Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vobiscum

Witam,

od niedawna użytkuję Merivkę.

Dzisiejszy problem mnie przeraził.

Gdy chciałam odpalić auto, zaświeciła się kontrolka EPS i wspomaganie się wyłączyło.

Myślałam, że zostawię na kierownicy ręce.

Poczytałam trochę na forum, zamiast zmądrzeć jeszcze bardziej zgłupiałam.

Nie znalazłam nigdzie informacji o tym, gdzie znajduje się zbiorniczek do płynu.

Drogą dedukcji - nie wiem czy mój instynkt mnie nie zawiódł- ale znalazłam coś podobnego

z żółtym nie gęstym płynem po lewej stronie od akumulatora, pod czarnym plastikowym zakryciem.

Płynu było dużo.

Kolejnym krokiem, który zrobiłam było kręcenie kołami do oporu raz w prawo, raz w lewo.

Przejechałam 200m do mechanika (który powiedział, że naprawi mi auto za dwa tygodnie).

Odpaliłam znowu auto i kierownica chodzi lekko, nie pali się kontrolka EPS...

ale teraz słychać tak jakby ocieranie.

3 muszę wyjechać na drui koniec Polski tym autem i nie wiem, co stanie się na drodze :/

Pomóżcie.

https://forum.opel24.com/topic/52518-wspomaganie-raz-jest-raz-go-nie-ma/

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Też po zakupie mojej merivy miałem ten problem.

Otóż szukałem cierpliwie w internecie i znalazłem cały program na BBC o tej wadzie.

W Anglii sprzedano wiele tych aut z tą wadą tak,że zainteresowała się tym telewizja.

Po jej interwencji Opel ( tam jest to vauxhall) umył ręce tak, ze nawet interwencja TV nic nie dała.

Ponieważ w moim aucie zdarza się to sporadycznie dlatego nie robię z tego problemu bo podejrzewam,że jest to już zużycie materiału.

Jeżeli chce Pani wiedzieć czy jest to wada fabryczna to trzeba wysłać maila do GE z nr vin samochodu i oni dadzą pani odpoiwiedź czy to zrobią za free czy nie.

Jeżeli nie to pozostaje pani wymiana kolumny kierownicy, co nie jest tanie i wiąże się raczej tylko z zakupem nowej części bo używki radzę nie kupować.

Aha, w merivie przynajmniej w mojej z 2004 r. nie ma żadnego hydraulicznego wspomagania czy hydraulicznego plus coś tam. Jest wyłącznie elektryczne - to jest opinia z ASO.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/52518-wspomaganie-raz-jest-raz-go-nie-ma/#findComment-445586

Gość Dark_luke

Witam.

Też po zakupie mojej merivy miałem ten problem.

Otóż szukałem cierpliwie w internecie i znalazłem cały program na BBC o tej wadzie.

W Anglii sprzedano wiele tych aut z tą wadą tak,że zainteresowała się tym telewizja.

Po jej interwencji Opel ( tam jest to vauxhall) umył ręce tak, ze nawet interwencja TV nic nie dała.

Ponieważ w moim aucie zdarza się to sporadycznie dlatego nie robię z tego problemu bo podejrzewam,że jest to już zużycie materiału.

Jeżeli chce Pani wiedzieć czy jest to wada fabryczna to trzeba wysłać maila do GE z nr vin samochodu i oni dadzą pani odpoiwiedź czy to zrobią za free czy nie.

Jeżeli nie to pozostaje pani wymiana kolumny kierownicy, co nie jest tanie i wiąże się raczej tylko z zakupem nowej części bo używki radzę nie kupować.

Aha, w merivie przynajmniej w mojej z 2004 r. nie ma żadnego hydraulicznego wspomagania czy hydraulicznego plus coś tam. Jest wyłącznie elektryczne - to jest opinia z ASO.

Pozdrawiam.

A czytałeś temat o EPS na forum?

Przegryzłem ten temat i opisałem sposób postępowania aby u mnie zadziałało.

Wcale nie trzeba wymieniać kolumny kierowniczej.

W żadnej Merivie nie ma wspomagania hydraulicznego. Jest tylko elektryczne. I nie jest to opinia z ASO.

To jest fakt.

https://forum.opel24.com/topic/52518-wspomaganie-raz-jest-raz-go-nie-ma/#findComment-445894

A teraz gościu przeczytaj (tym razem ze zrozumieniem) jeszcze raz to, co napisałem i dopiero daj odpowiedź. I to nie jest opinia, to jest dobra rada.

A czytałeś temat o EPS na forum?

Przegryzłem ten temat i opisałem sposób postępowania aby u mnie zadziałało.

Wcale nie trzeba wymieniać kolumny kierowniczej.

W żadnej Merivie nie ma wspomagania hydraulicznego. Jest tylko elektryczne. I nie jest to opinia z ASO.

To jest fakt.

https://forum.opel24.com/topic/52518-wspomaganie-raz-jest-raz-go-nie-ma/#findComment-446875