Skocz do zawartości

już nie wiem co robic - 3 warsztaty tylko zbili kasę ale problem nadal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Astrę H 2006 183000km od 2 mies. i walczę z :

1. wibracja nadwozia i kierownicy na biegu jałowym

2. szarpanie w korkach na 1 biegu czy 2 na małym gazie też na wstecznym przy ruszaniu.

już wymieniłem wszystkie 3 poduszki silnika + nowe sprzęgło , podniosłem wolne obroty do 870 ale problem taki sam cały czas .

jeszcze inna dziwna rzecz : na zimnym silniku wolne obroty 1100 ale potem spadają do 880 .

Może jakaś rada . Czytałem że może pomóc oczyszczenie przepustnicy , zaworu EGR , czujnika położenia walku rozrządu - ale mam brak jakich kolwiek błędów przy podłączeniu Tech2

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/57826-ju%C5%BC-nie-wiem-co-robic-3-warsztaty-tylko-zbili-kas%C4%99-ale-problem-nadal/

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jeszcze inna dziwna rzecz : na zimnym silniku wolne obroty 1100 ale potem spadają do 880 .

co w tym dziwnego?

na zimnym zwykle są wyższe

Czytałem że może pomóc oczyszczenie przepustnicy , zaworu EGR

możesz spróbować

sam egr z szarpaniem, muleniem ma czasami wiele wspólnego

zakładamy że układ zapłonowy jest w dobrym stanie

bo czasami przez kulejącą świecę czy przewód

szarpie motorem, a odczuwalne jest to choćby i na nadwoziu.

świece , olej , kable -wszystko zostało wymienione po zakupie 2 miesiąca temu .

Co co czyścic : zawór EGR czy przepustnicę - jaka rada ?

2. szarpanie w korkach na 1 biegu czy 2 na małym gazie też na wstecznym przy ruszaniu.

To Cię nie pocieszę , mam to samo a już podmieniałem egr i czyściłem przepustnicę wraz z wężykami odmy.Podmieniona cewka i nowe świece - zero zmian.

U mnie jest gaz więc myślałem że to padający reduktor - ale tego nie jestem już pewien.

Myślałem o poduchach :rolleyes: ale widzę że niekoniecznie.

pozdro

Edytowane przez jarek65w

Gość Muminek1177

Wymontowałem kiedyś skrzynię, tarcza hamulcowa przymarzła, po dłuższym remoncie, spawanie podłogi na boku, po złożeniu i odpaleniu okazało się że nie da się jechać, tak trzęsło, podejrzewałem którąś z poduszek a przyczyną było obrócone mocowanie skrzyni, taka profilowana blacha, można ją było zamontować na dwa sposoby, przez pomyłkę wybrałem ten gorszy, nie był to opel. kupiłeś to auto już z tymi wadami? a może coś wymieniałeś lub poprawiałeś i tam należy szukać przyczyny?

Wyczysc przepustnice, zrob reset wartosci adaptacynych. Sprawdz rowniez przewod odmy czy przypadkiem sie nie rozwarstwil.

Edytowane przez marcov

Dziękuję , po świętach podjadę do warsztatu. Wygrało oczyszczenie przepustnicy i odmy ,spróbuję, ale jak napisał kolega JAREK65W to nie pomogło .

Reset wartości adaptacyjnych ECU robiłem 3 razy -nie pomogło. Zero błędów w Tech2.

MIMINEK1177 - auto kupiłem było obsługiwane w ASO przez prawie 5 lat (leasing) potem jak mechanik stwierdził- zaniedbane przez 8 mies.

Może inne pomysły ? Żadnej przyjemności od jazdy, jakość jak nie niemiecka , nawet stara Almerka pracowała przyjemniej.

Edytowane przez urfeen

Reset wartości adaptacyjnych ECU robiłem 3 razy -nie pomogło. Zero błędów w Tech2.

Tak z ciekawości to reset - tylko za pomocą Techa ?

Czytałem opinie z autoryzowanych servisów że w AH to nie bardzo da się , ktoś zna prawdziwa odpowiedż ?

pozdro

Edytowane przez jarek65w

Gość mietekforce

Możliwe że coś nie tak z zapłonem, ewidentna wina siedzi w silniku. Na początek sprawdził bym świece i cewkę. Czy ta usterka wystąpiła po jakiejś naprawie lub wymianie jakiejś części eksploatacyjnej?

Możliwe że coś nie tak z zapłonem, ewidentna wina siedzi w silniku. Na początek sprawdził bym świece i cewkę. Czy ta usterka wystąpiła po jakiejś naprawie lub wymianie jakiejś części eksploatacyjnej?

taki kupiłem , świece nowe