Skocz do zawartości

Astra nie odpala, dziwne dźwięki spod maski ....

Rekomendowane odpowiedzi

Jako początkujący postaram się Was, doświadczonych forumowiczów, zainteresować przed długim łikendem, bo mnie on już nie będzie dotyczył... A oto czemu:

O poranku wsiadłem do Astry H kombi z silnikiem Z19DT rocznik 2006 (po naszemu 1,9 CDTI 120KM) przebieg 186 000km i ruszyłem do pracy. Zauważyłem (a właściwie usłyszałem) inny dźwięk, ale nie potrafię go opisać - po prostu prócz normalnej pracy silnika było coś słychać, nie zwróciłem większej uwagi bo autko jeździło normalnie.

Po pracy wsiadłem i w powrotnej drodze ów dźwięk trwał dalej, ale bez żadnych efektów dodatkowych.

Przystanąłem przy supermerkato by zrobić zakupy i zaskoczyło mnie, że na luzie oborty są na 1000 a nie na 750 jak normalnie, ale spalanie chwilowe niskie (0,8 l/h) czyli nie jest to wypalanie DPF (którego posiadam). Po chwili oczekiwania nic się nie zmieniło, więc wyłączyłem silnik i nabyłem pieluchy, po które się udałem ;)

W drodze z supermerkato do domu auto jeździło normalnie, dźwięk (jakby szum) trwał i obroty na luzie były na 1000. Pod domem to samo. Postałem chwilę ale zgasiłem i tyle.

Po południu małżonka szanowna wzięła auto i pojechała, uprzedzona, że ma czuwać, bo mam lęki o nasz bolid dała mi znać, że jej też obroty na jałowym biegu skoczyły do 1000 i dźwięk jakby inny auta, głośniejszy twierdziła.

I teraz finał historii, niestety dramatyczny dla nas, żonka zapaliła silnik i próbowała wyjechać z parkingu, ale mówi, że kierownica kręciła się strasznie ciężko i zapaliła się pomarańczowa kontrolka z symbolem poślizgu w trójkąciku. Przelękniona zgasiła silnik i nie udało się już ponownie zapalić. Z buta wróciła do domu, a po auto udałem się ze szwagrem, który w odwodzie miał mnie w ostateczności odholować.

Na miejscu okazało się, że błędu żadnego nie ma (lampka z kluczykiem nie świeci), ale przy próbie zapalenia słychać tylko cyknięcie przekaźników i zapalają się kontrolki ABS w kółeczku (kolor pomarańczowy) i poślizg w trójkącie (również pomarańczowy). Po puszczeniu kluczyka lampki te gasną.

I cóż to mogło nam tak DŁUGI WIKEND zepsuć? Ktokolwiek się spotkał? Ktokolwiek wie?

Dla wyjaśnienia podam może, że olej zmieniany był 5000km temu, 2 tygodnie temu byłem na przeglądzie (takim do dowodu rejestracyjnego) i wszystko było ok, tylko pan zalecił niebawem wymienić 'końcówki drążków kierowniczych' bo już zużyte. Z awarii przeszłych to były kłopoty z EGR, ale po założeniu zaślepki z otworkami znikły (było to rok temu). DPF kłopotów nie sprawia, wypala się rzadko, bo do roboty jeżdżę szczęśliwie poza miastem.

Historia może przydługa, ale chciałem wyczerpująco opisać sytuację. Mam cały jutrzejszy dzień na myślenie i googlanie, bo i tak nic nie załatwię, ale chcę się na piątek przygotować ;) Co sądzicie? Ki diabeł się rzucił na naszą furkę?

Edytowane przez Antrios
poprawiłem temat

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/

W pierwszej kolejności do sprawdzenia alternator oraz stan naładowania akumulatora.Ciężkie obracanie kierownicą=możliwy brak ładowania pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-392853

Gość 13_wojownik

Zawiodłem się :-), na początku taka dramaturgia jak u Hitchcock'a, historia zapowiadała się rewelacyjnie a koniec taki prozaiczny. Asterka co ducha wyzionęła.

A tak na poważnie to ciekawa sprawa z tym twoim autkiem. Tym bardziej interesująca dla mnie bo mam taką samą wersję. Zastanawiam się i tak z marszu nie przychodzi mi jakieś konkretne źródło problemu. Tu trzeba "specjalisty z komputerem".

Dla pocieszenia dodam że sprawa może okazać się błaha i nie kosztowna. Daj tylko kolego znać co to za demon opętał twój motorek.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-392886

W pierwszej kolejności do sprawdzenia alternator oraz stan naładowania akumulatora.Ciężkie obracanie kierownicą=możliwy brak ładowania pozdrawiam

I mam nadzieję, że będziesz miał rację ;) Z rana spróbowałem podejść i teraz jednoznaczny objaw słabego akumulatora - kontrolki zapaliły się i po próbie zapłonu (słychać cyknięcie tylko) przygasły. Po południu próba odpalenia z kabli będzie to się pochwalę ;)

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-392918

zmien prosze temat na wlasciwy... poprawiłem - silvo44

chyba ze chcesz umiescic post w hydeparku...

Na miejscu okazało się, że błędu żadnego nie ma (lampka z kluczykiem nie świeci)

tzn check engine nie zapala sie wogole? czy pojawia sie i znika przy probie odpalenia?

apalają się kontrolki ABS w kółeczku (kolor pomarańczowy) i poślizg w trójkącie (również pomarańczowy). Po puszczeniu kluczyka lampki te gasną.

ABS i ESP zapalaja sie przy starcie i gasna po zapaleniu, wiec moze to nie ladowanie, ale sprawdzic mozna...

ja jesli mialbym obstawiac to moze czujnik obrotow, czujnik polozenia walka rozrzadu?

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-392919

zmien prosze temat na wlasciwy... poprawiłem - silvo44

chyba ze chcesz umiescic post w hydeparku...

Dzięki za zmianę ;)

Niestety próby z rozruchem się nie udały, wziąłem dobry akumulator i na nim silnik próbował parę razy pokręcić, ale nie zapalał i potem przestawał działać rozrusznik i słychać było tylko cykanie jakby przekaźników.

Są jednak błędy - pojawiły się, a to wykaz z OPCOM:

P0070 - Usterka czujnika temp. powietrza otoczenia

(71) - Nie występuje

P0500 - Usterka sygnału prędkości pojazdu

(74) - Nie występuje

P0500 - Usterka sygnału prędkości pojazdu

(71) - Nie występuje

C1523 - Zbyt niskie napięcie układu

(03) - Nie występuje

U2105 - CAN-BUS - brak komunikacji z ECM (modulem kontroli silnika)

(00) - Nie występuje

Czyli jutro trzeba odwiedzić mechanika :(

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-392967

Aby podsumować ;) To był alternator. Nie ładował akumulatora, który całkowicie się rozładował i finito. Teraz wszystko gra, z naprawionym alternatorem ładuje jak ta lala, szkoda tylko, że nic nie sygnalizował - tj. nie paliła się kontrolka akumulatora. Ciekawe dlaczego. Ktoś wie?

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-393307

Teraz wszystko gra, z naprawionym alternatorem ładuje jak ta lala, szkoda tylko, że nic nie sygnalizował - tj. nie paliła się kontrolka akumulatora. Ciekawe dlaczego. Ktoś wie?

Jakos tak teraz w tych nowych autach jest. Kontrolka sie zapali jak odlaczysz kabel al tak normalnie podpiety do uszkodzonego altka nie musi wywolac kontrolki.

https://forum.opel24.com/topic/43127-astra-nie-odpala-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-spod-maski/#findComment-393420