Skocz do zawartości

Astra H gasnie zaraz po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sebastian 123

Witam Panowie jestem Bardzo Nowy i kompletnie zielony w sprawach mechaniki wiec prosze o wyrozumiałość.

Wiec Sprawa wyglada tak >> Jestem pośiadaczem Opla Astra H 1,3 TDCI 2006r niestety nie wiem jaki model silnika*jak sie dowiem to uzupełnie info.

Astra w lecie ,wiosną, jesienią, pali jeżdzi znakomicie niestety z nadejściem zimy ....masakra płacz i zgrzyt zębów

Poprostu nie chce zapalić, jak bym nie krecił (a krece sporo razy )na popych, ciągnę... nie pali.

Mieszkam w Norwegii więc pomyślałem ze to troszke inny klimat(zimniej) kupiłem tzw.Motor Varmer czyli podgrzewacz ślilnika (podgrzewa olej silnikowy)myslałem ze pomoże ...niestety du..:lol:

Nowa Bateria Żelowa Optima RED świece BERU Filtr Paliwa Orginalny z ASO i dalej nic, po odpaleniu chodzi przez kilka sekund potem gasnie.

Sprawdziłem Kody Metodą Hamulec+Gaz Kluczyk wyswietliło mi sie

010807 i drugi 226408

Panowie POMOCY jestem zdesperowany Norwescy mechanicy to zdziercy filtr paliwa 700NOK (350PLN)

Byłem diagnosty bo auto ten jeden raz w lecie tez odmówiło pracy niestety stwierdził brak problemów żadnych błędów wszystko gra.

Przepraszam za mój Polski wyszedłem trochę z wprawy.

Podrawiam i prosze o Pomoc :blink:

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/

Gość Sebastian 123

No czujnik ,czujnik ćisnienia ...MAP cokolwiek to znaczy to błąd numer jeden czyli 010807 to już wiem a to cholerstwo drugie to co to kolega mówi ze woda???

Hmmm...

możliwe ale auto ma zalewany taki płyn który ma temu zapobiegać. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wine.gif

pozatym też tak myslałem dlatego wymiłem filt paliwa,odpalił z wysiłkiem za entym kreceniem silnika i jeżdził z tydzień bez problemów i ostatnio własnie zgasł ... i tak mu zostało do dziś.

To jest bardzo zagadkowe, auto nie odpala a jak odpaliło to juz nie było problemów przez dłuzszy okres tydzień, dwa tak jakby sie resetował komp po poprawnym zapaleniu silnika, a po jakimś czasie znowu wyskakuje ....mam taką myśl co by kompa zresetować starym sposobem na złączone klemy*podobno dzała to przy Astra II czyli połączenie na ok.10min klem za pomoca kabelka , oczywiście nie pod napieciem.

Myślicie ze to może dać jakis skutek.

Prosze o porady

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-19522

Sebastian 123, mysle ze pozostal Ci dobry warsztat,po tym jak odpalales auto na popych i inne metody tego typu,nie wolno tak traktowac silnikow z CR to nie polonez czy stary fiat :eek:do tego stosujesz jakies wynalazki do paliwa(producent stanowczo zabrania!!!) a wystarczy zalac drozsza rope ktorej w Norwegii przeciez nie brak.

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-18205

Gość Sebastian 123

Vic 73 wiem ze tak nie mozna ale.. koledzy wymusili ...IDIOTYZM, tak wiem ale ja juz jestem tak zdesperowany ze go zaraz podpale :-)

Byl dzisiaj koles z kompem stwierdzil ze zadnych problemow komp nie pokazuje i zacza mi cos tam grzebać i stwierdził ze auto ma coś z listwa wtryskową jak dobrze pamietam że "cofa za dużo paliwa" czy coś podobnego i że chce wymienić ta listwę ale to chyba drogie i że sprawdzi cene ble ble aaaaa no zapomniał bym jak odpalił auto i psztykał czymś w tym kompie na zmiane czyli właczał i wyłaczał cos ci kilka sekund to auto chodziło ok :-) Nie wiem juz zbaraniałem z tego wszystkiego

Był wcześniej błąd MAP czyli "Nieprawidłowy sygnał z czujnika ćiśnienia MAP" tak mi to jeden kolega zinterpretował na forum może to to a nie ta listwa?

Co?Juz całkiem głu :)

pieje!

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-17766

Gość zbyszek670

No czujnik ,czujnik ćisnienia ...MAP cokolwiek to znaczy to błąd numer jeden czyli 010807 to już wiem a to cholerstwo drugie to co to kolega mówi ze woda???

Hmmm...

możliwe ale auto ma zalewany taki płyn który ma temu zapobiegać.

pozatym też tak myslałem dlatego wymiłem filt paliwa,odpalił z wysiłkiem za entym kreceniem silnika i jeżdził z tydzień bez problemów i ostatnio własnie zgasł ... i tak mu zostało do dziś.

Sama wymiana filtra nic nie daje, filtr trzeba jeszcze odwodnić.

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-17637

Gość Sebastian 123

Panowie Jestem Niezmiernie wdzięczny za to że mi pomagacie ale mówcie proście jak do dziecka

Golden 2912

Po pierwsze jak ewentualnie odpowietrzyć te przewody przelewowe... i dlaczego miały by być zapowietrzone?

zbyszek 670

Co to znaczy Odwonić Filtr? że co niby ..jak ... auto jeżdziło ponad półtora tygodnia po wymianie Filtra... to chyba było wszystko OK... tak ...czu nie???Choll... Juz sie gubie w tym wszystkim

Wczoraj ten Mechanik co to był z kompem stwierdził dziesiaj po naradzie z bardziej doswiadczonym kolegą że to nie czujniki czy listwa wtryskowa tylko Powietrze lewe czy jakos tak ze niby są jakieś dziury lub inne uszkodzenia w systemie kompresji i kazali mi szukać jakichs pęknięć załamań itp. itd. no to szukałem przez 3 godz. i znalazłem ofajdany

przewód od Kompresora słabo trzymała jedna z opasek wymieniłem zakreciłem ...

od spodu (prwado podobnie podczas montażu u Motor Varmera) niewłaściwie zabespieczona spinka od Wskażnika oleju ...prawdopodobnie.

Pozatym sprawdziłem przepływomież* no to co jest za filtrem Powietrza , niby ok ale .... odmuchałem lekko powietrzem przetarłem i tyle.Znalazłem jeszcze taki czujnik nie wiem Co to jest , jest zamontowany naprzeciw filtra powietrza moim zdanie jest to MAP ale mogę się mylić więc wymontowałem to ustrojstwo i oczyściłem było strasznie zafajdane czarna mazią oczyściłem zakreciłem podłaczyłem i próbowałem odpalić niestety bez skutku.

Opisałem wam Panowie najprościej jak można to co zrobiłem i i co próbowałem.

A no i jeszce na koniec zobaczyłem czy auto pokazuje jakieś błędy to Pokazało

KODY

ECN

011005

023505

09505

68304

juz mi włosy dęba staja co to tym razem ...Masakra

Ok szukam interpretacji tych błędów.

:COOL:

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-17464

Gość golden2912

nie wiem jaka jest konstrukcja tego silnika ale w astrze 2 jak ojcu gosc sciagnol nadmiary paliwowe i zalozyl z powrotem te same to lapal lewe powietrze

przy czy tam nadmiary sa po stronie ssacej i jak sie dostanie powietrze to nie bedzie podawal paliwa nie wiem jak jest w tych silnikach

druga sprawa to uszczelki przy filtrze w AG sa dwie uszczelka jedna duza i druga mala przy srubie (chyba 6) i tamtedy tez moze lapac powietrze

chodzi mi o to ze byc moze jest zapowietrzony uklad paliwowy ktory moze trzeba odpowietrzyc po zmianie filtra.

jesli uklad jest szczelny to po wzieciu auta na line i pociagnieciu 2 metrow powinien odpalic - ale to na wlasna odpowiedzialnosc bo nie powinno sie tak robic

to sa tylko moje sugestie :COOL:

aaaa odwodnic filtr to znaczy usunac wode z filtra paliwa bo sie tam zbiera

https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-17417

Gość zbyszek670

zbyszek 670

Co to znaczy Odwonić Filtr? że co niby ..jak ... auto jeżdziło ponad półtora tygodnia po wymianie Filtra... to chyba było wszystko OK... tak ...czu nie???Choll... Juz sie gubie w tym wszystkim

Pisałeś tylko o wymianie filtra a przy wymianie się jeszcze odwadnia jak pisze

aaaa odwodnic filtr to znaczy usunac wode z filtra paliwa bo sie tam zbiera

A robisz to w ten sposób; jak wymontujesz filtr z puchy to pod nią podstawisz naczynie i pod spodem masz śrubę spustową do odwadniania filtra, odkręcasz ją o jeden obrót i spuszczasz wodę (ok. 100cm3 ) kiedy zacznie wypływać paliwo zakręcasz śrubę (tylko nie spuszczaj całego paliwa z filtra).
https://forum.opel24.com/topic/36591-astra-h-gasnie-zaraz-po-odpaleniu/#findComment-17334