Skocz do zawartości

Op-com - funkcje, możliwości, obsługa, porady

Rekomendowane odpowiedzi

ja powiem od siebie, że od 2 tyg mam op-coma i uczę sie na nim ;]

w moim z20let łącze się ze wszystkimi modułami, i pokazuje dane z wszystkich bloków pomiarowych.

za ok 130 zł można op-com kupić z azji

roscom wersja 1.39 dużo rożni się od 1.33??

Generalnie poprawiono obsługę Insigni i starszych modeli z lat 90-tych.

Mam taki wynalazek w zakładzie, chodzi całkiem sprawnie.

Co do kruczków jakie zauważyłem - czytając Tigrę lepiej łączyć się przez Corsę :shock:

No i czytając przebiegi można się czasem zdziwić :wesoly:

Sczytywałem tym nawet Corsę C14NZ :wesoly: Działa, ale akurat nic ciekawego w tym serowniku nie ma ???

No i czytając przebiegi można się czasem zdziwić :D

Rozwiniesz tę myśl?

W menu gdzie można przestawić inspekcję i zmienić przebieg jest okno - odczyt przebiegu - ale wartość ta pokrywa się z wartością wyświetlaną na liczniku. Jeśli zmienisz przebieg to nigdzie nie znajdziesz prawdziwej wartości.

Mam tylko jedno ale, to o czym piszesz jest w autach do 2004r. - bez CAN

W autach z szyną CAN opcom czyta licznik ale... nie z licznika tylko ze sterownika tak więc na liczniku masz 158 tys., a ze sterownika sczytuje 382 tys... Odczyt z innej vectry - licznik 122 tys., a ze sterownika 419 tys...

Fachowcy zmieniają przebieg w ee-prom licznika ale olewają sterownik :beer:

Bez probelmu zczytuje cztero cyfrowy kod jeśli ktoś nie ma Car Pass.

kuchar podaj ścieżke :D
Próbowałem ale mi osobiście nie zadziałało, jest odczytaj kod ale coś nie idzie :beer:

No niestety w cc przebieg nie jest nigdzie zapisywany, tylko wartośc licznikowa więc nie ma skąd go zczytać....

A dostep do kodu w op-com jest bezporblemowy tak jak bad podał ścieżkę....

Jedyny minus op-coma że nie da się uruchomić nim tempomatu, storania radia w kierze.... funkcja taka w nim jest ale niestety nie programuje poprawnie....

Dostęp do zczytania kodu tak jak podał bad

Ale uwaga, na najnowszym sofcie nie chciał mi zczytać, a na 090714 poszło bez problemu i kod zgadza się z tym który mam na CarPass.

Co do przebiegu to potwierdzam że w autach na CAN-ie przebieg jest zapisany zarówno w zegarach jak i w sterowniku silnika - u mie przebiegi różnią się o 1 km. Sytuacja taka może się zdażać jeśli auto jeździło na innych oponach niż fabrycznie.

Cześć mam op-coma chinola 1.39 i chce zmienić przebieg w moejej vektrze po przekładce na liczniku mam 109044 km a muszę mieć :) 143754 km tak jak miał angol oryginalnie .

Da to radę tym ugryźć ?

Nie napisałeś jaką Vectrę... A, B czy C

W B da rade bez problemu, w C musisz wyjąć licznik, eeprom na programator i jazda.