto mam komunikacje ecu z opelscanerem jak rozlacze nie ma checka i nie ma komunikacji wlazlem w kompa sa dwa bledy jeden o pompy zbyt niskie napiecie przekaznik i i jeden 00016 ktory nie wiem co znaczy ....podmienialem jujz kilka kompow innych bez skutku nawet te bez immo co byly

Napisz to jeszcze raz, ale w postaci uporządkowanej, chyba kropki i przecinki na kompie masz?

Gość piechu2121213

sorki za balagan jeszcze raz od poczatku mecze sie z corsa mojego brata jechal i mu zgasla probowal ja z kolega na zaciag odpalac i zerwali pasek rozrzadu uszkodzili glowice. Pomoglem bratu naprawic auto kupilismy inna glowice dalismy do sprawdzenia, poskladalismy i zonk. Niechce odpalic okazalo sie ze brakuje iskry i pompa nie podaje paliwa. zoczolem od szukania przekaznika sprawdzilem przekaznik i byl dobry na pinie 86 przekaznika pompy brakuje +12v. Zauwazylem rownierz ze nie swieci od tamtej awari wogle kontrolka check engine wiec zaczolem szperac i szukac. jak podalem na pin 86 przekaznika od iskry i zwarlem dwa piny przekaznika od pompy auto na krotkie polaczenie odpalilo a przekaznik zaczol pstykac, no i przy takim polaczeniu zaczola na wlaczonym zaplonie swiecic kontrolka check i auto odpalalo ale po wyciagnieciu kluczyka nie gasilo sie. czyli na chlopski rozum brakowalo +12v po stacyjce ale zeby bylo ciekawie auto po kilku probach przestalo wogle odpalac i podawac iskre i prad. na kostce od Disa brakuje skrajnej masy. Komputery zamienialem mam kilka od opli kompy bez imobilajzera i tez po podlaczeniu normalnie nie swieci check ani nie odpala. probowalem sie polaczyc opelscanerem z ecu, normalnie sie nie laczy jak nie swieci wogle check jak pospinalem kable na krotko przy przekazniku od pompy check sie zaswieca i mozna zrobic diagnostyke kompa sa dwa bledy jeden od niskie napiecie na przekazniku pompy a drugi to blad 00016 nie wiem co oznacza. pozdro i dzieki za porady