Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów, nie jestem nowy na tym forum, bo bywał tu od dawna, ale dopiero teraz piszę pierwszego posta - kiedyś trzeba :szczesliwy: .

Problem jest taki:

Mam Asterkę 2005r., silnik z19dtj (120 km), 160k przebiegu.

Auto szarpie przy lekkim dodawaniu gazu w zakresie obrotów 1500 - 2500. Szarpnięcia czasami są pojedyncze, a czasami wielokrotne jedno po drugim. W chwili szarpnięć silnik nie reaguje na pedał gazu. Gdy wcisnę gaz do dechy to nie szarpnie. Raczej zdarza się to na rozgrzanym silniku. W zimie rzadko szarpało, teraz przyszło kochane lato i zdarza się to częściej.

Do tej pory zrobiłem:

- wyczyściłem EGR i zaślepiłem grubą aluminiową blaszką (szarpanie jakby jest rzadsze, ale nadal obecne)

- wyczyściłem przepustnicę

- wyczyściłem boost-sensor

- sprawdziłem kostkę na 3 wtryskiwaczu

- wymieniony olej, filtr paliwa, powietrza 9k km temu

- sprawdzony czujnik pedału sprzęgła

- odczytane błędy na op-comie

P0400 - Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego - wiadomo zaślepiony EGR

(5A) - Obecny

P0621 - Obwód sterujacy lampka alternatora "L", wadliwe dzialanie - nieważny błąd

(01) - Nie występuje

P1125 - Sygnał zwrotny siłown. przepustn. poza zakresem - o co chodzi?

(21) - Nie występuje

P0638 - Elektroniczne ster. przepustnicy - przerwany obwód - przetarty kabel?

(04) - Nie występuje

Proszę kolegów o pomoc, bo widzę że wiele o tym temacie powiedziane, ale nikt nie pisze czy rozwiązał problem :-)

https://forum.opel24.com/topic/42954-szarpanie-przy-lekkim-dodawaniu-gazu/

te klapy dos czesto siadaja w 1.9. Wyrabia sie ten zawias z łapka co porusza klapami. Czasami trzeba wymienic kolektor dolotowy bo tak jest wytrzaskane.

https://forum.opel24.com/topic/42954-szarpanie-przy-lekkim-dodawaniu-gazu/#findComment-391947

Gość grzechotnik

Witam

Podepnę się pod temat,chodzi mi oczyszczenie przepustnicy w 1,7cdti z17dth czy ktoś to robił bo nie wiem jak się do tego zabrać falują delikatnie obroty a brudna przepustnica morz być tego przyczyną

https://forum.opel24.com/topic/42954-szarpanie-przy-lekkim-dodawaniu-gazu/#findComment-391974

te klapy dos czesto siadaja w 1.9.

jak narazie klapy są ok, listwa jest na swoim miejscu i sobie chodzi przy przegazówce :-)

chodzi mi oczyszczenie przepustnicy w 1,7cdti z17dth

jeśli chcesz dobrze wyczyścić to tylko demontaż przepustnicy i mycie na stole, nie jest to skomplikowane zobacz sobie poradnik na forum jest krok po kroku

przeczyszczony EGR nie oznacza ze sprawny

zaslepiony sprawny nie powinien wywalac bledu

Myślisz, że gdyby EGR byłsprawny to nie wywali tego błędu? Te silniki raczej potrafią rozpoznać zbyt słaby przepływ spalin przez EGR i wywalić błąd. Ostatnio zaślepiliśmy w Corsie B i wyczaiła (bo miała przepływkę). Mimo wszystko spróbuję jeszcze raz wyczyścić EGRa o zobaczymy...

Może mi ktoś coś powiedzieć do tych błędów z przepustnicą? Czym mogą być spowodowane? Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/42954-szarpanie-przy-lekkim-dodawaniu-gazu/#findComment-392011