Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

miesiąc temu zakupiłem Corsę B, 1.4 ECO. Ogólnie samochód prowadzi się nieźle...ale pewne rzeczy zaczynają wychodzić i potrzeba mi kilku porad.

W poniedziałek jadę do speca na przegląd i na pewno coś tam powychodzi, ale oprócz tego sam zdiagnozowałem pewne problemy:

1. Miękki pedał hamulca - prawdopodobnie wyciek na prawym tylnym kole - droga naprawa?

2. Samochód, nieważne czy ciepły czy zimny, ma zauważalny spadek mocy na 1/2/3 biegu na niższych obrotach. Jak dociśnie się pedał jest git, na wyższych obrotach zasuwa jak głupi.

3. Przy zmianie biegów - wszystkich - samochodem szarpie. Nie mogę płynnie zmienić biegu bo mam żabkowanie. Jedynym ratunkiem jest: puścić najpierw zupełnie sprzęgło i dopiero potem dodawać gazu...

4. przypuszczalnie pali jak smok - w przyszłym tygodniu będę wiedział dokładniej, ale po wawie i minimalnie w trasie wychodzi ok. 10 litrów paliwa - trochę dużo na tak mały samochód.

5. bierze olej - teoretycznie mieści się w 0.7 na 1000 ale bardzo na styk, bo po przejechaniu 400km musiałem dolać 250ml oleju. Też sporo - olej 40w10 czy coś takiego - pół syntetyczny na pewno. Samochód ma 14 lat i ponoć 158 000 - czy nie pora na mineralny?

6. w korku grzeje się błyskawicznie...choć płynu praktycznie nie ubywa. Do tego po przejrzeniu forum okazało się, że nie mam tej rurki łączącej maskownicę z filtrem...do zrobienia. Czy to może być powód szybkiego grzania się (aczkolwiek jak dojdzie do 100 stopni od razu wichura zmniejsza temp. do ok. 95)?

I teraz najważniejsze. Uzbrojony w wiedzę z forum postanowiłem odczytać kody błędów i jest problem:

a) Normalnie jak uruchamiam silnik - przekręcam stacyjkę, kontrolki się zapalają. Teraz...w każdym samochodzie jaki miałem, trzeba było w tym czasie poczekać aż zgaśnie kontrolka oleju/check engine. Tutaj ona się świeci wiecznie...co więcej, podczas uruchamiania stacyjki nie słyszę żadnego silniczka...który słyszę w każdym innym jeżdżonym samochodzie.

B) Po uruchomieniu silnika, check enginie gaśnie i jest wszystko ok.

c) po wpięciu spinacza w pin 5 i 6 w 16 pinowym złączu...i przekręceniu stacyjki - check enginie po sekundzie gaśnie. Nic więcej się nie dzieje...czekałem dwie minuty i nic.

Stąd, pewnie głupie, pytanie. Przypuszczam, że samochód był bity - czy jakiś majster mógł zwyczajnie odłączyć komputer? Bo nie widzę innego powodu na to, że po wpięciu się nie robi komp. self test. Czy samochód może jeździć bez działającego kompa?

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/

Gość wojtekkk

1. niedroga

2. silniczek krokowy a może zapchany egr?

3. jw

4. jw a może sonda lambda lub http://www.autocentrum.pl/spalanie/opel/corsa/b/

5. olej mineralny chyba niewiele da, przydałby się remoncik

6. nie wiem

a) nie wiem

c) nie wiem

moim zdaniem nie może jeździć bez kompa ale nie znam się więc nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyroczni:)

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-395715

Gość mietekforce

Silnik swoje 60 KM ma dopiero na wysokich obrotach- naturalna charakterystyka silnika. Nie osiagniesz pełnej mocy na małych obrotach. Potrzebujesz wiecej mocy, to redukcja i do 4tys obrotów i dopiero nastepny bieg. Wysokie spalanie w miescie to raczej normalne, sprawdz w trasie i poczytaj o eco drivingu, nawet w miescie mozna zejsć z 10 do 8 litrów. Co do oleju zobacz czy nie cieknie, ja bym mineralnego nie lał, druga korse miałem na 15W40 bo ciekła i nic to nie dało a tylko zamulilo silnik i zwiekszyło spalanie, mineralny mało co pomoże. Pojeździj dłuzej i moze się uspokoi apetyt na olej. Jak robiłes pierwsza dolewkę to wyluzuj, moze auto stało krzywo albo nie wszystki olej spłynął do miski. Kontroluj sprawe i po 5tys km bedziesz wiedział co sie dzieje. Szarpie skrzynia poczytaj o sprawdzaniu oleju w skrzyni, sprawdz, dolej i zobaczy sie. Moze masz mało wprawy w tych typach skrzyń, ja osobiscie nie lubie palic sprzęgła i zasprzeglam auto troche bardziej na ostro, dochodzi do tego jeszcze bardzo sztywna sprężyna na pedale i troche kuma auto. Rura od maski do filtra powietrza nie jest konieczna, ale latem dobrze ją mieć a zimą zdjąć. W korka corsy sie grzeją, działa wentylator to dobrze, mozesz jeszcze sprawdzic czy chłodnica równo sie nagrzewa i czy termostat ładnie otwiera. Raczej nie mógł odpiąć kompa bo on steruje całym autem, to nie gaźnik tylko wtrysk. Moze zle zrobiłes diagnostyke kompa.

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-395729

Gość andrzej_m55

Kontroluj sprawe i po 5tys km bedziesz wiedział co sie dzieje.

Sprawdzaj co dzień jeśli dużo jeździsz.

1) Jeśli cylinderek cieknie to możesz sam wymienić i porządnie odpowietrzyć.

Naduś hamulec raz za razem kilka krotnie. Jeśli rośnie to znaczy że jest zapowietrzony.

2) Wkręcać na wyższe obroty jak powiedział kolega wyżej.

Na jałowym ma mieć 800 ob.

3) Jeśli będzie szarpał na wyższych obrotach to pewnie sprzęgło do roboty ale mogę się mylić.

4) Kontrolka silnika się nie pali ??? Filtr powietrza wymieniłeś ???

5) Też bym nie zmieniał na mineralny. Sprawdź czy ni ma wycieków jak mówią wyżej.

6) Jeśli włącza się wentylator to jest OK. Jest ciepło.

a) Tu jest dobrze. Kontrolka gaśnie po odpaleniu.

B) Jak ''a''

c) Pewnie źle sprawdzasz że nic nie wyświetla.

Bez kompa się nie da. Są cwaniaki że podłączają kontrolkę silnika do kontrolki oleju. Zobacz czy przypadkiem równocześnie nie gasną.

Poza tematem. Nie ma głupich pytań w sprawach samochodu.

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-395745

4) Kontrolka silnika się nie pali ??? Filtr powietrza wymieniłeś ???

Filtry wszystkie wymienię niedługo, razem z rozrządem bo nie wiadomo co tam siedzi. Dlatego też o olej pytałem bo wymiana filtra oleju oznacza wymianę całości.

5) Też bym nie zmieniał na mineralny. Sprawdź czy ni ma wycieków jak mówią wyżej.

Silnik, przynajmniej na tyle ile mogę zobaczyć bez kanału jest suchutki...ślad jest tylko w miejscu gdzie mi się ulało.

Bez kompa się nie da. Są cwaniaki że podłączają kontrolkę silnika do kontrolki oleju. Zobacz czy przypadkiem równocześnie nie gasną.

Znaczy...jak uruchamiam silnik, to po rozruchu gaśnie check i olej równocześnie. Jak podłączam się spinaczem do kompa, to gaśnie check ale olej i akumulator się świecą dalej.

Poza tematem. Nie ma głupich pytań w sprawach samochodu.

Osobiście jest mi wstyd, że stary chłop a jedyne co naprawić potrafi to stary polonez...nowszych samochodów zupełnie nie znam :/

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-395754

Gość andrzej_m55

Osobiście jest mi wstyd, że stary chłop a jedyne co naprawić potrafi to stary polonez...nowszych samochodów zupełnie nie znam

Każdy kiedyś musi zacząć. Mnie tłumaczył Grześ i kilku innych.(Już ich nie ma na forum). Kładli łopatą do głowy.

Jak podłączam się spinaczem do kompa, to gaśnie check ale olej i akumulator się świecą dalej.

Gdzieś czytałem że często zwierają złe piny. Może to pomoże.

A może wpiszesz w profil z kąt jesteś to może znajdzie się ktoś z OP-COMEM

http://docs9.chomikuj.pl/537042759,0,1,Instrukcja-oraz-kody-diagnostyczne-do-CORSY-B.doc

Silnik, przynajmniej na tyle ile mogę zobaczyć bez kanału jest suchutki.

To tylko się cieszyć.

Co do wymiany oleju to przy każdej wymianie teraz się wymienia filtr.

Kiedyś było OT1 Przy OT2 wymieniało się filtr.

Filtry wszystkie wymienię niedługo, razem z rozrządem bo nie wiadomo co tam siedzi

Tak. To podstawa by nic się nie stało złego.

PS. Może by ktoś dał fotkę jak kolega ma sprawdzić na zworkę błędy ??????????????????????????????????

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-395836

No więc byłem u speca i rzeczywiście - komputer jest odłączony. Coś pięknego...nie zdziwię się, jak przez to mam wysokie spalanie jak mieszanka nie jest pilnowana :/

https://forum.opel24.com/topic/43653-du%C5%BCo-pyta%C5%84-corsa-b-dopiero-kupiona/#findComment-396198