Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na wstępie proszę o wyrozumiałość, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

 

 

Temat przewodni: Mam problem z przygasającymi wszystkimi światłami / podświetleniami w kabinie podczas zmiany biegów.

 

Przedstawiam dotychczasowe poczynania:

1. Wymieniony pasek wielorowkowy;

2. Wymieniony olej silnikowy i wszystkie filtry;

3. Wymieniona cewka (zespolona);

4. Wymieniony czujnik dolotowy powietrza;

5. Wymieniony regulator napięcia;

Rozrząd wymienię w najbliższym czasie, gdyż jest jeszcze w dobrym stanie (brak pęknięć, luzów oraz wyraźne widoczne napisy).

Nadmienię, że po wymianie regulatora napięcia problem troszkę się zmniejszył i nie jest już tak upierdliwy, ale nadal występuje. Zmniejszenie upierdliwości polega na mniej widocznych zmianach natężenia oświetlenia. Sprawdzałem połączenia masy, jednak nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Nadmienię również, że wszystkie ww. części były nowe i oryginalne. 

Dodam jeszcze, że zamontowałem tempomat, sam go aktywowałem i DZIAŁA :)

Proszę o podpowiedzi.

Wnioskuję również o założenie dodatkowego działu dotyczącego skrzyni Easytronic (lub podział na rodzaj skrzyni po typie silnika), co z pewnością takim jak ja znacznie skróci czas przeszukiwania forum.

Edytowane przez XWRJJX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przygasanie świateł raczej pasuje do elektryki nie do silnika.

Przeniosłem

Ja bym sprawdził podczas jazdy z podpiętym komputerem diagnostycznym jak pracuje napięcie w aucie podczas tych przygasań.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, też mam ten problem od 2 lat ale nic z tym nie robiłem... sprawdź jeszcze czy akumulator ma taką moc jak powinien mieć. 


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Podmieniłem akumulator z 55Ah na 61Ah prąd rozruchu 580A. Niestety zmiany nie odczułem. Na szczęście kolega mi go użyczył i nie musiałem kupować. Nie zmienia to jednak faktu, że nie uniknę wymiany na nowy gdyż producent zaleca minimum 63Ah i minimum 600A dla rozruchu. 

Sprawdzę jeszcze parametry zgodnie z postem adam1954 i dam znać co się działo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Ponownie. Przepraszam, że tyle czasu zbierałem się z odpowiedzią, ale zarobiony byłem. W załączeniu przekazuję wykres napięcia. Kolor zielony to napięcie alternatora (ładowanie), czerwony to 12V we wnętrzu samochodu. Widoczne spadki napięć to redukcje z biegu 5 do biegu 1. Proszę o wnioski...

WhatsApp Image 2019-01-24 at 15.39.18.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czym to było robione.

Nie wiadomo czy to są przekłamania programu.

 

Ale spadanie napięcia w module nie świadczy dobrze.

Ono ogólnie u ciebie  jest niższe.

Więc sprawdziłbym styki i masę.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Do badania wykorzystałem program Torque oraz Vgate iCar 2 ELM327 WIFI OBD2.

Czy były przekłamania? W to wątpię, gdyż zrobiłem parę kółek i za każdym razem podobne wyniki.

Przy najbliższej okazji sprawdzę jeszcze raz styki i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Temat do zamknięcia. Rozwiązanie znajduje się w drugim poście poniżej załączonego problemu...

 

Edytowane przez XWRJJX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Ben10
      Witajcie, Przeczesałem trochę forum ale znalazłem mocno nieaktualne tematy więc nie wykopywałem ich na powierzchnię bo to bez sensu. Czy ktoś z swojej Merivie miał na pokładzie polski akumulator firmy Jenox? Szukam opinii ponieważ w tym roku muszę już wymienić poprzednika a bardzo zainteresowałem się ich produktami. Jakieś doświadczenia? opinie? będę wdzięczny.
    • Przez luk_re
      Cześć
       
      Mam Merivę B 2015 rok. Czy znajdę kogoś w okolicach Bytomia, kto podepnie mi OPCOM i odblokuje niewidoczne funkcje na wyświetlaczu np średnie spalanie, chwilowe?
    • Przez genulfi
      gdzie pod maską znajduje się silnik krokowy w oplu tigra? jak on w wygląda nowy użytkownik..mam ją tydzień.
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.