Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam odpowiedzi na pytanie czy jest możliwość wymiany pierścieni wyciągając tłoki przez miskę w silniku z16xe. Na jakimś forum znalazłem informację że jest taka możliwość ale wiąże się to z wyjęciem skrzynie biegów-chyba. W moim przypadku to się dobrze składa bo ja mam do wymiany sprzęgło(1cm go zostało już na samej górze, no i skrzynie biegów- chodzi jak most w polonezie) więc to za jednym zamachem. Nie dawno robiłem naprawę głowicy i szkoda by mi było z powrotem ściągać gorę silnika.Auto może nie pije tragicznie oleju bo po remoncie głowicy na ok.400km wypiło mi 400ml ale bardziej drażni zamach oleju w spalinach no i niebieski dym z wydechu przy wyższych obrotach auta. za każdą sugestię w temacie dziękuje!

Edytowane przez cFiet

https://forum.opel24.com/topic/55272-wymiana-pier%C5%9Bcieni-od-do%C5%82u-przez-misk%C4%99-olejow%C4%85/

całość prac mam zamiar wykonać samodzielnie, tak jak to zrobiłem w przypadku uszczelki pod głowica.Było by elegancko jeżeli ktoś z użytkowników który to robił zamieścił jakieś sugestie, ewentualne wskazówki...

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym to od góry, tym bardziej że już raz zmieniałeś samodzielnie uszczelkę to wiesz jak się za to ponownie zabrać.

Jeśli jednak zdecydujesz się od dołu to daj znać jak poszło.

Od góry było by sporo prościej, ale na prawdę szkoda mi sciągać tej głowciy- wiąże się to ze sporymi kosztami a w tej chwili udało mi się wszystko pięknie poskładać. Na innym forum znalazłem info że do wyciągnięcia wału korbowego potrzeba wyjąć skrzynie- w moim przypadku się zgadza bo i tak chcę ją zmienić ale czy dalej nie będzie problemu?

wiąże się to ze sporymi kosztami

Jeśli masz na myśli ponowne planowanie głowicy to nie jest konieczne, ale to moja opinia - może ktoś jeszcze potwierdzi lub zaprzeczy.

Zdecyduje się jednak na wymianę górą już bez kombinacji. Mam jeszcze pytanie do tych którzy są po wymianie samych pierścieni w cylindrach. Czy na długo taki zabieg przyciszy spalanie oleju ? ja jeżdząc po okolicznych zakładach usłyszałem żeby od razu wymieniać silnik a to już jest spora kasa i w moim wypadku nie bardzo jest to osiągalne..

a na jak długo wystarczy wymiana pierścieni na nowe? mam na myśli pierscionki " lepsze" zakładając że tuleje się nadają itp.

Edytowane przez cFiet

nie jest konieczne, ale to moja opinia - może ktoś jeszcze potwierdzi

-oczywiście

Czy na długo taki zabieg przyciszy spalanie oleju ?

taki zabiego może od razu zmniejszyć zużycie oleju, ale może też zwiększyć bo cylindry mogą już nie być idealnie okrągłe tylko "owalne" i będzie to trwało dopóki pierścienie się nie dotrą. Ja miałem tą drugą opcję, przez pierwsze dwa miesiące dolewałem sporo oleju, po 3 m-cach zaczęło się powoli uspokajać i dopiero po ok 7miesiącu mogłem już stwierdzić normalne zużycie (ale sporo km robiłem).

na jak długo wystarczy wymiana pierścieni na nowe?

cięzko stwierdzić na ile, -aż tłoki nie zrobią się zbyt luźne lub tuleje cylindrów nie będą do wymiany

A więc jestem już " po". Na chwilę obecną nie ma śladu ubywania oleju no i nie czuć go w spalinach. Zobaczymy jak to będzie wyglądać z przeciągu większej ilości km. Okazało się ze nie mam już pierścieni olejowych( podjechałem do znajomego mechanika i mi to ocenił) Dodam że zastosowałem patent z wlewaniem nafty do cylindrów, i uwierzcie że się przydało- miałem mniej skrobania nagaru z tłoków bo je rozpuściła :D( żaden pierścień nie był zapieczony a po nafcie nawet bardziej pobierała olej) Cała naprawa wykonana w 2 osoby. Czas naprawy - łącznie całe 2 dni z wymianą sprzęgła :D jestem już coraz bliżej do ogarnięcia mojej nowo zakupionej vectry...:D