Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mr.suchy

Witam,

Jak w temacie, wyczyściłem przepustnice. Złożyłem do kupy. Auto odpala jednakże gaśnie na biegu jałowym. Należy wykonać adaptację ? silnika krokowego, przepustnicy ?

Pozdrawiam

--edycja

Dzisiaj czyściłem przepustnice, wymieniłem uszczelki oraz wyczyściłem silnik krokowy. Jednakże nie ruszałem jego "kulki". Złożyłem wszystko i silnik, po 15 sekundach gaśnie. Jak mu gazuje to chodzi. Ktoś ma pomysł, co zrobiłem źle ?

Edytowane przez mr.suchy

https://forum.opel24.com/topic/43882-czyszczenie-przepustnicy/

Gość mr.suchy

Cześć,

złożyłem wszystko do kupy. Po przejechaniu 4km zaświecił mi się check engine. W moim przypadku, wspólna liczba da trzech pomiarów była cyfra 10. Po niej była następująca liczba wyświetleń: 5 10 5. Rozumiem że kod to 505 bądź 0505 (z początkową 10=0) ale nie wiem co on oznacza ?

Pozdrawiam

---edycja

Po odpaleniu muszę przy gazować silnik bo mi gaśnie. Jak sprawdzam błedy to w koło leci taka kombinacja: 10 5 10 5 a później jest przerwa. Mam rozumieć że to błąd o numerze 0505 ?

Edytowane przez mr.suchy

https://forum.opel24.com/topic/43882-czyszczenie-przepustnicy/#findComment-397113

Gość mr.suchy

Panowie, opadają mi ręce i już nie wiem gdzie wsadzić głowę.

Wszystko zaczęło się od wyczyszczenia wtrysków i przepustnicy. Wymiany uszczelek. Po złożeniu wszystkiego, okazało się że wężyk (zaznaczony na zdjęciu był pęknięty - lewe powietrze). Dzisiaj po wymianie na nowy (czy w tym przypadku długość wężyka ma znaczeni ? :szczesliwy:) odpalam silnik i ledwo co chodzi, gaśnie - czyli ma za mało powietrza. Jak usunąłem wężyk to obroty były OK. Tylko strasznie syczało, jak zaciągał powietrze z tej dziury. Zrobiłem jak czytałem na tym forum i odłączyłem krokowca i przekręciłem kluczykiem aż zapaliły się kontrolki, korkowiec nawet się nie poruszył a ponoć powonień.

Co teraz robić, wymienić krokowca ?

ukadwtryskuae5.jpg

https://forum.opel24.com/topic/43882-czyszczenie-przepustnicy/#findComment-397332

• 5 miesięcy temu...