Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość robson21

WITAM!

O słynnym błędzie p1125 sporo jest na forach ale nie jak ma się do mego 20 DI 16V '99.Problem polega na tym ze zaświeca mi się kontrolka Chek przy rożnych predkościach obrotach silnika ale przeważnie przy próbie wyprzedzania auto raptownie traci moc i jestem zmuszony zatrzymać się wyłączyć zapłon i po ponownym uruchomieniu wraca do życia sprawdziłem wiele podzespołów pompa po naprawie w serwisie Boscha,przepływomierz egr elektrozaworki nowe,świece żarowe nowe,czujnik doładowania sprawdzony ok zawór upustowy klapki zawirowań również vacum pompa sprawdzona podcisnienia na serwo -1,0 bara a na elektrozaworki -0,8 bara.Jedna rzecz mnie zastanawia a mianowicie "zawór elektromagnetyczny stosunku pulsów ciśnienia doładowania jest na 65% czyli zawór upustowy jest zaciągnięty na maxa ,a powinien przy pewnych obrotach obciążeniu zmniejszyć się a tego nie czyni sprawdziłem podczas jazdy op-comem chyba ze żle rozumuje.Jeszcze jedno pytanko czy bezpośrednio czujnik doładowania steruje elektrozaworkiem zaworu upustowego?

Pomocy!!

https://forum.opel24.com/topic/50443-prze%C5%82adowanie-b%C5%82ad-p1125/

Wysterowanie powinno byc bardziej skrajne ale w sumie to nie wiem ile wynosi w oplu. Ciekawi mnie czy ktos nie grzebal przy dlugosci sztangi. Sprawdz czy sztanga zaworu WG ładnie sobie chodzi bez wielkich oporów( oczewisce pomijam opor sprezyny w tej gruszcze). Mozesz tez obserwowac ta sztange turbiny na odpalonym silniku podczas odpinania i podpinania wezyka z podcisnieniem od gruszki. Łapka powinna ładnie chodzic podczas tej czynnosci.

A i praca elektrozaworka steruje ECM ktory dostaje informacje o cisnieniu doladowania z czujnika MAP czy innych waznych rzeczy jak obciazenie silnika itp.

Edytowane przez wesol

https://forum.opel24.com/topic/50443-prze%C5%82adowanie-b%C5%82ad-p1125/#findComment-429363