Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zakupiłem Opla Corse B z roku 1998 z silnikiem 1.4 8V 60KM (ABS+KLIMATYZACJA+WSPOMAGANIE).

Mam kilka pytań

1) Na jakiej stronie najlepiej mogę dobierać części do mojego opla (tak aby poznawać ich numery OE) i pozniej wyszukać sobie ODPOWIEDNI zamiennik

2) Pasek klinowy - do mojego opla z klimą - jaki ma konkretnie numer (rozmiar)?

3) Płyn do układu wspomagania - czy Vaovloline ATF Dexron 3 (czerwony) będzie odpowiedni? link, w instrukcji zalecją Dexron 2...

4) Muszę wymienić uszczelkę pod deklem zaworów - podobno warto kupować jak najlepsze - aby mieć pewność, że się za szybko znowu nie rozcieknie - co poleciacie? jaki numer ma oryginalna i ile może kosztować? (czy jest jakiś cennik oryginalnych części do opla on-line?)

5) autko jezdzi na oleju 5W-40 (czy lać dalej taki? nie chodzi mi o zmiany na broń boże mineralny) lecz pytanie czy ten jest odpowiedni.

Zgodnie z instrukcją powinno się lać tylko: 5W-50, 10W-40 oraz 15W-40

Dziekuje z góry za pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/51203-%C5%9Bwiezokupiony-opla-corsa-b-kilka-pyta%C5%84-cz%C4%99%C5%9Bci-maintenance/

uwielbiam takie tematy

o wszystkim sa juz informacje na forum

link do strony z czesciami do opla rozniez jest

mozna tez robic to za pomoca programu EPC

reszty informacji prosze poszukac na forum

Gość mietekforce

4) uszczelke kupisz za 8 zł a wymiana tak banalna że głowa boli, dodatkowo warto ją lekko posmarować silikonem wys. temp. (zrobić cienki film z silikonu). Na oryginały szkoda czasu i zachodu a i tak za 10 lat bedzie do wymiany;)

5)Jaki autentyczny przbieg auta- jesli jest w ogóle do odgadnięcia. Jesli nic mu się nie dzieje na 5W40 i ma do 150tys to można zalać, potem zastanowił bym się za 10W40-tańszy i też dobry.

• 3 tygodnie później...
Gość Kowal902202

) Na jakiej stronie najlepiej mogę dobierać części do mojego opla (tak aby poznawać ich numery OE

http://forum.opel24.com/topic/50685-EPC-online/

Ja nie wiem ale czegoś tutaj nie rozumiem. Popieram Gawlaka bo faktycznie na forum jest multum informacji a jak chce kupić jakąś część do swojego auta to po prostu idę do sklepu i w sklepie dobierają wg katalogu... chce oryginał to mowie ze oryginał a jak zamiennik to zamiennik.

• 7 miesięcy temu...

Ja nie wiem ale czegoś tutaj nie rozumiem. Popieram Gawlaka bo faktycznie na forum jest multum informacji a jak chce kupić jakąś część do swojego auta to po prostu idę do sklepu i w sklepie dobierają wg katalogu... chce oryginał to mowie ze oryginał a jak zamiennik to zamiennik.

Ja na "chadzanie" po sklepach i przepłacanie 2x za częsci (w porównaniu ze sklepami internetowymi) - nie mam czasu. Wiec wolę sam sobie znaleźć część i zamówić. Aby nie pozostawić tematu otwartego napisze kilka rzeczy dla potomnych.

1) wiadomo EPC

2) Juz po wymianie - ciezko bo należy zrzucić silnik z łappy - model paska GATES: 6PK1803

3) ATF Dexron 3 - jest odpowiedni

4) uszczelka kupiona - zamiennik - cena kilka pln - wymiana 3 minutki - wszystko szczelne

5) Olej Valvoline MaxLife 10W-40