Skocz do zawartości

Czy jeździcie swoimi autkami na luzie (biegu jałowym)?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy je?dzicie swoimi autkami na luzie (biegu ja?owym)?

• Tak, bardzo cz?sto
    • Tak, doje?d?aj?? do skrzy?owania, przejazdu kolejowego itp.
    • Rzadko, czasami si? przytrafi ;-)
    • Nigdy, zawsze redukuje lub jade z zapi?tym biegiem

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

ja na LPG nie mam cut-off'a więc jak mi zależy żeby mniej auto paliło, to dojeżdzam do skrzyżowania na luzie.

To tak, jak ja.

A może w instalacji LPG mam cut-off?Jak się dowiedzieć? Przecież nie będę jechał do Radomia, bo tam zakładałem gaz.Macie pomysł, jak sprawdzić?

https://forum.opel24.com/topic/498-jazda-na-luzie-biegu-ja%C5%82owym/page/2/#findComment-362771

Gość Anonymous
ja na LPG nie mam cut-off'a więc jak mi zależy żeby mniej auto paliło, to dojeżdzam do skrzyżowania na luzie.

To i tak bardziej wysilasz klocki i układ ham bo nie wspomagasz ich silnikiem tylko całą mase samochodu zatrymujesz hamulcem (no chyba że toczysz sie pod górke ;) )

To tak, jak ja.

A może w instalacji LPG mam cut-off?Jak się dowiedzieć? Przecież nie będę jechał do Radomia, bo tam zakładałem gaz.Macie pomysł, jak sprawdzić?

Ja bym podjechał do jakiegoś zakłądu gazowniczego i sie zapytał o ustawienie cut-off,a ;) jak masz to sie dowiesz że masz i będziesz szczęśliwy, jak nie masz to przynajmniej gaz ci ustawią ;)

https://forum.opel24.com/topic/498-jazda-na-luzie-biegu-ja%C5%82owym/page/2/#findComment-362766

Gość Anonymous

Jeśli chodzi o wspomaganie hamowania silnikiem to niedawno wyczytałem o pewnym systemie, którego opis może zobrazować jego dużą skuteczność czyli także oszczędność na układzie hamulcowym.

VEB

Volvo Engine Brake

Hamulec silnikowy Volvo

Nazwa systemu hamulca silnikowego stosowanego w ciężarówkach firmy Volvo. Obejmuje on konwencjonalny zwalniacz klapowy oraz hamulec kompresyjny. Zwalniacz klapowy powoduje podniesienie ciśnienia w układzie wylotowym poprzez zamknięcie przesłony. Natomiast hamulec kompresyjny wywołuje wzrost ciśnienia w cylindrach silnika poprzez krótkotrwałe, nieznaczne otwarcie zaworów wylotowych tuż przed i na początku suwu sprężania. Umożliwia to napływ do cylindra sprężonego przez zwalniacz klapowy powietrza (spalin) z układu wylotowego, Otwarciem zaworów wylotowych steruje odpowiednia krzywka umieszczone na wale rozrządu, System VEB odznacza się dużą skutecznością, co pozwala odciążyć hamulce główne nawet do 50 %.

[ Dodano: Pon Maj 22, 2006 08:03 ]

Oczywiście w zwykłym silniku nie dzieje się to co w tym opisanym ale dojeżdżając do skrzyżowania i redukując z 4 na 3 i na 2 czuje się bardzo przyjemne i pewne hamowanie i ja tak zawsze robię. A z górek to sobie na 5 zeżdżam bez gazu - zawsze.

https://forum.opel24.com/topic/498-jazda-na-luzie-biegu-ja%C5%82owym/page/2/#findComment-362765

Gość Anonymous

W mieście delikatne hamowanie z prędkości 50-60km/h to raczej średnie obciążenie dla hamulców, tym bardziej, że samochód sam zwolni na luzie odrobinkę. Jak kupię sobie samochód w którym odcina się dopływ paliwa (obecnie LPG) będzie diałało to będe hamował silnikiem, na razie mi się to nie opłaca.

poprawilem orta // mod

https://forum.opel24.com/topic/498-jazda-na-luzie-biegu-ja%C5%82owym/page/2/#findComment-362764