Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w moim silniku z16xe. W silniku wykonałem z kolegą remont kapitalny w skład którego weszło: wymiana pierścieni, panewek na korbach( zapobiegawczo bardziej), remont głowicy( gumki prowadnice szlif zaworów), rozrząd kompletny no i wiadomo uszczelki i cała reszta. Przed i po remoncie słychać było metaliczny dźwięk który wygląda na grzechotanie które słychać bardziej podczas schodzenia z obrotów ok 2tyś, na ciepłym silniku i na wolnych obrotach wchodzi takie losowe stukanie - myślę sobie ok popychacze, zmienię jak będzie więcej pieniędzy. I teraz zaczyna się problem. Tydzień temu załatwiłem sobie komplet używanych popychaczy, wymieniłem je i dzień ciszy, cieszyłem się jak dziecko że mam silnik który cyka jak należy. Klepanie wróciło następnego dnia ale w mniejszym stopniu.Jako że jestem cierpliwy powiedziałem sobie że popychacze były używane i pewnie są uszkodzone. Kupiłem komplet nowych popychaczy INA - 26zł za sztukę( prezent dla auta na święta) Wczoraj wymieniłem i klepanie nie ustąpiło. Dalej klepie na ciepłym silniku a na zimnym jestów cisza, obejrzałem wałki i krzywki i nie są mocno wytarte a dodatkowo obejrzał je fachowiec i powiedział że widział gorsze które nie klepały !.Kilka faktów: olej świeżutki Liqui moly mos2 10w40, ciśnienie oleju na pompie książkowe, pod odłączeniu egr i przepustnicy i wysłuchiwaniu innych elementów silnika stukanie nie ustaje, luz na sworzniach tłoka sprawdzany przy wymianie pierścieni.

tu nagranie dzwięku o którym mowa

http://www.youtube.com/watch?v=ZfHTNzBDA74

Proszę o każdą sugestię, gdzie szukać, na czym się skupiać, co sprawdzać itp.Mi pomysły się skończyły a powoli tracę już siły na auto, włożyłem w nią masę pracy a efekty nadal mizerne :dontgetit:/>/>/ dzięki wielkie

Edytowane przez cFiet

https://forum.opel24.com/topic/58143-z16xe-po-remoncie-generalnym-klepanie-cykanie/