Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z gasnącym samochodem Vectra B w czasie jazdy lub postoju na światłach. W czasie jazdy następuje szarpnięcie, następnie samochód nie reaguje na pedał gazu. Po czym zapalają się kontrolki. Silnik gaśnie. Najczęściej muszę wyjąć kluczyk, aby ponownie uruchomić samochód. Jeśli chodzi o gaśnięcie samochodu na światłach to dzieje się tak, że najpierw wzrastają, a następnie spadają obroty silnika. Samochód gaśnie. Wymieniony był: akumulator, świece. Sprawdzony był czujnik położenia wałka rozrządu. Komputer nie pokazuje błędu. Proszę o pomoc. :dontgetit:

https://forum.opel24.com/topic/57333-vectra-b-ga%C5%9Bnie/

Miałem podobny problem. Auto potrafiło zgasnąć np przy robieniu zakrętu lub właśnie na światłach, obroty skakały 500-1500. Jeśli ciągle gazowałem wszystko było w porządku. Czyli problem pojawiał się na niskich obrotach. Kolega po fachu powiedział mi wówczas, że zachodzi możliwość następująca: zła mieszanka paliwa/zapchane filtry. Wymieniłem filtr paliwa i powietrza. Problem ustał. Pytałem jeszcze pare innych osób o ich diagnozę w tej sprawie i opcji mi podali naprawde sporo. Jednak zacząłem od filtrów i za pierwszym razem trafiłem.

Edytowane przez smithek

https://forum.opel24.com/topic/57333-vectra-b-ga%C5%9Bnie/#findComment-464093

jaki komputer nie pokazuje bledu ??

kontrolka silnika zapala sie przed albo w trakcie tych wariacji ??

Jeśli chodzi o komputer to nie wiem jaki, bo było to podłączane w warsztacie, a kontrolka zapala się po "wariacjach".

Miałem podobny problem. Auto potrafiło zgasnąć np przy robieniu zakrętu lub właśnie na światłach, obroty skakały 500-1500. Jeśli ciągle gazowałem wszystko było w porządku. Czyli problem pojawiał się na niskich obrotach. Kolega po fachu powiedział mi wówczas, że zachodzi możliwość następująca: zła mieszanka paliwa/zapchane filtry. Wymieniłem filtr paliwa i powietrza. Problem ustał. Pytałem jeszcze pare innych osób o ich diagnozę w tej sprawie i opcji mi podali naprawde sporo. Jednak zacząłem od filtrów i za pierwszym razem trafiłem.

Filtr paliwa był wymieniany, zaś filtr powietrza postaram się wymienić w najbliższych dniach.

https://forum.opel24.com/topic/57333-vectra-b-ga%C5%9Bnie/#findComment-464160

• 4 miesiące temu...