Gość gols Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 witam serdecznie mam Astre 3 1.9 88kW 8v Z19DT (nie ma takiego prefiksu) dwa dni temu doszło do usterki takiej ze coś głośno trzasło, zaczął się dławić i po jakiś 15 sekundach zgasł i juz nie odpalił(blokowało go) wczoraj zacząłem rozbierać , turbina w srodku wymielona a dziwne bo troche gwizdała na zimnym a nie żyłowałem jej, przez 20tyś na oleju LL nawet 0,1L nie dolałem, a rozkreciła się. Wykręciłem świece i okazało się ze na 4 cylindrze miałęm ponad 150ml oleju a na pozostałych gramy. Po świętach chce wyciagnać te turbo wkręcić świece i odpalić go. Pytanie moje : miał ktos taki przypadek żeby korbowody pokrzywiło, mam duże czy małe szanse na to ze mam szczęście i drugie : warto założyć turbo z z19DTH 150KM , wiem ze to mi mocy nie da wiekszej (no moze pare Nm) ale powinna być bardziej zywotna ??   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/48428-wymieli%C5%82o-turbo-korbow%C3%B3d/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 przy takiej ilosci oleju nad tlokiem korba podgieta jak nic. Zreszta po czyms takim to glowica do zwalenia jak nic. Jesli czesci sprezarki polecialy w dolot to tak czy siak musisz rozebrac caly uklad dolotowy plus poczatek wydechu by wszelkie opiłki i nawet najmniejsze drobinki tej suszary powyciagac. Inaczje kolejna proba odpalenia i powtórka z rozrywki. Zreszta opilki metalu z turbiny takez mogły utknac miedzy gniazdem a zaworem i bedzie nieszczelność. Normalna sprawa jesli turbo sie wysypie w ten sposób. Straszny niefart. Sciagniesz glowice i pomierzysz wystawanie tlokow nad blok i bedzie wiadomo co i jak.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/48428-wymieli%C5%82o-turbo-korbow%C3%B3d/#findComment-419099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi