Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z podciekającym olejem z okolic obudowy/osłony rozrządu. Po sprawdzeniu dołu mogę tylko powiedzieć że na pewno nie jest to uszczelka miski olejowej i uszczelniacz koła pasowego. Ślady zaczynają się gdzieś powyżej koła pasowego ale z racji "upchania" tego silnika niewiele można zobaczyć bez rozebrania. Podejrzewam że może to być uszczelka obudowy rozrządu lub jak usłyszałem również że przetarta obudowa przez łańcuch rozrządu (podobno takie przypadki też występowały). Nie za bardzo wiem jak ten temat ugryźć więc może macie jakieś sugestie dotyczące tego problemu lub ewentualne wskazówki gdzie może być wyciek oleju. Dodam tylko że problem pojawił się stosunkowo niedawno. Tym samochodem już jeżdżę ponad 2 lata i podejrzewam że wcześniejszy właściciel mógł jeździć na oleju mineralnym a ja zmieniłem na półsyntetyk i stąd mógł powstać teraz ten wyciek.

Będę również bardzo wdzięczny za jakieś konkretne linki dotyczące rozebrania obudowy rozrządu i uszczelki/ek w nim występujących.

EDIT: Prawdopodobnie problem leży pod osłoną pompy paliwowej (właśnie tam zaczynają się ślady wycieku). Teraz pytanie do was.

Czy ktoś rozbierał osłonę rozrządu i czy są jakieś specjalne trudności z tym związane. I czy to wszystko oryginalnie w oplu jest składane na szczeliwo montażowe bez uszczelek.

1954730700_1341049764.jpg9551329700_1341049896.jpg

Edytowane przez diuszek

https://forum.opel24.com/topic/53998-obudowa-rozrz%C4%85du/

umyj to i zrob runde autem tak by zaczelo podciekac- nie wiem czy mocno ci wycieka czy slabo wiec albo 5-10 km albo 50-100 km. Wtedy sciagnij co trzeba i juz bedziesz wiedzial skad leci. Inaczej sie teo nie robi nawet w ASO.

https://forum.opel24.com/topic/53998-obudowa-rozrz%C4%85du/#findComment-446821

Kolega Wesol dobrze radzi. Jeśli cieknie Ci z tej pokrywy to zdejmij pasek odkręć śruby wyjmij pokrywę dobrze wyczyść, a następnie użyj dobrego silikonu i przykręć.

https://forum.opel24.com/topic/53998-obudowa-rozrz%C4%85du/#findComment-446883